Loketbeheer
Een cruciale functie voor u, het petitieloket is het ontvangen of afwijzen van petities. Daarnaast geeft het petitieloket nieuws bij de petitie over het proces waar de petitie doorheen gaat en de uitkomst met een formeel bericht.
Een petitie heeft in totaal 9 mogelijke statussen:
- in concept
- ondertekenbaar maken
- ondertekenbaar
- te behandelen
- in behandeling
- afgehandeld
- afgewezen
- niet ingediend
- ingetrokken
De petitie gaat van petitionaris naar petitieloket en weer terug. Bij elke status hoort een bepaalde eigenaar:
- in concept, petitionaris schrijft de petitie
- ondertekenbaar maken, petitionaris heeft de petitie af en wacht op loket
- ondertekenbaar, loket maakt petitie ondertekenbaar
- te behandelen, de petitieduur is afgelopen en de petitie gaat terug naar petitionaris die de petitie moet indienen
- in behandeling, loket neemt de petitie aan en volksvertegenwoordigers bespreken het, loket geeft nieuws over proces via nieuwsberichten bij petitie
- afgehandeld, loket geeft statement van volksvertegenwoordigers over de petitie en sluit de petitie
- afgewezen, petitionaris heeft petitie teruggekregen van loket met verwijzing naar criteria
- niet ingediend, petitionaris heeft de te behandelen petitie teruggekregen en moet de petitie indienen
- ingetrokken, petitionaris kiest ervoor de petitie niet in te dienen of doet te lang niets met de petitie.
Inhoud
Inloggen op het loket
Inloggen gaat met e-mailadres en wachtwoord (van de webmaster@petities.nl gekregen) op [petities.nl/loket].
Vormgeving van het loket
Er verschijnt een stukje tekst over de gemeente en een plattegrondje met daarop een pijltje die wijst naar het postcodegebied van uw administratieve lokatie (bijvoorbeeld het gemeentehuis). Deze tekst is een door de webmaster gekopieerd stukje uit Wikipedia, maar dat kan van alles worden. Overleg met uw afdeling communicatie en stuur de tekst naar de webmaster. Ook een logo kan hier een plaats krijgen. Het is goed om in deze tekst te laten weten binnen welke termijn een petitionaris kan verwachten dat een petitie in ontvangst wordt genomen, een 'servicenorm'. Hoeveel werkdagen? Ook aanvullende specifieke criteria kunnen hier worden vermeld.
Petities aannemen of afwijzen
Als er geen petities zijn voor dit loket verschijnt er onderin het loket alleen een tab 'niet behandeld'. De tabs 'ondertekenbaar maken', 'in behandeling' en 'afgehandeld' verschijnen niet als er geen petities zijn met die status.
Nadat een petitietekst door een petitionaris is geschreven klikt de petitionaris, dus niet "de lokettist", op een knopje 'ondertekenbaar maken', eventueel met een begeleidende tekst. Dit verschijnt onder de tab 'voortgang'. Het is dan aan de lokettist om te besluiten wat te doen met deze petitie. Bijvoorbeeld op basis van de [petitiecriteria] de petitie afwijzen of aannemen. Klik daarvoor op de knop 'wijzig deze petitie' en ga dan naar het tabblad 'voortgang' en schrijf de reden voor respectievelijk de afwijzing of een begeleidende instructie bij het aannemen. Bijvoorbeeld 'Wegens reces datum van overhandiging twee weken later' of andere wijzigingen die u als lokettist heeft aangebracht in de petitie.
Als de petitie zo terugkomt in de 'concept' fase kan de petitionaris weer wijzigingen aanbrengen. Als de petitie aangenomen is dan kan de petitionaris er alleen nog nieuwsberichten bij schrijven, de tekst kan niet meer aangepast worden.
Petitie overhandiging
Als de beoogde datum van inlevering voorbij is geeft het loket de petitie terug aan de petitionaris zodat de petitie ingediend kan worden. Een petitie die niet ingediend wordt kan ondertussen nog wel handtekeningen verzamelen, maar als de petitionaris lang niets doet krijgt de petitie automatisch de status 'niet ingediend'. Het systeem verstuurd aanmaningen naar de petitionaris om de petitie in te dienen of in te trekken, anders gebeurt het automatisch. Bij het intrekken kan een petitionaris een motivatie geven, zo niet dan verschijnt automatisch de tekst 'petitionaris heeft zonder opgaaf van redenen de petitie niet ingediend'.
Nieuwsberichten
Een belangrijke en unieke functie van petities.nl is dat de achterban van de petitie bereikt kan worden. Gedurende de behandeling van de petitie in het beleidsproces verschijnt er nieuws over naast de petitie en na afloop van de petitie ontvangen alle ondertekenaars een bericht per e-mail over het besluit.