Petitieloket
Een petitieloket op Petities.nl is de plek waar de geadresseerde van een petitie de tekst en later de ondertekeningen ontvangt en van een reactie voorziet. Deze functionaliteit is op 16 juni 2008 toegevoegd omdat het onduidelijk bleef voor petitionaris, ondertekenaars en omstanders wat er na overhandiging met een petitie gebeurt. De Engelse petitie-website van de prime-minister heeft deze functionaliteit vanaf het begin ingebouwd. Net als op die website kunnen petities op petities.nl ook afgewezen worden in het beginstadium zodat de petitionaris de tekst kan veranderen of kan richten aan een andere geadresseerde. Afgewezen en afgehandelde petities zijn inzichtelijk voor iedereen op de website zodat men kan leren over petities.
Inhoud
Soorten petitieloketten
Petities.nl is op dit moment voorbereid op het ondersteunen van petitieloketten voor:
- 12 provincies (Flevoland zal de eerste worden waarschijnlijk)
- 27 waterschappen
- 467 gemeenten en stadsdelen (Almere en Groningen hebben al een petitieloket)
- 1 nationaal parlement
- 1 Europees parlement
In gebruik nemen loket
Er zijn twee aanleidingen voor het openen van een loket:
- Als er een petitie komt voor een geadresseerde die nog geen loket heeft zal de Stichting Petities contact zoeken met de organisatie in kwestie met de vraag om een loket te openen.
- Iemand van bovenstaande organisaties kan zich melden bij de webmaster van de Stichting Petities.
Voor het openen van een loket zijn er drie minimale vereisten:
- Bij de stichting Petities.nl is een contactpersoon bekend wiens bestaan geverifieerd is. Doorgaans is dit iemand van de afdeling communicatie of van de griffie.
- Er is een algemeen e-mailadres bekend gemaakt aan Petities.nl die door minstens twee verantwoordelijken gelezen zal worden. Naar dit adres stuurt het systeem van de petities.nl-website notificaties dat er een petitie is, dat een petitie naar een volgende fase gaat en dergelijke. Op die momenten moet een "loketbeambte" inloggen op petities.nl om een handeling te verrichten.
- De organisatie in kwestie moet zich in het openbaar bereid hebben verklaard epetities te willen ontvangen, behandelen en beantwoorden. Dit is doorgaans de hoogste drempel aangezien dit een besluit van het college, de raad en dergelijke vereist.
Daarnaast kan het petitieloket ook overwegen om het loket in te bouwen in de eigen website en eigen eisen te stellen aan een petitie. Petitieloketten worden gevraagd deze kennis in dit handboek te delen zodat er een beeld komt van de 'best practices'.
Petities zonder loket
Petities die ingediend worden op de website maar geen loket hebben, zoals nationale petities, worden tot aan de overhandiging begeleid door de stichting Petities. Na overhandiging stopt het, aangezien er geen formele feedback komt van de ontvanger.
Juridische status
Epetities vallen juridisch onder het petitierecht, het heeft praktisch zoveel waarde als de ontvanger er aan geeft. Simpel gezegd kan dit variëren van "stuurt u uw petitie naar ons postadres" tot een uitgebreid participatieproces waarbij de ondertekenaars uitgenodigd worden en geïnformeerd worden over alle stappen van het beleidsproces. Wat dit betreft verschilt het dus fundamenteel van een referendum of een burgerinitiatief. Er is geen minimum aantal ondertekenaars nodig, het hoeft niet verplicht op de agenda te komen en er kan geen besluit ongedaan mee worden gemaakt.