Achterban
Belangrijk voor het slagen van een petitie is de achterban ervoor. Met andere woorden, de mensen die de petitie ondertekenen. Als dat goed zit zal de ontvanger van de petitie in beweging komen, uit respect voor die ondertekenaars.
In het algemeen gesteld kunnen ze drie kenmerken hebben: aantal, bekend en houding. In volgorde van wenselijkheid moet je dan hier aan denken:
- Veel, bekend en actief
- Veel, onbekend en actief
- Weinig, bekend en actief
- Veel, bekend en passief
- Weinig, onbekend en actief
- Weinig, onbekend en passief
Inhoud
Aantal
Het aantal is natuurlijk altijd relatief. Voor een nationale petitie kan dat in de duizenden lopen, maar in een kleine gemeente is een groep van een paar honderd al veel.
Bekend
Bij een nationale petitie is het moeilijk om heel veel bekende mensen onder je ondertekenaars te hebben. Terwijl in een kleine gemeente de bakker en de slager al lokale bekendheden zijn, op nationaal niveau kom je al snel uit bij de 'Bekende Nederlanders.' Van de mensen die 'bekend' zijn is hun 'autoriteit' ten opzichte van het onderwerp erg belangrijk. Zo kan een ziekenhuisdirecteur bij een petitie over een moeilijke medische kwestie zwaarder wegen dan een TV-quizshow-presentator. Binnen het vakgebied is die dan ook 'bekender' dan die tv-persoonlijkheid.
Houding
Een actieve houding is het belangrijkst. Als mensen alleen tekenen en verder niets doen moet je er wel heel veel van hebben. Ze moeten minstens andere mensen uitnodigen om ook te tekenen. De beste manier om ze actief te maken en te laten zijn is om ze met elkaar in contact te brengen. Dat kan via een website, nieuwsbrief of door evenementen organiseren. Demonstraties, voorlichtingbijeenkomsten, optochten, het kan allerlei vormen aannemen.
Mailinglist
Alle ondertekenaars krijgen bij het ondertekenen de optie aangeboden om zich te abonneren op de mailinglist. In principe is dat alleen een nieuwsbrief per e-mail die verzonden wordt met statische gegevens als er weer een mijlpaal is bereikt met het aantal ondertekeningen. Als petitionaris kunt u dit ook gebruiken om mensen met elkaar te laten discussiëren. Het is zo ingesteld dat alle bijdrages via u gaan, gemodereerd worden. Dit is om te voorkomen dat een paar mensen ruzie met elkaar krijgen en veel e-mails naar iedereen gaan sturen waardoor iedereen weer afhaakt.