Overhandigen: verschil tussen versies
(verbetering, om naar te linken in reactie op statusbericht 'in behandeling') |
(met hyperlinks naar antwoord en voortgangsbericht) |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Als u de sluitingsdatum van de petitie nadert dan is het tijd voor 'de overhandiging'. Als uw petitie niet gericht is aan een overheid met een eigen petitieloket, dan moet u zelf een afspraak maken. Veel grote steden doen mee met petities.nl en hebben een eigen petitieloket geopend. De gang naar de gemeenteraad en/of college gaat daardoor veel makkelijker. | Als u de sluitingsdatum van de petitie nadert dan is het tijd voor 'de overhandiging'. Als uw petitie niet gericht is aan een overheid met een eigen petitieloket, dan moet u zelf een afspraak maken. Veel grote steden doen mee met petities.nl en hebben een eigen petitieloket geopend. De gang naar de gemeenteraad en/of college gaat daardoor veel makkelijker. | ||
− | In alle andere gevallen moet u zelf het initiatief ondernemen, anders gebeurt er meestal niets. U kunt het eventueel ook per (aangetekende) post versturen of per e-mail. Formeel komt het dan wel binnen als 'ingekomen stukken', maar de kans is dan groot dat het antwoord 'ter kennisgeving aangenomen' zal zijn. Zie bijvoorbeeld de | + | In alle andere gevallen moet u zelf het initiatief ondernemen, anders gebeurt er meestal niets. U kunt het eventueel ook per (aangetekende) post versturen of per e-mail. Formeel komt het dan wel binnen als 'ingekomen stukken', maar de kans is dan groot dat het [[antwoord]] 'ter kennisgeving aangenomen' zal zijn. Zie bijvoorbeeld de antwoorden op een petitie die per post is verstuurd naar alle gemeenten in Nederland [http://petities.nl/nieuws/helft-van-gemeenten-reageert-niet-op-brief-samenvatting-van-alle-correspondentie-over-deze-petitie] |
− | Na het overhandigen volgt het [[antwoord]]. | + | Na het overhandigen volgt dus het [[antwoord]] wat u weer terug moet mailen naar de ondertekenaars in een [[voortgangsbericht]]. |
==Ondertekenaars downloaden== | ==Ondertekenaars downloaden== |
Versie van 11 apr 2013 om 17:10
Als u de sluitingsdatum van de petitie nadert dan is het tijd voor 'de overhandiging'. Als uw petitie niet gericht is aan een overheid met een eigen petitieloket, dan moet u zelf een afspraak maken. Veel grote steden doen mee met petities.nl en hebben een eigen petitieloket geopend. De gang naar de gemeenteraad en/of college gaat daardoor veel makkelijker.
In alle andere gevallen moet u zelf het initiatief ondernemen, anders gebeurt er meestal niets. U kunt het eventueel ook per (aangetekende) post versturen of per e-mail. Formeel komt het dan wel binnen als 'ingekomen stukken', maar de kans is dan groot dat het antwoord 'ter kennisgeving aangenomen' zal zijn. Zie bijvoorbeeld de antwoorden op een petitie die per post is verstuurd naar alle gemeenten in Nederland [1]
Na het overhandigen volgt dus het antwoord wat u weer terug moet mailen naar de ondertekenaars in een voortgangsbericht.
Inhoud
Ondertekenaars downloaden
Als u de lijst met ondertekenaars wilt afdrukken gaat u naar het beheerscherm onder het tabje 'ondertekeningen'. Rechts in de marge van die pagina kunt u een lijst opvragen met de ondertekenaars. In Firefox verschijnt gek genoeg alleen de eerste pagina (januari 2011), mogelijk hebben we dit ondertussen nog niet gerepareerd. In andere browsers werkt het wel.
Ook degenen die aan hebben gegeven verborgen te willen blijven staan in deze lijst. Eventueel kunt u de lijst op verzoek als csv-bestand downloaden. Als u meer dan 10.000 ondertekeningen heeft moet u ons (een tijdje tevoren liefst) mailen, want dat is voor ons systeem een zware operatie die we handmatig en gecontroleerd willen uitvoeren.
Het is goed de overhandiging ook minstens een week tevoren aan te kondigen. U plaatst boven en/of naast de petitie een bericht en mailt ons op webmaster@petities.nl een tekst zodat wij die kunnen mailen naar de ondertekenaars (exclusief degenen die geen mail willen ontvangen).
vormgeving van petitie
Het overhandigen van de petitie moet liefst een fotogeniek moment zijn. Zo kunt u de petitie en ondertekeningen met een inktjetprinter op een rol papier afdrukken in plaats van op velletjes uit de laserprinter. Op die manier is een petitie met een paar honderd ondertekeningen toch goed fysiek aanwezig, in tegenstelling tot een mapje. Ten overstaan van de ontvanger kunt u de petitie uitrollen. Als het een petitie is met duizenden ondertekeningen dan kan het als boekwerkje of zelfs in dozen verpakt zijn. Zorg dat het uitnodigend is voor de ontvanger om er gelijk in te gaan lezen en bladeren, want dat is fotogenieker dan een gesloten voorwerp overhandigen. De kans is groot dat het moment waarop de ontvanger van de petitie voor de camera's doet alsof zhij de lijst met ontvangers bestudeert ook het enige moment is dat zhij dat met veel aandacht doet, daarna zal de lijst alleen lager in de organisatie gelezen worden. Ook al leest zhij het onder druk van de camera's, het blijft beter in de herinnering van de ontvanger dan iets dat via de post komt.
het fotomoment
Bij het overhandigen houdt u als petitionaris de petitie vast terwijl de ontvanger het ook vasthoudt. Dat is het 'fotomoment'. Als u het gewoon tersloops overhandigt dan duurt het fotomoment te kort en komen de fotografen waarschijnlijk met onbruikbare foto's thuis. Zorg er dus ook voor dat u, terwijl u het overhandigt, samen herkenbaar in beeld komt. Als u dat niet wilt dan kunt u er voor kiezen de petitie met twee handen vast te houden en met de rug naar de fotografen te staan. Waarschijnlijk zal de ontvanger u gelijk na het overhandigen de hand schudden om u te feliciteren met de prestatie en ter afscheid. Dat is het tweede fotomoment.
fotografen en cameramensen meenemen
Het is belangrijk om fotografen mee te nemen. Het hoeven niet per se de professionals te zijn van de krant/omroep zelf. Als u goede foto's op uw website aanbiedt waar u in het persbericht op dezelfde dag een verwijzing naar maakt, dan verhoogt u de kans dat uw zelfgemaakte foto's in de (lokale) krant komen. Vaak wordt de maker van de foto dan ook vermeld bij de foto, wat reclame is voor zijn of haar werk. Zo kunt u een bevriende freelance fotograaf vaak wel motiveren om mee te komen. Zelfgemaakte video's moeten van hoge kwaliteit zijn om overgenomen te kunnen worden. De landelijke omroepen sturen eigen mensen of doen er niets mee, maar de lokale omroep zou het misschien wel doen als u actief zelf bij ze langs gaat met het bandje met opnames.