Campagnetips: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(google alerts en nujij.nl)
(google news en blogsearch natuurlijk)
Regel 50: Regel 50:
  
 
Op de website [http://nujij.nl nujij.nl] tippen de bezoekers elkaar over nieuwsberichten en stemmen op berichten waarvan ze denken dat aandacht verdienen. Registratie en inloggen is vereist om een sleutelwoord te bewaren waarmee voor je gezocht wordt in de database van nujij.nl onder het tabje Trefwoorden 'Mijn trefwoorden'. Sociale bookmarksites zoals [http://technorati.com Technorati] werken volgens hetzelfde principe.
 
Op de website [http://nujij.nl nujij.nl] tippen de bezoekers elkaar over nieuwsberichten en stemmen op berichten waarvan ze denken dat aandacht verdienen. Registratie en inloggen is vereist om een sleutelwoord te bewaren waarmee voor je gezocht wordt in de database van nujij.nl onder het tabje Trefwoorden 'Mijn trefwoorden'. Sociale bookmarksites zoals [http://technorati.com Technorati] werken volgens hetzelfde principe.
 +
 +
Het meest voor de hand liggend is om periodiek naar [http://news.google.nl/ Google News] te gaan en daar te zoeken. Google houdt bij waar een beperkt aantal nieuwsbronnen over berichten. Hetzelfde doen ze ook met het doorzoeken van blogs met [http://blogsearch.google.nl/ Google Blogsearch].

Versie van 29 jan 2009 om 11:00

Viral Marketing

De allerbelangrijkste bron voor ondertekeningen zijn de mensen die elkaar kennen en elkaar 'onder druk' zetten om te ondertekenen. Daar heb je een 'gemeenschap' voor nodig, je achterban. Bijvoorbeeld de gemeenschap van paardenliefhebbers bij de petitie tegen het sint Jacobskruiskruid. Men kent elkaar en staat met elkaar in contact zowel 'in het echt' als via een web van websites. Andere voorbeelden van petities met een gemeenschap zijn die voor de zuurstoftherapie of tegen de kilometerheffing. Daartegenover staan de petities die komen met een goed doordachte, maar wel abstracte, petitie zonder een achterban die al bestond. Een achterban opzetten via een petitie is een kwestie van een heel erg lange adem en veel handwerk, vooral als er geen concreet probleem aan gekoppeld is die mensen in de portemonee of het hart treft.

Persoonlijk

Het is ook belangrijk om te beginnen bij iedereen die je kent die op hun beurt ook weer anderen gaan vragen. Ook sympathisanten die zelf niet tekenen, maar wel het nieuws willen doorvertellen zijn erg belangrijk.

Free Publicity

Naast de 'viral marketing' (ondertekenaars die vrienden, familie en bekenden vragen ook te tekenen) is de belangrijkste methode om bekend te worden 'free publicity', de gratis aandacht die de petitie krijgt van journalisten. Belangrijk is het om een persbericht te schrijven waarin aandacht gevraagd wordt voor de petitie. Er daarna achteraan bellen kan geen kwaad. Ook kunt u ingezonden brieven schrijven naar kranten en tijdschriften om te wijzen op de kwestie waar de petitie aandacht voor vraagt.

Daarnaast zijn er ook allerlei plekken op internet waar u zelf reacties kunt plaatsen. Websites van politieke partijen, comments in politieke blogs en webfora in het algemeen.

Aankondigen van event

Als er een bijeenkomst bij de petitie hoort, dan kan je dat aankondigen op websites die daarvoor zijn:

Op televisie

Het is ook mogelijk om videobeelden aan te leveren die zomaar vertoond wordt door omroepen die nog wat gaatjes te vullen hebben. Zie Spotservice


naburige petities

Als er een populaire petitie is met ongeveer 100 ondertekeningen per dag, dan kan je verwachten dat dit ongeveer 10 à 20 ondertekeningen oplevert verdeeld over de minder populaire petities die op dat moment ook open staan ter ondertekening. Men heeft immers net ondertekend en weet hoe het gaat. Eenmaal ingelogd is het heel aantrekkelijk en makkelijk om dan extra petities te ondertekenen.

Links naar je petitie

Zoek grote websites op met veel bezoekers waar je een link kan plaatsen of geplaatst kan krijgen. De nieuwssites van kranten of omroepen plaatsen alleen iets op basis van de nieuwswaarde, vaak op basis van je persbericht. Maar je kan zelf ook onafhankelijk van journalisten je link onder de aandacht brengen van grote groepen mensen. Dat zijn ten eerste de algemene 'virtuele gemeenschappen' zoals Hyves en Fok. Zoek op deze een overzichtspagina maar wat sites op die passen bij je petitie. Vooral jongeren zijn veel te vinden op dergelijke sites. Er zijn ook allerlei indexen of portals zoals startpagina's en encyclopediën waar je een link kan aanvragen of zelf plaatsen.

Sites waar je een link kan maken

  • Buurtlink onder zowel 'buurtberichten' voor het verwijzen naar de petitie als 'kalender' om het overhandigen aan te kondigen
  • Hyves als berichtje in een toepasselijke 'Hyve'
  • Wikipedia als lemma of onder een bestaand lemma in deze encyclopedie
  • Fok als binnenlands nieuwtje in Fokzine

Sites die een link kunnen maken

Het nieuws volgen

Om in de gaten te houden hoe er over je petitie bericht wordt heeft Google een dienst die Google Alerts heet. Je voert er de naam van je petitie of een ander sleutelwoord (misschien een naam) in dat altijd wel terugkomt in de berichtgeving over je petitie en dan krijg je een e-mail zodra er volgens Google iets bij is gekomen op het web met dat woord erin.

Op de website nujij.nl tippen de bezoekers elkaar over nieuwsberichten en stemmen op berichten waarvan ze denken dat aandacht verdienen. Registratie en inloggen is vereist om een sleutelwoord te bewaren waarmee voor je gezocht wordt in de database van nujij.nl onder het tabje Trefwoorden 'Mijn trefwoorden'. Sociale bookmarksites zoals Technorati werken volgens hetzelfde principe.

Het meest voor de hand liggend is om periodiek naar Google News te gaan en daar te zoeken. Google houdt bij waar een beperkt aantal nieuwsbronnen over berichten. Hetzelfde doen ze ook met het doorzoeken van blogs met Google Blogsearch.