Crowdfunding: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Soms wil een petitionaris na een succesvolle petitie crowdfunding starten. "Als alle ondertekenaars een klein beetje doneren of lenen, dan is het doel makkelijk te...')
(geen verschil)

Versie van 12 dec 2019 om 09:55

Soms wil een petitionaris na een succesvolle petitie crowdfunding starten. "Als alle ondertekenaars een klein beetje doneren of lenen, dan is het doel makkelijk te halen" is dan de redenering.

Maar dan kom blijkt dat al die crowdfunding-websites minstens 5% van de opbrengst pakken.

Helaas, daar is moeilijk aan te ontkomen. Het is namelijk een specialisme dat je niet makkelijk even zelf kan doen. Je moet namelijk goedkeuring hebben van De Nederlandse Bank. Immers, je bent een soort bank, je past op het geld van anderen zonder dat ze er een product of dienst voor terugkrijgen. Ook moet je afspraken met de Belastingdienst maken. Immers, al dat geld moet niet gezien worden als winst na de verkoop van een product of dienst. Anders dan moet je er BTW over afdragen. En je moet allerlei betaalmethoden mogelijk maken voor een website die de voortgang goed weergeeft. Dat doe je niet even snel zelf na.

Om deze redenen kunnen ondertekenaars van een petitie op petities.nl wel een toezegging doen voor een donatie na het ondertekenen (op de bevestigingspagina). Pas als de petitionaris een bedelbrief stuurt om de donaties zelf te verzilveren komt dat binnen, op de bankrekening van de stichting of vereniging die hoort bij de petitie. Daar kan je ook Tikkie voor donaties voor aanvragen. Het is alleen een beetje onduidelijk welke criteria er gelden bij de aanvraag. 'Je hoort nog van ons' krijg je te lezen als je het aanvraagt.

Donaties voor de petitie zijn natuurlijk wel zelf te innen, maar dat is wat anders dan crowdfunding. Een donatie geef je en ben je kwijt. Bij crowdfunding geef je onder de conditie dat het doel wordt behaald. Vaak ook krijg je het weer terug als het voor een lening was. Blijk je één van de weinige die geld overmaakte en wordt het streefbedrag niet behaald, dan krijg je de bijdrage terug. Dat maakt het juridisch lastig. Het geld staat ergens te wachten (zoals bij een bank) en moet ondertussen niet belast worden door de fiscus. Een donatie heeft daar geen last van.