Illustratie: verschil tussen versies
Regel 10: | Regel 10: | ||
'''Maar op Facebook kan het wel!''' | '''Maar op Facebook kan het wel!''' | ||
− | Het is inderdaad goed mogelijk dat een plaatje al jaren zonder problemen op Facebook staat. Maar voor een rechthebbende is het lastig om geld van de grote platformen zoals Facebook of Google te krijgen bij ongeoorloofd gebruik. Ze zijn juridisch geëxcuseerd omdat ze beloven het plaatje snel weg te halen als er klachten over komen (ze hebben een notice-and-takedown-procedure). Dat is wel gedoe en levert geen geld op voor de rechthebbende. Die regeling bestaat voor websites die geen redacteur hebben die ''vooraf'' beoordeelt of iets erop mag komen. Dat is wel zo bij petities.nl, vergelijkbaar met een krant. De petitie is dan een publicatie. Auteursrecht van anderen daarin moet gecompenseerd of goed geregeld worden met afspraken of uitzonderingsregelingen. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar riskant omdat het in een sommige gevallen afhangt van het oordeel van een rechter. | + | Het is inderdaad goed mogelijk dat een plaatje al jaren zonder problemen op Facebook, Instagram of zoiets staat. Maar voor een rechthebbende is het lastig om geld van de grote platformen zoals Facebook of Google te krijgen bij ongeoorloofd gebruik. Ze zijn juridisch geëxcuseerd omdat ze beloven het plaatje snel weg te halen als er klachten over komen (ze hebben een notice-and-takedown-procedure). Dat is wel gedoe en levert geen geld op voor de rechthebbende. Die regeling bestaat voor websites die geen redacteur hebben die ''vooraf'' beoordeelt of iets erop mag komen. Dat is wel zo bij petities.nl, vergelijkbaar met een krant. De petitie is dan een publicatie. Auteursrecht van anderen daarin moet gecompenseerd of goed geregeld worden met afspraken of uitzonderingsregelingen. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar riskant omdat het in een sommige gevallen afhangt van het oordeel van een rechter. |
[[Category:petitionaris]] | [[Category:petitionaris]] |
Versie van 25 okt 2020 om 13:36
Uw petitie kunt u illustreren met een foto of grafisch werk. Als u het helemaal zelf maakt kan en mag alles, maar het is niet mogelijk werk van anderen zonder toestemming te gebruiken.
Er zijn wel foto's te vinden op het web van fotografen die toestemming hebben gegeven om hun foto's vrij te kunnen gebruiken. Zie bijvoorbeeld:
Of zoek op andere manieren naar foto's die bijvoorbeeld 'publiek domein' zijn geworden. Wikipedia kan ook een bron zijn. Maar let wel op de kleine lettertjes, soms mag het gebruik van een foto alleen met de naam van de maker erbij. Dat kan (nog) niet zo makkelijk op petities.nl.
Maar op Facebook kan het wel!
Het is inderdaad goed mogelijk dat een plaatje al jaren zonder problemen op Facebook, Instagram of zoiets staat. Maar voor een rechthebbende is het lastig om geld van de grote platformen zoals Facebook of Google te krijgen bij ongeoorloofd gebruik. Ze zijn juridisch geëxcuseerd omdat ze beloven het plaatje snel weg te halen als er klachten over komen (ze hebben een notice-and-takedown-procedure). Dat is wel gedoe en levert geen geld op voor de rechthebbende. Die regeling bestaat voor websites die geen redacteur hebben die vooraf beoordeelt of iets erop mag komen. Dat is wel zo bij petities.nl, vergelijkbaar met een krant. De petitie is dan een publicatie. Auteursrecht van anderen daarin moet gecompenseerd of goed geregeld worden met afspraken of uitzonderingsregelingen. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar riskant omdat het in een sommige gevallen afhangt van het oordeel van een rechter.