IP-adres

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 5 jan 2021 om 19:07 (Maatregelen)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Vragen over waarom we uw IP-adres tonen

Af en toe krijgen we een e-mail van een ondertekenaar met vragen over het IP-adres dat zichtbaar is op de bevestigingspagina van uw ondertekening. Sommigen vinden dat eng en anderen vinden dat we dat niet mogen tonen, ook al is het alleen voor uzelf zichtbaar.

Uw IP-adres is bij alle sites bekend

Elke website die u bezoekt ontvangt en registreert uw IP-adres. Zo werkt het internet. Zou dat niet zo zijn, dan weet de server van de website niet waar de pagina naartoe gestuurd moet worden via het internet. Eventueel kunt u uw IP-adres verstoppen achter die van anderen, maar dat doen niet veel mensen. [1]

We doen er niks mee

Omdat we geen commerciële onderneming zijn en vertrouwen willen wekken door transparantie tonen we dat IP-adres. Het zijn uw gegevens, daarom moet u kunnen zien wat we van u registreren. We beschouwen uw gegevens als te leen, maar altijd uw eigendom. Het kan u ook helpen om te achterhalen of er identiteitsfraude plaats heeft gevonden (uiteindelijk doorgaans een partner die nog niet had verteld over een petitie-ondertekening).

Praktisch

Met deze gegevens kan een ondertekenaar (nog beter) controleren wie de petitie-ondertekening bevestigd heeft: "o was ik zelf vorige week al op mijn telefoon onderweg" of "aha, mijn echtgenoot op de pc in de studeerkamer"

Anderen verkopen het

Er zijn veel commerciële, voornamelijk Amerikaanse, websites die uw IP-adres in combinatie met cookies en computergegevens beschouwen als handelswaar. Terwijl u een webpagina oproept met uw browser worden uw gegevens doorverkocht aan de hoogste bieder (in een samenvatting doorgaans) en die koopt dan ruimte voor een advertentie op de pagina die u wilt bekijken. Allemaal in fracties van een seconde, afgerond voordat de plaatjes op de pagina verschijnen. Dat doen we niet, wij geven die kostbare informatie gewoon aan u terug.

Facebook bijvoorbeeld

Het is hopelijk een beetje educatief. Zo kunt u zien met wat voor informatie u andere bedrijven aan grote winsten helpt. Een bedrijf als Facebook bijvoorbeeld ontvangt ook al uw informatie op bijna elke pagina waar een Facebook-icoontje staat. Of er nou een pagina of een plaatje geserveerd wordt, technisch blijft het principe overeind dat uw IP-adres geregistreerd wordt in het systeem dat het verzendt. Het kleine Facebook-plaatje is afkomstig van Facebook, dus daar krijgen ze uw IP-adres ook. Daar koppelen ze het ook nog eens aan uw Facebook-profiel als u die heeft zodat uw naam, sociale netwerk, gedrag en interesses ook bekend zijn. Dat vergroot de waarde voor adverteerders.

Dat werkt niet bij het Facebook-icoontje op petities.nl overigens. De verbinding met Facebook hebben we doorgeknipt door zelf een plaatje op te dienen dat erg lijkt op het beroemde Facebook-icoontje. Pas als u erop klikt gaan al uw gegevens naar Facebook. Dat kunnen we niet voorkomen zolang het delen op Facebook moet blijven werken.

Facebook kan met die icoontjes overal uw gedrag volgen als u van website naar website gaat, ook buiten Facebook zelf. Zolang er maar zo'n Facebook-icoontje ergens op de pagina's staat die u bezoekt. Komt u later terug op Facebook, dan heeft Facebook vaak andere adverteerders gevonden die u advertenties op Facebook willen tonen. De prijs van adverteren aan u is ondertussen waarschijnlijk ook omhoog gegaan door het 'werk' dat u ongemerkt (en onbetaald) heeft verricht voor Facebook: het compleet maken van een profiel.

Maar ook de overheid

Alle gegevens die Amerikaanse websites over u opslaan voor commerciële doeleinden zijn ook op te vragen door Amerikaanse inlichtingendiensten en wetshandhavers, anders mogen ze daar niet blijven bestaan.

In de EU zijn er strictere regels over privacybescherming. Ook cultureel gezien wordt het in Europa doorgaans niet als normaal gezien om uw informatie als handelswaar te gebruiken. Eerder strafbaar!

Vanuit de EU is het voor justitie en inlichtingendiensten wel lastiger om gegevens op te eisen bij Facebook, Google en dergelijke. Het aftappen bij uw telecomprovider ligt dan meer voor de hand, die valt wel onder de nationale wetgeving. Heel veel burgers vinden het ook heel goed als providers van iedereen alles bewaren. Die providers zelf, mensenrechtenactivisten en de meeste mensen die weten hoe het technisch werkt (u misschien nu ook) weer niet.

Maatregelen

U kunt met bepaalde handige toevoegingen op uw computer voorkomen dat uw gegevens grootschalig worden geregistreerd en verhandeld. De registratie door uw eigen provider voorkomen is technisch lastiger. Kies in ieder geval een provider in de EU en gebruik een e-mailadres bij een provider in de EU. Wij kozen voor freedom.nl, ook onze sponsor. Er zijn Engelse lemma's op Wikipedia over het fenomeen Website visitor tracking, Internet privacy en die handige toevoegingen, zoals Ghostery. Helaas nog niet vertaald in het Nederlands. U kunt Wikipedia overigens gerust bezoeken, dat is ook een niet-commerciële site die bestaat dankzij een paar euro die veel mensen jaarlijks doneren.

Heeft u vragen over het bovenstaande, schrijf naar webmaster@petities.nl