Illustratie

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 15 mrt 2021 om 15:32

Ga naar: navigatie, zoeken

Uw petitie kunt u illustreren met een foto of grafisch werk. Als u het helemaal zelf maakt kan en mag alles, maar het is niet mogelijk werk van anderen zonder toestemming te gebruiken.

Er zijn wel foto's te vinden op het web van fotografen die toestemming hebben gegeven om hun foto's vrij te kunnen gebruiken. Zie bijvoorbeeld:

Of zoek op andere manieren naar foto's die bijvoorbeeld 'publiek domein' zijn geworden. Wikipedia kan ook een bron zijn. Maar let wel op de kleine lettertjes, soms mag het gebruik van een foto alleen met de naam van de maker erbij. Dat kan (nog) niet zo makkelijk op petities.nl.

Maar op Facebook kan het wel!

Het is inderdaad goed mogelijk dat een plaatje al jaren zonder problemen op Facebook, Instagram of zoiets staat. Maar voor een rechthebbende is het lastig om geld van de grote platformen zoals Facebook of Google te krijgen bij ongeoorloofd gebruik. Ze zijn juridisch geëxcuseerd omdat ze beloven het plaatje snel weg te halen als er klachten over komen (ze hebben een notice-and-takedown-procedure). Dat is wel gedoe en levert geen geld op voor de rechthebbende. Die regeling bestaat voor websites die geen redacteur hebben die vooraf beoordeelt of iets erop mag komen. Dat is wel zo bij petities.nl, vergelijkbaar met een krant. De petitie is dan een publicatie. Auteursrecht van anderen daarin moet gecompenseerd of goed geregeld worden met afspraken of uitzonderingsregelingen. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar riskant omdat het in een sommige gevallen afhangt van het oordeel van een rechter.

Stockfoto kopen

Het is ook mogelijk om via Petities.nl een zogenaamde stockphoto te kopen. Bijvoorbeeld via de Nationale Beeldbank.

De Nationale Beeldbank zit vol met typisch Nederlands beeld. Hierin verschilt de Nationale Beeldbank van
andere beeldbanken; de Nationale Beeldbank richt zich specifiek en enkel op Nederlands beeld. Je kunt kiezen
uit bijna 1 miljoen beelden, gemaakt door de 4000 fotografen die de Nationale Beeldbank vertegenwoordigt. In
de beeldbank vind je foto's die geschikt zijn voor reactionele uitingen en ook beeld voor commerciële
toepassingen.

Heeft u daar een foto gekozen, laat dat weten op webmaster@petities.nl en schrijf het nummer van de foto die u heeft gekozen in de e-mail. Dan krijgt u van ons een betaalverzoek van €20. U kunt niet zelf een fotolicentie kopen omdat we zekerheid moeten hebben dat er een licentie voor die specifieke foto is. Een foutje in de administratie heeft namelijk gevolgen voor ons als uitgever, wij zijn eindverantwoordelijk.