Loket

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 22 nov 2017 om 14:43 (Wat is een petitieloket)

Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is een petitieloket

Een petitieloket is de pagina op deze website waar iedereen een petitie kan indienen. Elke petitie gaat uiteindelijk via een 'petitieloket'. De ambtenaren achter het loket, vaak griffiers, begeleiden de petitionaris. Als uw petitie niet aan de eisen voldoet dan krijgt u te horen wat u moet veranderen. Als het tijd is voor de overhandiging kan de petitionaris daarover afspraken maken met de griffie. Ook zorgt het loket ervoor dat de overheid uw petitie accepteert en dat u een antwoord krijgt.

Niet alle overheden in Nederland hebben een petitieloket op deze website geopend. Als er geen specifiek loket is dan is de stichting Petities.nl 'het vangnet'. Uw petitie wordt 'doorgelaten' (ondertekenbaar gemaakt) door de vrijwilligers van de stichting. We kunnen de petitionaris niet helpen bij de volledige afwikkeling omdat we geen deel zijn van de overheid. Daarvoor moet de petitionaris zelf contact zoeken met de ontvanger. Die krijgt dan in detail te horen hoe en wanneer de petitie kan worden overhandigd. Meestal wordt de petitionaris ook uitgenodigd om langs te komen. Als er wel een loket is voor een overheid, dan kunt u verwachten dat er in de gaten wordt gehouden wat er met uw petitie gebeurt en de ondertekenaars krijgen er ook een e-mail over (nu nog niet altijd het geval).

Ook een loket?

Wilt u voor uw gemeente of provincie ook een petitieloket? Daar zijn drie zaken voor nodig:

  1. Een contactpersoon. Doorgaans iemand van de afdeling communicatie of van de griffie.
  2. Een algemeen e-mailadres bekend die door minstens twee verantwoordelijken gelezen zal worden. Naar dit adres stuurt het systeem van de petities.nl-website notificaties dat er een petitie is, dat een petitie naar een volgende fase gaat en dergelijke. Naar aanleiding van een notificatie gaat een "loketbeambte" inloggen op petities.nl om een petitie verder te helpen.
  3. De organisatie in kwestie moet zich in het openbaar bereid hebben verklaard epetities te willen ontvangen, behandelen en beantwoorden.

Betere versie

Naar aanleiding van WBW-73684-221 

Voor sommige gemeenten en een provincie is er een apart loket waar petities naar toe gaan. Petitie of burgerinitiatief en ondertekeningen kunnen zo digitaal ontvangen worden. Ook krijgt u ondersteuning als petitionaris. Staat uw gemeente er niet bij? Start een petitie en vraag of ze naar petities.nl komen om uw petitie te ontvangen.