Een petitie ontcijferen

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

Behalve de tekst van een petitie zijn de cijfers over de ondertekeningen ook een middel om de petitie te begrijpen. Als ondertekenaar of ontvanger van een petitie. Of als journalist.

Bijna alle ondertekeningen bij de start

Dit suggereert dat er al een groep medestanders van de petitie bestond voordat de petitie open ging én dat ze met elkaar in contact staan. Dat kan een groep op het web zijn (is na te zoeken) of via een e-maillijst, groep op basis van 06-nummers of een fysieke bijeenkomst. Dat is minder zichtbaar. Als er daarna weinig ondertekeningen bij komen dan lijkt het erop dat de petitie vooral gesteund wordt door deze groep en nauwelijks erbuiten. Als dat bijvoorbeeld medische specialisten over iets technisch is dan betekent het wat anders dan bijvoorbeeld de omwonenden van het centrale marktplein die zich verzetten tegen betaald parkeren.

Pieken in ondertekening

Als er pieken zijn te zien in het verloop dan suggereert dat de petitie aandacht heeft gekregen elders en dat dit extra ondertekenaars opleverde. Bijvoorbeeld journalistieke aandacht in de media of een werfactie op straat op een dag. Dit betekent dat er draagvlak voor de petitie is zodra een algemeen publiek kennis heeft van de petitie. Als de pieken telkens ongeveer even groot zijn dan is bekendheid met de petitie de rem erop en is het draagvlak groot. Na een piek neemt het aantal ondertekenaars normaal langzaam af omdat ondertekenaars anderen uitnodigen en erop wijzen. Als een piek scherp afneemt dan roept dat vragen op. Was de noodzaak om te ondertekenen plots verdwenen of waren de mensen niet gemotiveerd om anderen uit te nodigen?


Natuurlijk verloop

Een natuurlijk verloop is dat er wat ondertekeningen zijn bij de start en dat het langzaam opbouwt en dan stabiel doorgaat met kleine piekjes. Na drie maanden is de aanwas normaal gesproken wel uitgeput. Maar er zijn ook veel uitzonderingen op, bijvoorbeeld als een petitie pas laat 'ontdekt' of urgent wordt. Ook kan een vergeten petitie door nieuwe ontwikkelingen (weer) tot leven komen.