Campagne

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 4 aug 2013 om 14:45 (link naar nieuwssites)

Ga naar: navigatie, zoeken

Als de petitie ondertekenbaar is dan volgt het voeren van een campagne om mensen op te roepen te tekenen.

  • nodig mensen die u persoonlijk kent uit door na het ondertekenen uitnodigingen te sturen. U krijgt een venster waar u adressen in kunt plakken om petities.nl de uitnodigingen te laten versturen. U kunt ook zelf e-mails versturen. Let erop dat u het korte adres van de petitie gebruikt zoals naast de petitie staat. In de adresregel boven de petitie staat doorgaans een veel langere (onhandig).
  • stuur een persbericht naar journalisten die hierover kunnen schrijven. In veel gevallen is het adres redactie@ en dan de naam van de krant, omroep of website. De website dichtbij.nl vraagt zelfs expliciet of u een stukje over uw lokale petitie wil schrijven. Het kan helpen om de aandacht te krijgen voor uw petitie door het te koppelen aan een speciale dag met het onderwerp van uw petitie als thema. Op de website Fijne dag van vindt u een overzicht van alle speciale dagen.
  • plaats een oproep op relevante websites waarvan u denkt dat ondertekenaars van de petitie te vinden zijn. Er zijn ook speciale actiesites waar mensen acties kunnen vinden.
  • op websites waar u zelf wat mag toevoegen maakt u op een pagina die over hetzelfde onderwerp als uw petitie gaat melding van uw petitie met een link naar de petitie. Let er wel op dat u de spelregels van de website niet overtreed. Begin met de websites waar de doelgroep van uw petitie op te vinden is. Voorbeelden van websites waar u zelf wat op mag plaatsen zijn nieuwssites, sociale netwerksites, blogs, discussiesites, uploadsites, etc. Meestal moet u een account aanmaken voor zo'n site. Bedenk of u dat onder uw eigen naam wilt doen, de naam van uw petitie of actie, of onder een pseudoniem (bijvoorbeeld omdat u die al jaren heeft).
  • start een campagnewebsite of blog waar u extra informatie geeft. Bijvoorbeeld affiches, pamfletten of lege handtekeningenlijsten als PDF. Als u een sjabloon voor handtekeningen op papier aanbiedt, let er dan op dat u ook het postadres van de petitionaris erop vermeldt waar de ingevulde lijst naar opgestuurd moet worden. De ondertekeningen op papier kunnen dan opgeteld worden bij die op de website, voor zover die niet overlappen. Moedig mensen vooral aan om als het mogelijk is via de website en niet op papier te ondertekenen omdat het verwerken veel extra werk kost.

Het is zelfs mogelijk om professionele campagnesoftware in te zetten, gebaseerd op 'customer relationship management'.

Lees verder ook de campagnetips voor een uitwerking van het bovenstaande.