WebsiteWishlist: verschil tussen versies
Uit Petities
(→Lage prioriteit) |
(→Normale prioriteit) |
||
Regel 17: | Regel 17: | ||
* Bij het lezen van oudere nieuwsberichten ga je na het lezen van zo'n ouder bericht weer terug naar de nieuwe berichten, terwijl het logischer is om terug te komen op de pagina waar je net eentje had gekozen om te lezen. | * Bij het lezen van oudere nieuwsberichten ga je na het lezen van zo'n ouder bericht weer terug naar de nieuwe berichten, terwijl het logischer is om terug te komen op de pagina waar je net eentje had gekozen om te lezen. | ||
* Na het ondertekenen een melding met de hoeveelste ondertekenaar je bent | * Na het ondertekenen een melding met de hoeveelste ondertekenaar je bent | ||
+ | * De melding bij de check op de naam bij het ondertekenen kan beter, zie [http://img145.imageshack.us/img145/7553/foutll0.png deze situatie] | ||
===Lage prioriteit=== | ===Lage prioriteit=== |
Versie van 29 jan 2007 om 13:43
Inhoud
Wishlist
Op deze pagina kunnen alle ideeën voor wijzigingen aan petities.nl geplaatst worden. Op die manier ontstaat er op een enkele plaats een TODO lijstje met prioriteiten. Er zijn twee onderdelen. Eén voor de code en één voor de inhoud van de site en alles wat er mee te maken heeft, genaamd content.
TODO code
Hoge prioriteit
- Kijken naar de petitie subdomeinen. Als je via kruiskruid.petities.nl binnen komt en door klikt naar de open source petitie, blijft de domeinnaam kruiskruid.petities.nl
- fijne URL om te verwijzen naar mailinglist vanuit petitiepagina
- dubbele To-regel in de header van de standaarduitnodiging en dus soms een reject alsof het spam is
Normale prioriteit
- De vakjes invullen bij het ondertekenen gaat soms fout, mensen vullen in het tweede vakje al hun naam in, met error als resultaat. Beschrijving van vakjes ervoor in plaats van erboven zetten?
- Testpetitie aanmaken zodat mensen kunnen oefenen met ondertekenen en opstellen van een petitie
- Persoonsgegevens van afgelopen petities wissen. Alleen de gegevens die op de publieke website staan behouden
- Controleren hoe Internet Explorer omgaat met de nieuwsbalk aan de rechterkant
- Een standaard-nieuwsbrief waarin allerlei statistische gegevens worden opgesomd zoals "Hoeveel mensen hebben ondertekend", "welke postcodegebieden het meest voorkomen" en allerlei andere data die we uit de database kunnen trekken. Een nieuwsbrief die er dan uitgaat bij elke 100 ondertekeningen. Zo blijven mensen betrokken bij de petitie.
- Het ranken van ondertekeningen door de petitionaris. Nu op rode pijltje om een ondertekening hoger te plaatsen, tenzij er al 1 staat. Een naar omhoog gestuurde ondertekening stopt onder andere 'opgekrikte' ondertekeningen. In die groep volgorde bepalen is praktisch onmogelijk, want als je op een omlaag-pijltje van een 'opgekrikte ondertekening' klikt dan wordt ie naar het einde van de lijst van _alle_ ondertekeningen gestuurd, in plaats van onderaan de kopgroep met 'opgekrikte ondertekeningen'. Dat is al bij meer dan 50 ondertekeningen ondoenlijk, dan moet je de hele tijd bladeren door de lijst ondertekeningen om naar omlaag gestuurde ondertekening weer naar de kopgroep te halen.
- Bij het lezen van oudere nieuwsberichten ga je na het lezen van zo'n ouder bericht weer terug naar de nieuwe berichten, terwijl het logischer is om terug te komen op de pagina waar je net eentje had gekozen om te lezen.
- Na het ondertekenen een melding met de hoeveelste ondertekenaar je bent
- De melding bij de check op de naam bij het ondertekenen kan beter, zie deze situatie
Lage prioriteit
- Wiki in het Nederlands zetten
- ondertekenaars de mogelijkheid geven een e-mail te ontvangen met hoeveel/welke van de uitgenodigden al ondertekend hebben als extra optie bij het uitnodigen. Een vinkje met 'laat me weten als een van deze genodigden ondertekend heeft'. In die e-mail met de melding dat er iemand al ondertekend heeft komt dan ook een lijst met degenen die niet ondertekend hebben.
- studie maken van foutmeldingen op de website en kijken of stommiteiten van gebruikers nog beter opgevangen kan worden.
DONE code
- Validatie voor een ingevoerde naam bij ondertekeningn van een petitie aanscherpen. Een naam moet minimaal 3 karakters omvatten waarvan 1 een spatie
- Anchor plaatsen bij start van ondertekeningen op de petitie-detail pagina zodat bij volgende/vorige knoppen direct naar de ondertekeningen gegaan kan worden in plaats van eerst weer de hele petitie te zien
- Wiki aanmaken
- vcp-nee mailinglist aangemaakt
- kattenwelzijn mailinglist aanmaken
TODO content
- berekenen hoe lang men er gemiddeld over doet om te ondertekenen, van klikken op uitnodiging in e-mail (server logfiles) tot de timestamp van de bevestigingsuitnodiging (database) en die tijd opnemen in de standaardmail met de uitnodiging: "ondertekenen duurt gemiddeld 48 seconden" oid.
- berekenen hoeveel van de handtekeningen tot nu toe het resultaat zijn van een uitnodiging per e-mail (meer dan 90%?) en wat de succesrato is van uitnodigingen versturen (1 op 10?)
- analyse maken van de 'prestaties' van de verschillende petities, visualiseren in curves met hoeveel ondertekeningen per dag bijvoorbeeld. Eigenlijk kan iedereen dit wel doen als we de database met geanonimiseerde ondertekeningen ter download aanbieden.
- wat is de kruisrelatie tussen de petities? Als er een populaire petitie is met 100 ondertekeningen per dag, hoeveel druppelen er dan door naar andere petities?
- een petitionaris moet andere petities aan kunnen bevelen via de bevestigingsmail of het scherm waar de bevestiging op staat "de petitionaris van deze petitie denkt dat u waarschijnlijk de petitie(s) ... ook wilt steunen"