Beheerscherm

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 14 apr 2013 om 00:16 (Nieuwe versie: nav. PHV-45269-414)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het beheersscherm is alleen toegankelijk voor de petitionaris via de link petities.nl/admin die onderaan elke petities.nl-pagina staat. De gebruikersnaam is het e-mailadres van de petitionaris en het wachtwoord kan eventueel opnieuw daar naartoe opgestuurd worden. De petitionarissen die in voor 2008 een petitie hebben gemaakt kunnen hier niet op inloggen, neem contact op met webmaster@petities.nl hierover.

Inhoud

Onder het tabblad dat als eerste verschijnt kan de petitietekst aangepast worden als de petitie de status concept heeft. Eenmaal ondertekenbaar kan de petitie alleen nog met een e-mail naar webmaster@petities.nl aangepast worden als er nog niet veel mensen hebben ondertekend of als het om het herstellen van een spel- of stijlfout gaat die de strekking van de petitie niet verandert.

De korte introductie, de beschrijving van de petitie kan altijd aangepast worden, bijvoorbeeld aanpassen aan de actualiteit. Het gaat immers over de petitie, is niet de petitie zelf. Het is altijd mogelijk het nog korter op te schrijven, doe dat zo vaak mogelijk. Hoe langer dit tekstje, hoe meer mensen afhaken.

De petitienaam is ook aan te passen, maar het is niet verstandig het te doen als er al veel websites zijn die een verwijzing maken. Houdt de naam zo kort mogelijk, want deze komt terug in e-mails en in lijstjes van petities elders op de site. Voorkom afkortingen, want zoekmachines luisteren minder goed naar afkortingen dan naar volledige en beschrijvende woorden.

De datum van het indienen kan altijd aangepast worden, totdat de petitie gesloten is en de status te behandelen heeft gekregen.

Uw naam, achtergrond en e-mailadres kunt u hier altijd aanpassen. Bijvoorbeeld als u besluit dat u e-mail over de petitie liever op een ander e-mailadres wilt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat het teveel wordt of omdat u de e-mail samen met een ander wil beantwoorden als het teveel wordt. Uw gebruikersnaam om mee in te loggen en het adres waar u mail op krijgt van petities.nl verandert niet. Die kan alleen op verzoek met een mail naar webmaster@petities.nl worden veranderd.

Vormgeving

De vormgeving kan aangepast worden onder het tabblad 'vormgeving'. Zo kunt u:

 • een blokje met een grafiek oproepen naast de petitie waar de toe- of afname in ondertekeningen wordt getoond
 • een blokje oproepen met twitter-berichten waarin een bepaald sleutelwoord voorkomt wat met uw petitie te maken heeft
 • verschillende links toevoegen ter aanvulling van uw petitie
 • een afbeelding toevoegen ter illustratie van de petitie. De maximale grootte is ongeveer 500 pixels breed, 300 pixels als breedte geeft het beste resultaat; de teksten worden niet weggedrukt. Het is afhankelijk van de hoogte, een korte maar brede banner past bijvoorbeeld wel goed. U kunt het resultaat beoordelen met de oranje knop 'publieke petitiepagina' rechtsboven. Als er organisaties zijn dan die uw petitie steunen kunt u een collage van logo's in één vertikaal plaatje plakken en die bij uw petitie plaatsen.

Status veranderen

De petitionaris kan de petitie naar een andere status brengen (onder het tabblad 'voortgang') en informatie rondom de petitietekst bewerken (onder het tabblad 'vormgeving').

Nieuws over de petitie

De petitionaris kan nieuwsberichten invoeren onder het tabblad 'nieuws'. Die verschijnen in de marge naast de petitie en op de pagina met al het nieuws, bereikbaar vanaf de voorpagina op petities.nl.


Ondertekeningen beheren

Onder het tabblad 'ondertekeningen' zijn de ondertekeningen te beheren.

Prominenten

Achter elke ondertekening staat een ster. Hiermee geeft u aan of een ondertekening 'prominent' is. Deze ondertekeningen verschijnen in een apart lijstje, onder het tabje 'prominenten'. Deze kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld ondertekeningen door politici, beroemde mensen of specialisten in het onderwerp van uw petitie. Tegelijk is dit het enige symbool waar u op kunt klikken. Door erop te klikken maakt u een ondertekening prominent. Klikt u op het sterretje bij een reeds prominente ondertekening zal deze weer "normaal" worden. Wanneer u een ondertekening prominent heeft gemaakt, ziet u dat ook de kleur van het symbool zal veranderen. Tot slot, mocht u ondertekeningen prominent maken, is het goed om te weten dat er een kleine vertraging ziet tussen wat u in het beheerpaneel wijzigt en wat u op de publieke website ziet. Om zoveel mogelijk gelijktijdige bezoekers te verwerken kijkt u op de publieke pagina's altijd naar een "kopie" die regelmatig wordt ververst.

Als u iemand als prominent aanmerkt is het wel goed om zeker te weten dat de persoon in kwestie inderdaad die persoon is. De beste manier om hierachter te komen is om een bericht te sturen via een ander kanaal. Bijvoorbeeld door te bellen met de werkgever (omroep, universiteit, politieke partij) of agent, woordvoerder of iets dergelijks om een bevestiging te krijgen. Dit hoeft niet te betekenen dat u bericht krijgt van de persoon zelf, het is voldoende als een secretaresse of woordvoerder een mail terug stuurt naar aanleiding van uw verzoek.

Bevestigd

De schrijvende hand bij een ondertekening geeft aan of de ondertekenaar ook heeft geklikt op de link ter bevestiging. Zonder bevestiging is de ondertekening niet geldig, omdat we een zekere mate van fraude willen voorkomen. Een percentage van ongeveer 90% bevestigde ondertekeningen is gemiddeld. Bedenk dat mensen ook typfouten kunnen maken in hun e-mailadres of besluiten toch met hun andere e-mailadres te ondertekenen. Die ondertekeningen van defecte of gratis adressen komen wel in de database. Dat is een groot deel van de 10% onbevestigde ondertekeningen. Onze ervaring is dat een extra herinnering naar de onbevestigden weinig extra bevestigde ondertekeningen oplevert. Een groot deel van die herinnering stuitert en mensen schrijven terug dat ze getekend hebben met een ander adres, zich bedacht hebben, of wat dan ook. Een heel klein deel bevestigt alsnog. Om het aantal ondertekeningen hoger te krijgen is het dan ook effectiever om op andere manieren campagne te voeren, bijvoorbeeld ondertekenaars aan te sporen om anderen per e-mail/twitter uit te nodigen ook te tekenen.

Publiek zichtbaar

Het oog bij een ondertekening geeft aan of de ondertekenaar gekozen heeft voor een publiek zichtbare ondertekening. Ondertekeningen zonder 'oogje' zijn alleen zichtbaar voor u als petitionaris en ziet u niet op de publieke lijst met handtekeningen onder de petitie.

Ondertekeningen wissen

Op 1 januari 2011 was de functie van het wissen van ondertekenaars nog defect, vraag webmaster@petities.nl of het al gerepareerd is.

Ondertekeningen afdrukken

Als de petitie overhandigd moet worden dan is het ook mogelijk om de lijst met alle ondertekenaars (inclusief de ondertekenaars die niet onder de petitie zichtbaar zijn) af te drukken. Dit staat onder het tabblad 'ondertekeningen', in de rechtermarge. Op 1 januari 2011 was dit niet goed mogelijk met Firefox, alleen de eerste pagina verschijnt. Vraag webmaster@petities.nl of het al gerepareerd is.

Voortgangsbericht versturen

Wat nog niet via dit scherm kan (1 januari 2011, vraag ernaar via webmaster@petities.nl) is het versturen van een zogenaamd voortgangsbericht naar alle ondertekenaars. Stuur dit bericht naar webmaster@petities.nl met een begeleidend schrijven (welke petitie, wanneer versturen).

Nieuwe versie

 • lineair petitieproces visueel zichtbaar (waar bevind ik me in dat proces), denk aan de 5 stappen in versie 1
 • optuigen van de petitie centraal, niet verstopt onder 2e tabje, ook wordcloud met functie, woonplaats, etc ondertekenaars oproepen bij 1000+ ondertekenaars, beter/makkelijker illustraties uploaden (auto-resize, full-screen preview, inladen door een link opgeven, etc)
 • opties pas zichtbaar wanneer ze nodig zijn bij die fase
 • ondertekeningenbeheer naar aanleiding van signaleringen door eindgebruikers, is iets anders dan petitiebeheer, ook berichtenarchief van ondertekenaars via het contactformulier hier (na check op werkend e-mailadres? om vloeken en tieren te voorkomen) en een wordcloud van ondertekenaars en andere leuke statistiek
 • voortgangsberichten kunnen klaarzetten, automatisch als nieuwsbericht naast petitie
 • 'eigenschappen petitie' niet verstopt onderaan 1e tab, combineren met gebruikergegevens? Hier ook in te vullen hoeveel ondertekeningen op papier zijn geteld, verschijnt dan op petitiepagina.
 • dashboard-overzicht alleen als petitionaris meerdere petities heeft en dan rol, type, record vervangen natuurlijk voor relevante informatie zoals petitienaam, status, begin, eind, ondertekenaars (prominenten): bevestigd, onbevestigd, subscribed, (on)zichtbaar en alle populaire SQL-queries.
 • uitnodigender schrijven van nieuws-items (voor mensen die niet van schrijven houden), meer als gestructureerd wie-wat-waar-formulier? Opsplitsen in: kalender, FAQ, nieuws, etc. Met eigen toegesneden beheertool.
 • aan te vinken of het een burgerinitiatief is, met (link naar) uitleg hoe onverstandig een burgerinitiatief is. Met consequentie dat de voor alleen voor burgerinitiatief relevante velden niet verschijnen bij gewone petities.
 • voorkomen dat men een nieuwe petitie onder exact dezelfde naam begint als men zich bedenkt over de naam/e-mail van de petitionaris, die moet 'door te geven' zijn (bevestigen op nieuwe en oude adressen), net zoals dat ook met een ondertekening moet kunnen en naam moet ergens bewaard blijven in een statusverandering mail oid.
 • automatisch nieuwsberichten suggereren voor petitionaris om bij petitie te plaatsen, nieuw blokje in de marge 'berichtgeving over petitie' of 'nieuws elders'. Te harvesten uit de referrers uit de logs, in combinatie met Google News op sleutelwoorden etc. Geen copy-pasten van links nodig, maar simpel accepteren van gesuggereerde links en het staat er al.
 • een extra pagina te maken met de laatste 50 ofzo die erbij zijn gekomen. Samen met andere interessante statistische gegevens, zoals hoeveel mensen een abonnement hebben op de voortgangsberichten, hoeveel zichtbaar etc.