Hoofdpagina

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 15 jun 2008 om 13:07

Ga naar: navigatie, zoeken

Handboek Petities.nl

In dit handboek vind je uitleg over alle stadia die je als petitionaris doorgaat als je een petitie start. Als petitionaris ben je van harte uitgenodigd om op basis van je ervaringen mee te schrijven!

Het begint met het formuleren van een goede tekst en het vinden van een achterban. Het formuleren is lastig en als je een petitie bij een petitieloket indient kan de petitie afgewezen worden. Daarna ga je een campagne voeren. De uitnodigingen om te ondertekenen zijn erg belangrijk om veel ondertekeningen binnen te krijgen. Daarna is een persbericht belangrijk die als het goed is resulteert in een media-optreden. Als de petitie gesloten is op de gestelde einddatum moet je de petitie kort erna overhandigen wat hopelijk de gewenste beleidswijzigingen tot gevolg heeft. Het succes van een petitie kan je onder andere in verwijzingen ernaar bijhouden.


Het petitieproces

7 stappen:

  1. registratie petitionaris en petitie. De initiatiefnemer registreert zich als petionaris op de website met zijn naam en emailadres. De petitionaris krijgt een link per email waarmee de petitie wordt bevestigd.
  2. concept De petionaris vult alle gegevens over zijn petitie in op de website (tabbladen 'petitionaris', 'petitie', 'inhoud')
  3. verzoek om de petitie ondertekenbaar te maken. De petionaris biedt zijn petitie aan om ondertekenbaar te maken (fase 2). Die mogelijkheid schuilt achter het tabblad 'voortgang'.
  4. ondertekenbaar. Indien het petitieloket van de geadresseerde of de Stichting Petities.nl het verzoek om de petitie ondertekenbaar te maken accepteert, komt de petitie in de fase ondertekenbaar.. Het kan ook voorkomen dat het loket of de Stichting de petitie teruggezet in de concept-fase. De petitonaris kan de petitie wijzigen en opnieuw indienen, of besluiten de petitie in te trekken.
  5. verzoek om de petitie in behandeling te nemen. Na het verloop van de ondertekenbare periode biedt de petitionaris de petitie aan het loket of de stichting aan om in behandeling te nemen.
  6. in behandeling. Gedurende de periode dat de petitie in behandeling is, zal de geadresseerde partij status-informatie verschaffen over de behandeling van de petitie (inhoudelijk, termijnen).
  7. afgehandeld. Nadat de geadresseerde partij de petitie heeft behandeld en over de uitkomst terugkoppelt, vervalt de petitie tot 'afgehandeld'. Daarmee is een einde gekomen aan het gehele petitieproces.

De petionaris kan om verschillende redenen besluiten af te zien de petitie in behandeling te laten nemen of ondertekenbaar te laten maken. Na een dergelijk besluit vervalt de petitie tot 'ingetrokken.'

De petionaris kan na beëindiging van de ondertekenbare periode geen aansluitende actie ondernemen. Na 6 maanden zonder activiteiten, vervalt de petitie tot 'niet ingediend.'

Petities die na 6 maanden zonder wijzigingen als concept bestaan, vervallen automatisch tot 'niet ingediend.'