Help

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 29 jul 2010 om 17:05 (bij het starten van een petitie: betere opmaak en extra vraag over hoelang ondertekenbaar duurt)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

In rechterkolom:

ondertekening bevestigen

Bevestig uw ondertekening door de link uit de bevestigingsmail te volgen of door hierin te plakken.

bevestigingsmail opvragen

Vul hier uw e-mailadres in en u ontvangt de bevestigingsmail opnieuw.

ondertekening aanpassen

Pas uw ondertekening aan door de link uit de bevestigingsmail te volgen of door hierin te plakken.


Deze helppagina's zijn opgedeeld in: algemene vragen, vragen die zich bij het ondertekenen voordoen of na het ondertekenen en vragen die u heeft bij het starten van een petitie.

in het algemeen:

 • Hoeveel ondertekeningen moet een petitie hebben?
 • Online petities zijn altijd onzin heb ik geleerd. Waarom is petities.nl anders?
 • Waarom zie ik minder ondertekeningen dan op de teller boven de petitie staan?
 • Waarom zijn de ondertekenaars niet klikbaar?
 • Een petitie is niet gebaseerd op de correcte informatie, waarom worden die toegestaan?

bij het ondertekenen:

 • Hoe bevestig ik mijn ondertekening?
 • Die bevestigingsmail heb ik nooit ontvangen, hoe kan ik nu bevestigen?
 • Waarom kan ik de petitie niet ondertekenen via de onderteken-knop?
 • Wie krijgen mijn gegevens te zien?
 • Ik heb ondertekend met een verkeerd e-mailadres, wat nu?
 • Ik wil wel ondertekenen maar niet met mijn naam openbaar op het web, kan dat?
 • Ik ben het niet exact eens met petitie. Kan ik een extra conditie opgeven bij mijn ondertekening?
 • Hoe kan ik aan een petitie persoonlijk commentaar toevoegen?

na het ondertekenen:

 • Hoe kan ik mijn ondertekening verbergen?
 • Hoe kan ik mijn ondertekening wissen?
 • Hoe kan ik later meer mensen uitnodigen om te tekenen?
 • Bij ons thuis delen we een e-mailadres. Kunnen we maar 1 keer ondertekenen?
 • Ik wil mijn petitie wijzigen na publicatie, waarom kan dat niet?

bij het starten van een petitie

 • Waarom moet ik als petitionaris extra links opgeven?
 • Ik heb geen discussieforum, waar moet ik naar linken in mijn petitie?
 • Waarom kan ik geen petities starten als consument over een product of bedrijf?
 • Aan wie adresseer ik een petitie?
 • Ik wil informatie over mijn petitie op mijn website, hoe doe ik dat?


in het algemeen

Vraag 1: Hoeveel ondertekeningen moet een petitie hebben?

Minstens één ondertekening. Een petitie met weinig ondertekeningen moet minstens nieuwe argumenten hebben en/of ondertekend zijn door belangrijke mensen om invloed te kunnen hebben. Het is aan de ontvanger van de petitie om te beoordelen of een petitie zwaar weegt. Een lokale petitie is al opmerkelijk met enkele honderden ondertekeningen. Dat betekent dat de petitie niet alleen door vrienden en familie van de petitionaris is getekend, maar dat het door een grotere groep mensen die elkaar niet kennen wordt gesteund. Op landelijk niveau heeft een petitie vaak meer dan duizend ondertekenaars als het om een algemeen onderwerp gaat. Het aantal is dus alleen belangrijk in combinatie met de inhoud en vorm van de petitie, de achtergrond van de ondertekenaars in relatie tot de petitie en de ontwikkeling van de petitie door de tijd heen. Ook kan het belangrijk zijn of en hoe de petitie door journalisten wordt behandeld. Een petitie kan ook andere gevolgen hebben en kan de petitie ingetrokken worden.

Vraag 2: Online petities zijn altijd onzin heb ik geleerd. Waarom is petities.nl anders?

Antwoord: Petities.nl wil de tekortkomingen van online petities tegengaan door:

 • een duidelijke geadressseerde die de petitie moet ontvangen en in de positie is om wat te veranderen
 • een petitionaris die de petitie binnen een gestelde termijn tot het einde beheert; geen verweesde petities
 • een petitionaris die woordvoerder en contactpersoon is; geen anonieme petities waar niemand voor verantwoordelijk is
 • geen petities over consumentenzaken toe te staan, alleen petities over zaken van algemeen belang
 • met spelregels en een strak keurslijf constructieve petities te stimuleren: afzenders, analyse en eis moeten helder geformuleerd worden

In het algemeen streeft Petities.nl er naar om het petitierecht nieuw leven in te blazen als methode om onderwerpen op de politieke agenda te krijgen, zonder dat er een mediahype aan vooraf moet gaan.

Vraag 3: Waarom zie ik minder ondertekeningen dan op de teller boven de petitie staan? Antwoord: Als u een petitie ondertekent kunt u een vinkje zetten om met uw ondertekening zichtbaar te worden op de website. Een ondertekening die niet op petities.nl zichtbaar is telt wel mee en zal wel zichtbaar zijn voor de ontvanger van de petitie.

Vraag 4: Waarom zijn de ondertekenaars niet klikbaar? Antwoord: Als de ondertekenaars klikbaar zouden zijn dan kunnen petities misbruikt worden om hogere zoekresultaatnoteringen in zoekmachines te verwerven. Ondertekenaars zijn dan mogelijk om de verkeerde redenen gemotiveerd om een petitie te ondertekenen.

Vraag 5: Een petitie is niet gebaseerd op de correcte informatie, waarom worden die toegestaan? Antwoord: Een petitie wordt niet inhoudelijk beoordeeld door petities.nl. We laten veel petities door waarvan we weten dat de ontvanger de eis niet zal realiseren omdat de aannames niet te bewijzen zijn. Het is de verantwoordelijkheid van elke ondertekenaar om de beweringen van een petitie te controleren en niet te tekenen wat niet vol te houden is. U kunt de petitionaris ook met informatie overtuigen van uw gelijk en vragen de petitie in te trekken en de ondertekenaars hierover een e-mail te sturen. Ook kunt u een verbeterde versie van een petitie opstellen en de concurrentie aangaan met de in uw ogen verkeerde petitie. Het is de verantwoordelijkheid van een petitionaris om alles goed uit te zoeken omdat u kritiek kunt verwachten.

bij het ondertekenen

Vraag: Hoe bevestig ik mijn ondertekening?

Antwoord: U ontvangt een e-mail na het ondertekenen van een petitie die u moet bevestigen via een link in de e-mail. Dat is nodig om te controleren of het door u opgegeven e-mailadres ook werkelijk van u is. Ook heeft u zo de mogelijkheid uw ondertekening in de toekomst aan te passen door opnieuw die link te volgen.

Lukt het u niet om te bevestigen via de link in die e-mail, vul dan hiernaast de link uit diezelfde e-mail in en bevestig.

Vraag: Die bevestigingsmail heb ik nooit ontvangen, hoe kan ik nu bevestigen?

Antwoord: U kunt uw ondertekening niet bevestigen zonder deze e-mail. Dat is nodig om te controleren of het door u opgegeven e-mailadres ook werkelijk van u is. Het makkelijkste is om opnieuw te tekenen, maar dan met een ander e-mailadres van u. In sommige gevallen wordt de bevestigingsmail automatisch als ongewenst aangemerkt en weggezet als 'spam' of iets dergelijks. In de meeste gevallen komt de e-mail niet aan door een typfoutje in het e-mailadres bij het ondertekenen.

Vraag 1: Waarom kan ik de petitie niet ondertekenen via de onderteken-knop?

Antwoord: Als de onderteken-knop niet onder een petitie verschijnt komt dat waarschijnlijk omdat de petitie al gesloten is en binnenkort aangeboden gaat worden. Andere petities die nog wel open staan hebben dan wel zo'n knop. Neemt u even contact op met de petitionaris, mogelijk kan zij of hij uw gegevens nog handmatig toevoegen aan de petitie als de petitie nog niet overhandigd is.

Vraag 2: Wie krijgen mijn gegevens te zien?

Degene die de petitie uiteindelijk ontvangt krijgt een uitdraai van uw gegevens om te controleren. In theorie kunt u persoonlijk door een politicus of beleidsambtenaar benaderd worden als ze gegronde vermoedens hebben dat ze waardevolle toelichting op de petitie kunnen krijgen op die manier. In de praktijk wordt er alleen met de petitionaris gesproken, als woordvoerder van alle ondertekenaars.

De ontvanger van een petitie kan geen mailing versturen naar de lijst ondertekenaars, want de Wet op de Bescherming Persoonsgegevens verhindert dat. Deze database is immers niet met die bedoeling aangelegd, dus dat mag niet.

De webmaster en de systeembeheerder van petities.nl hebben toegang tot alle gegevens. De Stichting Petities.nl wil zich onderscheiden van concurrende aktiesites door de betrouwbaarheid en neutraliteit. We vallen onder de Nederlandse wetgeving en staan op servers in Nederland bij een non-profit organisatie die niet te koop is. Gegevens die niet gebruikt zijn worden zelfs actief gewist (niets bewaren is altijd het veiligst in dit verband).

De petitionaris heeft gedurende de looptijd van de petitie geen toegang tot uw gegevens en krijgt na de 'sluiting' van de petitie alleen toegang tot de naam-titel-geboortedatum-woonplaats gegevens om te overhandigen. Dit is de lijst inclusief de op de website onzichtbare ondertekenaars. Deze lijst mag dus niet gepubliceerd worden (beschermd door de Wet Bescherming Persoonsgegevens) en mag alleen overhandigd worden om te worden gecontroleerd op echtheid.

En om indruk te maken natuurlijk! Volksvertegenwoordigers weten als geen ander hoe moeilijk het is om iemand ergens uit vrije wil ergens voor te laten tekenen...

Vraag 3: Ik heb ondertekend met een verkeerd e-mailadres, wat nu?

Antwoord: Het kan gebeuren dat u een e-mailadres heeft ingevuld waar u geen toegang (meer) toe heeft. Dit merkt u als u het kwartiertje na ondertekenen geen e-mail krijgt van petities.nl om de ondertekening te bevestigen. Het na laten sturen van het wachtwoord helpt dan ook niet, want dat gaat dan naar een adres waar u het niet kunt lezen. Niets aan de hand, gewoon opnieuw ondertekenen en uw gegevens opnieuw invullen, maar dan met het goede adres.

Vraag 4: Ik wil wel ondertekenen maar niet met mijn naam openbaar op het web, kan dat?

Antwoord: Ja, u kunt aangeven dat u anoniem wilt blijven. De petitionaris en de ontvanger van de petitie krijgen wel te zien wie (naam, uw zelfbeschrijving en geboortedatum) uit welke woonplaats getekend heeft.

Vraag 5: Ik ben het niet exact eens met petitie. Kan ik een extra conditie opgeven bij mijn ondertekening?

Antwoord: Nee, dat kan niet. U kunt wel zelf een verbeterde petitie opstellen die de concurrentie aangaat met de bestaande. Bedenk dat u niet de enige bent die zich achter de petitie schaart. De grote kracht van een petitie is dat er één eis in staat die ondersteund wordt door alle ondertekenaars. Als iedereen zijn eigen mening laat horen valt de kracht van de petitie weg. Daarom kunt u beter een opmerking, anecdote of ondersteuning aan de petitionaris mailen. Hij of zij zal u daarvoor dankbaar zijn en u mogelijk citeren in een interview aan een journalist of bij vragen van de petitie-ontvanger. Als u mee wilt denken over verdere actie en/of ervaringen wilt uitwisselen met andere ondertekenaars meldt u zich bij de petitionaris.

Vraag 6: Hoe kan ik aan een petitie persoonlijk commentaar toevoegen?

Antwoord: Na het ondertekenen krijgt u een bevestigingsmail met daarin het e-mailadres van de petitionaris. Die kunt u uw commentaar terugschrijven. Ook kunt u iets van commentaar kwijt in het functie-veld bij het ondertekenen. Als u het niet eens bent met een petitie kunt u een tegen-petitie starten.


na het ondertekenen

Vraag: Hoe kan ik mijn ondertekening verbergen?

Antwoord: Uw ondertekening van een petitie kunt u altijd aanpassen of verbergen. Dat kan heel makkelijk door opnieuw te klikken op de link die we u toestuurden in de e-mail ter bevestiging. Op de pagina die dan verschijnt vindt u hier de mogelijkheden toe.

Heeft u de link niet meer? Vul dan hiernaast het e-mailadres in waarop u destijds de bevestigingsmail ontving. We sturen u opnieuw een mail met die belangrijke link. Heeft u geen toegang meer tot dat e-mailadres, schrijft u dan in een e-mail aan webmaster@petities.nl wie u bent en om welke petitie het gaat.

Vraag: Hoe kan ik mijn ondertekening wissen?

Antwoord: Als u uw ondertekening als onzichtbaar heeft ingesteld, dan wissen wij al uw gegevens nadat de petitie is afgesloten. In een eerder stadium kunt u via eerdergenoemde link aangeven dat u ons toestemming geeft om uw gegevens aan de petitionaris te geven. Als u al voor het sluiten van een petitie uw gegevens wilt wissen omdat u van mening bent veranderd dan vraagt u de petitionaris om uw gegevens te wissen. In de bevestigingsmail staat het e-mailadres van de petitionaris.

Vraag 1: Hoe kan ik later meer mensen uitnodigen om te tekenen?

Antwoord: Vanuit de e-mail die u heeft ontvangen om uw ondertekening te bevestigen volgt u opnieuw de link om te bevestigen. U krijgt dan de melding dat u al heeft ondertekend en u wordt gevraagd om anderen uit te nodigen door e-mailadressen in een venstertje te plakken.

Vraag 2: Bij ons thuis delen we een e-mailadres. Kunnen we maar 1 keer ondertekenen?

Antwoord: Helaas, zo is Petities.nl opgezet ten gunste van de betrouwbaarheid en de gebruikersvriendelijkheid. Aangezien de meerderheid van de mensen maar 1 keer een petitie ondertekent moet het zo makkelijk mogelijk blijven. Een eigen e-mailadres in gebruik nemen is de enige oplossing om ook te kunnen ondertekenen als u er zelf nog geen 1 heeft.

De meerderheid van de leveranciers van internet-toegang in Nederland geven de mogelijkheid meerdere e-mailadressen te gebruiken. Ook is het mogelijk om een extra gratis e-mailadres te nemen bij bijvoorbeeld het DeDS-project van de vereniging Open Domein (die Petities.nl mogelijk maakt).

Vraag 3: Ik wil mijn petitie wijzigen na publicatie, waarom kan dat niet?

Antwoord: Omdat de ondertekenaars instemmen met de petitie zoals ze die lezen. Wijzigingen na het tekenen zouden tot resultaat kunnen hebben dat ze hun ondertekening in zouden willen trekken.


bij het starten van een petitie

 • Waarom moet ik als petitionaris extra links opgeven?

De tekst van uw petitie is overtuigender als u links maakt naar extra materiaal elders. Voor u is uw petitie waarschijnlijk bijzonder vanzelfsprekend, anderen hebben soms net wat meer nodig om overtuigd te worden.

De link naar een discussie is noodzakelijk omdat heel veel mensen een aantekening willen maken bij de petitie. Als u die mogelijkheid niet geeft, tekent men eerder niet dan wel.

 • Ik heb geen discussieforum, waar moet ik naar linken in mijn petitie?

Het is niet noodzakelijk om zelf een discussieforum te hebben. Het is mogelijk een link te maken naar een bepaalde bijdrage in een weblog of nieuwsartikel waar het het onderwerp is, maar u kunt ook een toepasselijke nieuwsgroep kiezen via Google Groups. of een webforum.

 • Waarom kan ik geen petities starten als consument over een product of bedrijf?

Petities.nl gaat over zaken die burgers aangaan, zaken van algemeen belang.

Als een bedrijf u slechte service biedt of een slecht product verkoopt dan kunt u als consument allerlei acties ondernemen die vallen onder het consumentenrecht. Als het consumentenrecht tekort schiet dan kunt u daar wel een petitie over starten natuurlijk! In het geval van een monopolie heeft u geen alternatieven als consument. In dat geval dient u een petitie te richten tot de politiek verantwoordelijken die het monopolie niet aanpakken. Ook als u denkt dat een monopolie door de staat juist noodzakelijk is zult u zich daarvoor tot de politiek moeten richten. De noodzaak/rechtvaardiging van een monopolie is een prima onderwerp voor een petitie. Als u een petitie wilt starten over een bepaald soort schadelijke of wenselijke producten kunt u die behalve tot volksvertegenwoordigers ook richten aan de desbetreffende brancheorganisatie of een aantal bedrijven. U kunt als burger een bepaald bedrijf wel aanspreken op sociaal verantwoordelijk gedrag middels een petitie.

 • Aan wie adresseer ik een petitie?

U richt een petitie aan iemand die door zijn of haar handelen de door u beoogde situatie kan (helpen) realiseren: volksvertegenwoordigers, bestuurders van organisaties en dergelijken. U kunt kiezen uit een aantal standaard ontvangers, maar u kunt ook geadresseerden aan deze voorselectie laten toevoegen door de webmaster. Het is verstandig om voor het starten van de petitie te controleren of de geadresseerde bereid is om de petitie in ontvangst te nemen in een later stadium. Gemeenten die hebben aangegeven altijd bereid zijn een petitie te willen ontvangen hebben een petitieloket geopend op deze website. U en de ondertekenaars van uw petitie krijgen dan gegarandeerd antwoord op uw petitie.

 • Ik wil informatie over mijn petitie op mijn website, hoe doe ik dat?

Gebruik de RSS-feed met ondertekenaars van de petitie vanaf feed://petities.nl/?rss=xxx, waarbij xxx het nummer is van de petitie in kwestie. U kunt ook de speciale 'iframe' of de banner gebruiken. Zie Het Handboek voor details hierover.

 • Ik heb een petitie op mijn eigen domein, maar wil 'm ook petities.nl, kan dat?

Ja, het is mogelijk om een kopie van uw petitie op petities.nl te zetten die doorverwijst naar uw petitie elders. U kopieert dan simpelweg uw tekst in een nieuwe petitie. Als status zal uw petitie 'elders ondertekenbaar' krijgen, met een link naar uw website, als u dat na het aanmaken van de petitie aanvraagt via webmaster@petities.nl

 • Hoe lang duurt het voor een petitie ondertekenbaar is?

Een petitie wordt handmatig gecontroleerd en doorgelaten. Als een petitie door een petitieloket wordt behandeld dan gebeurt dit op werkdagen. Hou rekening met minstens één werkdag. Als er geen specifiek petitieloket is en dus bij het petitieloket Nederland wordt ingediend dan behandeld de stichting Petities.nl de petitie. Er zijn twee vrijwilligers die dit werk doen. Soms een paar dagen niet, soms is er iemand online terwijl u uw petitie ondertekenbaar wilt laten maken. In zo'n geval duurt het slechts enkele minuten. Als u de petitie vanaf een bepaald tijdstip ondertekenbaar wilt hebben dan kunt u dit goed tevoren afspreken via een e-mail aan webmaster@petities.nl.