Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(de 7 stappen van het proces)
 
(61 tussenliggende revisies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Handboek Petities.nl
+
'''Stichting Petities.nl maakt het makkelijk voor iedereen een verzoek te doen aan de politiek en andere monopolisten. Petities.nl helpt u het als petitie te publiceren en verzamelt de ondertekeningen van medestanders. Een antwoord gaat per e-mail naar de ondertekenaars.
  
In dit handboek vind je uitleg over alle stadia die je als petitionaris doorgaat als je een petitie start. Als petitionaris ben je van harte uitgenodigd om op basis van je ervaringen mee te schrijven!
+
''Mogelijk gemaakt met kleine [https://petities.nl/donate donaties] achteraf en steun van het [https://vfonds.nl/ vfonds].''
 +
'''
 +
----
  
* [[Formuleren]]
+
Petities.nl is gemaakt door twee programmeurs, een redacteur, duizenden petitionarissen en miljoenen ondertekenaars. Dit 'handboek' staat vol met praktische adviezen, achtergrondinformatie, interviews, statistieken en aantekeningen. Verzameld in deze wiki sinds het begin in 2005.
* [[Achterban]]
+
* [[Campagnetips]]
+
* [[Uitnodigingen]]
+
* [[Persbericht]]
+
* [[Media-optreden]]
+
* [[Overhandigen]]
+
* [[Verwijzingen]]
+
  
Het begint met het formuleren van een goede tekst en het vinden van een '''achterban'''. Het formuleren is lastig en als je een petitie bij een petitieloket indient kan de petitie afgewezen worden. Daarna ga je een '''campagne''' voeren. De '''uitnodigingen''' om te ondertekenen zijn erg belangrijk om veel ondertekeningen binnen te krijgen. Daarna is een '''persbericht''' belangrijk die als het goed is resulteert in een '''media-optreden'''. Als de petitie gesloten is op de gestelde einddatum moet je de petitie kort erna '''overhandigen''' wat hopelijk de gewenste beleidswijzigingen tot gevolg heeft. Het succes van een petitie kan je onder andere in '''verwijzingen''' ernaar bijhouden.
+
== Het Handboek Petities met alles over Petities.nl voor: ==
  
Het petitieproces zelf kent 7 stappen:
+
* [[Ondertekenaar]]s die een petitie tekenen of hebben getekend, al uw [[vragen]]
+
* [[Petitionaris]]sen die een petitie starten of zijn gestart, al uw [[vragen]]
Stap 1 - registratie petitionaris en petitie
+
* [[Lokettist]]en die namens een overheid een [[petitieloket]] (gaan) beheren
De initiatiefnemer registreert zich als petionaris op de website met zijn naam en emailadres. De petitionaris krijgt een link per email waarmee de petitie wordt bevestigd.
+
* [[Docenten]] die leerlingen met petities.nl laten werken
+
* [[Ontwikkelaar]]s die de petities.nl-code verbeteren of andere toepassingen ervoor maken
Stap 2 - concept
+
* [[Journalist]]en die over een petitie of over petities.nl willen berichten
De petionaris vult alle gegevens over zijn petitie in op de website (tabbladen 'petitionaris', 'petitie', 'inhoud')
+
* [[Bezoeker]]s die geen petitie ondertekenen of starten
+
* [[Sponsoren]] en [[Donateurs]] die de stichting Petities.nl (willen) steunen
Stap 3 - verzoek om de petitie ondertekenbaar te maken
+
* [[Medewerkers]]
De petionaris biedt zijn petitie aan om ondertekenbaar te maken (fase 2). Die mogelijkheid schuilt achter het tabblad 'voortgang'.
+
* [[Researchers]]
+
 
Stap 4 - ondertekenbaar
+
Zie ook alle [[Speciaal:Categorieën|categorieën]] waar de lemma's in zijn opgedeeld.
Indien het petitieloket van de geadresseerde of de Stichting Petities.nl het verzoek om de petitie ondertekenbaar te maken accepteert, komt de petitie in de fase ondertekenbaar.. Het kan ook voorkomen dat het loket of de Stichting de petitie teruggezet in de concept-fase. De petitonaris kan de petitie wijzigen en opnieuw indienen, of besluiten de petitie in te trekken.
+
 
+
==English==
Stap 5 - verzoek om de petitie in behandeling te nemen
+
 
Na het verloop van de ondertekenbare periode biedt de petitionaris de petitie aan het loket of de stichting aan om in behandeling te nemen.
+
See [[Hoofdpagina/en]] for a limited English version of this handbook.
+
Stap 6 - in behandeling
+
Gedurende de periode dat de petitie in behandeling is, zal de geadresseerde partij status-informatie verschaffen over de behandeling van de petitie (inhoudelijk, termijnen).
+
+
Stap 7 - afgehandeld
+
Nadat de geadresseerde partij de petitie heeft behandeld en over de uitkomst terugkoppelt, vervalt de petitie tot 'afgehandeld'. Daarmee is een einde gekomen aan het gehele petitieproces.
+
+
De petionaris kan om verschillende redenen besluiten af te zien de petitie in behandeling te laten nemen of ondertekenbaar te laten maken. Na een dergelijk besluit vervalt de petitie tot 'ingetrokken'.
+
+
De petionaris kan na beëindiging van de ondertekenbare periode geen aansluitende actie ondernemen. Na 6 maanden zonder activiteiten, vervalt de petitie tot 'niet ingediend'.
+
+
Petities die na 6 maanden zonder wijzigingen als concept bestaan, vervallen automatisch tot 'niet ingediend'.
+

Huidige versie van 23 apr 2022 om 10:28

Stichting Petities.nl maakt het makkelijk voor iedereen een verzoek te doen aan de politiek en andere monopolisten. Petities.nl helpt u het als petitie te publiceren en verzamelt de ondertekeningen van medestanders. Een antwoord gaat per e-mail naar de ondertekenaars.

Mogelijk gemaakt met kleine donaties achteraf en steun van het vfonds.


Petities.nl is gemaakt door twee programmeurs, een redacteur, duizenden petitionarissen en miljoenen ondertekenaars. Dit 'handboek' staat vol met praktische adviezen, achtergrondinformatie, interviews, statistieken en aantekeningen. Verzameld in deze wiki sinds het begin in 2005.

Het Handboek Petities met alles over Petities.nl voor:

Zie ook alle categorieën waar de lemma's in zijn opgedeeld.

English

See Hoofdpagina/en for a limited English version of this handbook.