Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(Het petitieproces: notitie dat statusberichten uitgeschakeld zijn)
 
(47 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== Handboek Petities.nl ==
+
'''Stichting Petities.nl maakt het makkelijk voor iedereen een verzoek te doen aan de politiek en andere monopolisten. Petities.nl helpt u het als petitie te publiceren en verzamelt de ondertekeningen van medestanders. Een antwoord gaat per e-mail naar de ondertekenaars.
  
 +
''Mogelijk gemaakt met kleine [https://petities.nl/donate donaties] achteraf en steun van het [https://vfonds.nl/ vfonds].''
 +
'''
 +
----
  
In dit handboek vind je uitleg over alle stadia die je als petitionaris of [[petitieloket]] door gaat als je een petitie start op [http://petities.nl Petities.nl]. Als petitionaris ben je van harte uitgenodigd om op basis van je ervaringen mee te schrijven aan dit handboek!
+
Petities.nl is gemaakt door twee programmeurs, een redacteur, duizenden petitionarissen en miljoenen ondertekenaars. Dit 'handboek' staat vol met praktische adviezen, achtergrondinformatie, interviews, statistieken en aantekeningen. Verzameld in deze wiki sinds het begin in 2005.
  
* [[Formuleren]]
+
== Het Handboek Petities met alles over Petities.nl voor: ==
* [[Achterban]]
+
* [[Campagnetips]]
+
* [[Uitnodigingen]]
+
* [[Persbericht]]
+
* [[Media-optreden]]
+
* [[Overhandigen]]
+
* [[Verwijzingen]]
+
  
Het begint met het formuleren van een goede tekst en het vinden van een '''achterban'''. Het formuleren is lastig, de tekst moet helder en kort zijn, maar geen argumenten missen. Als je een petitie bij een [[petitieloket]] indient kan de petitie behalve op basis van algemene [[petitiecriteria]] ook op loketspecifieke eisen sneuvelen. Die staan te lezen bij het loket waarbij je indient. Daarna ga je een '''campagne''' voeren. De '''uitnodigingen''' om te ondertekenen zijn erg belangrijk om veel ondertekeningen binnen te krijgen. Daarna is een '''persbericht''' belangrijk die als het goed is resulteert in een '''media-optreden'''. Als de petitie gesloten is op de gestelde einddatum moet je de petitie kort erna '''overhandigen''' wat hopelijk de gewenste beleidswijzigingen tot gevolg heeft. Het succes van een petitie kan je onder andere in '''verwijzingen''' ernaar bijhouden.
+
* [[Ondertekenaar]]s die een petitie tekenen of hebben getekend, al uw [[vragen]]
 +
* [[Petitionaris]]sen die een petitie starten of zijn gestart, al uw [[vragen]]
 +
* [[Lokettist]]en die namens een overheid een [[petitieloket]] (gaan) beheren
 +
* [[Docenten]] die leerlingen met petities.nl laten werken
 +
* [[Ontwikkelaar]]s die de petities.nl-code verbeteren of andere toepassingen ervoor maken
 +
* [[Journalist]]en die over een petitie of over petities.nl willen berichten
 +
* [[Bezoeker]]s die geen petitie ondertekenen of starten
 +
* [[Sponsoren]] en [[Donateurs]] die de stichting Petities.nl (willen) steunen
 +
* [[Medewerkers]]
 +
* [[Researchers]]
  
== Het petitieproces ==
+
Zie ook alle [[Speciaal:Categorieën|categorieën]] waar de lemma's in zijn opgedeeld.
  
7 stappen (tussen haakjes de corresponderende code in database onder petitions_statuses):
+
==English==
  
# '''registratie petitionaris en petitie.''' De initiatiefnemer registreert zich als petionaris op de website met zijn naam en emailadres. De petitionaris krijgt een link per email waarmee de petitie wordt bevestigd.
+
See [[Hoofdpagina/en]] for a limited English version of this handbook.
# '''concept (1)''' De petionaris vult alle gegevens over zijn petitie in op de website (tabbladen 'petitionaris',  'petitie', 'inhoud')
+
# verzoek om de petitie '''ondertekenbaar te maken (10)''' De petionaris biedt zijn petitie aan om ondertekenbaar te maken (fase 2). Die mogelijkheid schuilt achter het tabblad 'voortgang'.
+
# '''ondertekenbaar (2)''' Indien het [[petitieloket]] van de geadresseerde of de Stichting Petities.nl het verzoek om de petitie ondertekenbaar te maken accepteert, komt de petitie in de fase ondertekenbaar. Het kan ook voorkomen dat het loket of de Stichting de petitie teruggezet in de concept-fase. De petitonaris kan de petitie wijzigen en opnieuw indienen, of besluiten de petitie '''in te trekken (11)'''.
+
# verzoek om de petitie '''in behandeling te nemen (12)''' Na het verloop van de ondertekenbare periode biedt de petitionaris de petitie aan het loket of de stichting aan om in behandeling te nemen. Het ondertekenen loopt in de praktijk trouwens nog door tot het moment dat de petitie in behandeling is.
+
# '''in behandeling (3)''' Gedurende de periode dat de petitie in behandeling is, zal de geadresseerde partij status-informatie verschaffen over de behandeling van de petitie (inhoudelijk, termijnen).
+
# '''afgehandeld (4)''' Nadat de geadresseerde partij de petitie heeft behandeld en over de uitkomst terugkoppelt, vervalt de petitie tot 'afgehandeld'. Daarmee is een einde gekomen aan het gehele petitieproces.
+
+
De petionaris kan om verschillende redenen besluiten af te zien de petitie in behandeling te laten nemen of ondertekenbaar te laten maken. Na een dergelijk besluit vervalt de petitie tot '''ingetrokken (11)'''.
+
+
De petionaris kan na beëindiging van de ondertekenbare periode geen aansluitende actie ondernemen. Na 6 maanden zonder activiteiten, vervalt de petitie tot '''niet ingediend (7)'''.
+
+
Petities die na 6 maanden zonder wijzigingen als concept bestaan, vervallen automatisch tot '''niet ingediend (7)'''.
+
 
+
Ondertekenaars krijgen drie keer een 'status petitie'-mail als een petitie van status verandert:
+
# van ondertekenbaar (2) naar te behandelen (12), niet ingediend (7) of ingetrokken (11)
+
# van te behandelen (12) naar in behandeling (3) of afgewezen (5)
+
# van in behandeling (3) naar afgehandeld (4).
+
 
+
Daarnaast gaan er voortgangsberichten naar degenen die hebben aangegeven dat ze die willen ontvangen. Ook maximaal drie. De toelichting bij elk statusbericht. Noot: nu staat het automatische statusbericht uitgeschakeld nadat er een cryptische, onverzorgde naar de ondertekenaars van de Alle Stemmen Tellen petitie is gespamd.
+

Huidige versie van 23 apr 2022 om 10:28

Stichting Petities.nl maakt het makkelijk voor iedereen een verzoek te doen aan de politiek en andere monopolisten. Petities.nl helpt u het als petitie te publiceren en verzamelt de ondertekeningen van medestanders. Een antwoord gaat per e-mail naar de ondertekenaars.

Mogelijk gemaakt met kleine donaties achteraf en steun van het vfonds.


Petities.nl is gemaakt door twee programmeurs, een redacteur, duizenden petitionarissen en miljoenen ondertekenaars. Dit 'handboek' staat vol met praktische adviezen, achtergrondinformatie, interviews, statistieken en aantekeningen. Verzameld in deze wiki sinds het begin in 2005.

Het Handboek Petities met alles over Petities.nl voor:

Zie ook alle categorieën waar de lemma's in zijn opgedeeld.

English

See Hoofdpagina/en for a limited English version of this handbook.