Illustratie
Uw petitie kunt u illustreren met een foto of grafisch werk. Als u een foto bij uw petitie wijzigt (dat kan) dan kan het enkele minuten duren voor die verschijnt, we weten ervan, het is geen defect.
Als u de foto helemaal zelf maakt kan en mag alles, maar het is niet mogelijk werk van anderen zonder toestemming te gebruiken.
Er zijn wel foto's te vinden op het web van fotografen die toestemming hebben gegeven om hun foto's vrij te kunnen gebruiken. Zie bijvoorbeeld:
- Pexels.com (met mooi werk van amateurfotografen)
- Unsplash.com (met steeds meer advertenties voor saaie stockfoto's)
- Creative Commons (kies 'publieke domein')
- Cultureel Erfgoed
Of zoek op andere manieren naar foto's die bijvoorbeeld 'publiek domein' zijn geworden. Wikipedia kan ook een bron zijn. Maar let wel op de kleine lettertjes, soms mag het gebruik van een foto alleen met de naam van de maker erbij. Dat kan (nog) niet zo makkelijk op petities.nl.
Ook kunt u kunstmatige intelligentie gebruiken om plaatjes door een computer te laten bedenken die nog nooit bestonden.
U geeft dan een commando in het Engels welke soort stijlen u wilt combineren en de computer heeft geleerd op basis van miljoenen bestaande plaatjes hoe dat eruit ziet. Bijvoorbeeld 'An activistic protest silkscreen print showing chopped oak trees lying alongside a road in the Netherlands' of 'protest poster against high rise comic' Het vergt een paar pogingen om wat moois te krijgen en als er tekst in beeld verschijnt dan is die doorgaans betekenisloos en moet u er nog een leesbare eigen slogan overheen plakken.
Maar op Facebook kan het wel!
Het is inderdaad goed mogelijk dat een plaatje al jaren zonder problemen op Facebook, Instagram of zoiets staat. Maar voor een rechthebbende is het lastig om geld van de grote platformen zoals Facebook of Google te krijgen bij ongeoorloofd gebruik. Ze zijn juridisch geëxcuseerd omdat ze beloven het plaatje snel weg te halen als er klachten over komen (ze hebben een notice-and-takedown-procedure). Dat is wel gedoe en levert geen geld op voor de rechthebbende. Die regeling bestaat voor websites die geen redacteur hebben die vooraf beoordeelt of iets erop mag komen. Dat is wel zo bij petities.nl, vergelijkbaar met een krant. De petitie is dan een publicatie. Auteursrecht van anderen daarin moet gecompenseerd of goed geregeld worden met afspraken of uitzonderingsregelingen. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar riskant omdat het in een sommige gevallen afhangt van het oordeel van een rechter.
Stockfoto kopen
Het is ook mogelijk om via Petities.nl een zogenaamde stockphoto te kopen. U kunt niet zelf een fotolicentie kopen omdat we zekerheid moeten hebben dat er een licentie voor die specifieke foto is. Een foutje in de administratie heeft namelijk gevolgen voor ons als uitgever, wij zijn eindverantwoordelijk. Neemt u contact op via webmaster@petities.nl erover.
Zelf foto maken
Als u een petitie over iets wat lastig te visualiseren is en richt aan een organisatie dan is het beter om niet het logo te gebruiken, maar zelf een foto te nemen van het gebouw met het logo. Kies niet voor een reclamefoto, maar eerder een foto van een afstand, vanuit de bosjes of achter verkeersborden en lantaarnpalen. Dit geeft de afstand aan die overbrugt moet worden.
Citeren wegens nieuwswaarde
Er is een uitzondering voor het gebruiken van beeldmateriaal van anderen als het fundamenteel is voor de discussie ervan binnen de context van nieuws, een maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld een foto van een macquette van een bouwproject tijdens een buurtbijeenkomst erover. De architect kan dan geen rechten laten gelden op de afbeelding, vooral niet als u de foto zelf heeft gemaakt. Maar als er een website over is gemaakt en daar staat een 3D-animatie op met hetzelfde dan is het alweer lastiger. Om problemen te voorkomen, maak altijd eigen foto's.
Een nieuwsfoto is lastig te kopiëren, daar zitten rechten op. Maar als u de krant waar die foto op staat verkreukeld en op straat in de goot legt met uw schoen er vlak boven en daar zelf een foto van maakt dan is het weer een volledig nieuwe foto als resultaat van een creatief werk. Dat is niet aan te vechten. De rechthebbende kan dan ook niet volhouden dat hierdoor betalende klanten zijn afgehaakt. Het is immers echt een andere foto.