Lokettist

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 8 mei 2010 om 12:27 (copy-paste uit e-mails terug naar griffie)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een lokettist is degene die namens een overheid (bijvoorbeeld een gemeente) een 'loket' bemenst in de website petities.nl.


Vragen van griffie:

Wat voor ondersteuning heeft een petitionaris nodig?

Als een petitionaris op de website een petitie aanmaakt kan het voorkomen dat de petitionaris hulp nodig heeft. Een petitie is bijvoorbeeld gericht aan de verkeerde overheidslaag of het is een petitie waar geen enkele overheid over gaat, bijvoorbeeld een ongerichte oproep voor burgers om in actie te komen. Via de website kunt u de petitionaris op weg helpen. Dat soort kwesties. Het komt niet vaak voor, de meeste petities gaan gelijk goed. Als er al petities zijn, op lokaal niveau zijn er maar enkele petities per jaar, tenzij de gemeente er actief op wijst in de eigen communicatie.


Wat houdt het petitieloket op de website precies in en wat moeten wij daarvoor doen?

U krijgt een login voor de website en dan kunt u petities op 'ondertekenbaar' zetten als u heeft geconstateerd dat ze aan uw voorwaarden voor een petitie voldoen (leesbaar, gaat over zaken waar de gemeente over gaat, geen smaad/privacy overtredingen etc.). Als de einddatum van de petitie nadert dan ligt het initiatief bij de gemeente om een petitie te overhandigen. Dat kan louter digitaal (u krijgt dan een PDF met de ondertekenaars) of met enig ceremonieel en toelichting in de raadszaal. Wat de petitionaris kiest. Het antwoord op de petitie kunt u via onze website naar alle ondertekenaars sturen, zodat ze weten wat ermee gebeurt is en ze zich gehoord weten.

In de praktijk krijgt u op raadsgriffie@_gemeente_.nl (of wat voor adres u maar opgeeft) een waarschuwing dat er een petitie is. Daarin staan links naar het loket en moet het zich verder vanzelf wijzen.