Petitiepagina

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 29 jul 2021 om 16:47 (https://opendomein.nl/cerb5/display/RFD-33932-497)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
  1. de juiste link in het adresveld (goed om te delen)
  2. titel van de petitie
  3. aantal ondertekeningen (eventueel ook het aantal op papier ingezamelde en het totaal samen)
  4. wervende introductietekst
  5. een plaatje 4:3 boven de petitie met in klein font klikbaar de naam van de maker of publiekdomein/stockfoto-bron, zie ook fotorechten
  6. petitietekst met wij, constateren, verzoeken
  7. formulier met makkelijk in te vullen velden, ook de moeilijkere gegevens (als die nodig zijn)
  8. visuele instructie over bevestigen per e-mail verschijnt na het versturen van ondertekening, terugtikkend klokje dat er een e-mail aankomt en visuele aanmoediging om ondertussen na te denken wie uit te nodigen.
  9. opties om de petitie te delen, maar ook om er een simpele print (als raamposter) van te maken
  10. in plaats van formulier het antwoord als die er is
  11. in plaats van formulier motivatie voor afwijzing als het een afgewezen petitie is
  12. in plaats van formulier instructies over aan moderator geven als de petitie in concept staat
  13. in plaats van formulier instructies om te bellen/mailen als de moderator niet snel genoeg is
  14. in plaats van formulier de datum waarop de petitie overhandigd is en aan wie als dat het geval is
  15. in plaats van formulier de oproep de petitie te heropenen/adopteren als de petitie 'over datum' is
  16. in plaats van formulier de reden waarom een petitie ingetrokken is als dat het geval is
  17. organisaties met logo vermelden na een check via domeinnaam/e-mail en kleine betaling
  18. betekenisvolle, visueel interessante grafieken over de groei van de petitie (sinds begin, afgelopen week tot en met gisteren, afgelopen 24 uur, inzoomen op tijdvakken)
  19. ondertekenaarslijst ter download als pdf en speadsheet

Nu zijn de laatste ondertekeningen te zien. Alleen omdat die door zoekmachines geïndexeerd worden die liever naar de ondertekeningenpagina. Maar dit is wel een goeie plek om wat uitgelichte ondertekenaars te tonen, de 'prominenten'.

Ad 5. De alt-tekst van een petitie moet betekenisvol worden. Nu de oorspronkelijke bestandsnaam. Maar Google noemt die in de zoekresultaten. Zo verscheen op 27-5-2021 in Google: "Pexels cottonbro 5701006. Vervang pijnlijk bevolkingsonderzoek ..."

Ad 7. Er staat veel tekst bij de in te vullen velden die men niet leest. Die moeten pas verschijnen wanneer daadwerkelijk een fout maakt. Bijvoorbeeld maar 1 woord als naam gebruikt. De tekst over de privacy kan ook verborgen worden in een [?] of het woordje [uw privacy] bij het vakje e-mailadres.

Ad 7. Ondertekenen met bijvoorbeeld een .biz-adres of iets ongebruikelijks doet het lijken alsof het niet kan. Suggestie wordt als foutmelding gezien. Moet beter.

Ad 8. Men wil een schrijffout in de naam zoals die in de bevestigingsmail binnen komt corrigeren door opnieuw te ondertekenen. Een nieuwe ondertekening van een onbevestigde moet de eerdere poging dus wel overschrijven voor er een bevestigingsmail wordt verstuurd. Dat scheelt ook weer een zin erover in de bevestigingsmail.

Ad 10 t/m 16. Nu verschijnt vaak de generieke melding 'Status: deze petitie is niet ondertekenbaar'. Dat is heel onduidelijk en geeft geen handelingsperspectief. Moet dus duidelijker wat er precies aan de hand is met de petitie en wat er moet gebeuren.

Ad 18. Behalve verloop van de petitie, een boxje petitiekenmerken relatie tot andere petities sinds 2005. Hoe snel gegroeid, ranking in de eigen soort (lokaal/nationaal), hoeveel pieken, etc. Maar ook hoelang non-stop actief (elk uur/dag een ondertekening), mate van geografische spreiding (verschillende woonplaatsen).

Ad 19. De petitionaris kan deze knoppen zelden zonder hulp vinden en dus moet het naar een andere pagina. Bijvoorbeeld de ondertekeningenpagina. En ook met een waarschuwing over de avg erop voor de griffie. De ondertekenaarslijst moet niet in het publieke raadsinformatiesysteem komen, alleen de eerste pagina met het 'proces-verbaal'.


En natuurlijk moeten we even studie maken van hoe het elders gaat. Recent is 'Wings' erbij gekomen van Bolster Digital. "the digital home for your progressive campaign" bijvoorbeeld hier toegepast. Wel alleen voor organisaties en dan alleen progressieve.