Ondertekenaar

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 28 dec 2019 om 12:19 (Bevestigen: waarom bevestigen per e-mail)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De ondertekenaar van een petitie heeft diens naam en e-mailadres onder een petitie ingevuld. De ondertekenaar verklaart zich daarmee akkoord met de drie elementen uit de petitie: de afzender, de constatering en de eis. De ontvanger van een petitie ziet graag petities zonder 'vervuiling' van ondertekenaars op wie dat niet van toepassing is.

Eisen aan de naam

De naam mag niet uit een enkel woord bestaan, dus niet louter een voornaam of achternaam. Letter-spatie-letter en drie tekens minimaal. Omdat veel mensen het probeerden zonder spatie tussen initiaal-punt en achternaam is het nu ook mogelijk om initiaal-punt-achternaam als naam te hanteren.

Eisen aan het e-mailadres

Het e-mailadres moet een @ bevatten en eindigen met een punt gevolgd door minimaal twee letters. Daarnaast mag een e-mailadres maar één maal per petitie worden gebruikt. Als u uw e-mailadres deelt met een ander die wil ondertekenen dan heeft u een tweede adres adres nodig. Het wordt ook mogelijk om een spatie voor of na uw e-mailadres te typen.

Bevestigen

In de bevestigingsmail staat een link die u volgt om uw ondertekening te bevestigen. Bij sommige mensen gebeurt er niets door op een link in een e-mail te klikken, bijvoorbeeld omdat dat een beveiliging is. Het alternatief is dan om de link die ook genoemd staat in de e-mail te selecteren, te kopiëren en in de adresregel van een webpagina te zetten en te activeren. Als dat niet lukt is het ook mogelijk om de e-mail door te sturen naar een ander e-mailadres, bijvoorbeeld thuis, om het op een andere computer op een later tijdstip opnieuw te proberen.

Het is niet mogelijk een e-mail te sturen naar info@ of webmaster@petities.nl ter bevestiging van een petitie. Dan krijgt u de standaardmail 'bevestigen niet per e-mail' terug.

We vragen om een bevestiging vanuit een e-mail om 3 redenen:

- zo tekent men maar 1 keer (vaker is teveel gedoe) - we weten dan dat 1 mens de moeite neemt en er niet een robot is die de inhoud van een telefoonboek kopieert als ondertekenaars - we kunnen na afloop van de petitie een e-mail sturen over het succes, als de wet veranderd is, zie <https://petities.nl/petitions/all?locale=nl&sorting=concluded>

Als u een vinkje plaatst kunt u ook nog nieuws over de petitie onderweg naar succes ontvangen. Of anderszins meehelpen.

Controleren ondertekening

Hoe controleert u of uw ondertekening ook verschijnt in de lijst ondertekenaars?

Het snelst zoeken van uw naam doet u door in uw browser onder het Archief-menu op Zoek te klikken en dan (een gedeelte van) uw naam in te geven. In sommige browsers, zoals Firefox, is het ook mogelijk om direct iets in te typen, dat wordt dan opgepikt als een zoekopdracht. Dan wordt de pagina die u open heeft staan daarop doorzocht. Als u dit herhaalt bij een aantal pagina's met ondertekeningen van hetzelfde tijdstip als die waarop u heeft ondertekend, dan heeft u uw naam na een paar keer klikken gevonden in de lijst. De zoekfunctie van petities.nl zelf doorzoekt de site niet op namen van ondertekenaars, alleen de tekst van de petitie en wat er naast staat.

U kunt er ook op vertrouwen dat als er op uw persoonlijke pagina van uw ondertekening het zinnetje 'datum bevestiging:' met een datum en tijd staat u goed geregistreerd staat in het systeem.

Er ontstaat wel eens verwarring over het terugvinden van publieke ondertekeningen omdat er een kleine vertraging zit tussen het moment van bevestigen en het moment dat deze publiek zichtbaar worden. Om zoveel mogelijk gelijktijdige bezoekers op petities.nl te kunnen verwerken kijkt u niet naar een real-time lijst met ondertekenaars maar een momentopname. Hierdoor kan het bijvoorbeeld een kwartier duren tot de ondertekening in de lijst zichtbaar is.

Na een paar weken kunt u ook met een zoekmachine zoeken op uw naam. Als u aan heeft gegeven dat uw ondertekening publiek zichtbaar mag zijn dan zal uw naam als zoekresultaat verschijnen.

Er is meer te zeggen over controleren ondertekening.

Wijzigen e-mailadres

Als uw e-mailadres verandert, stuurt u webmaster@petities.nl de bevestigingsmail met de vraag de ondertekening die daarin wordt genoemd te wissen. Daarna tekent u met uw nieuwe e-mailadres opnieuw. Als een petitie ondertussen niet meer ondertekenbaar is dan kunt u erop vertrouwen dat uw gegevens op termijn gewist worden. Wilt u op de hoogte blijven van de petitie, stuurt u dan een e-mail naar de petitionaris via webmaster@petities.nl als u het adres van de petitionaris niet heeft.

Verdere vragen

Een aparte pagina geeft antwoorden op vragen die u als ondertekenaar kunt hebben.

De ondertekenaar heeft op het ingevoerde e-mailadres een bevestigingsmail ontvangen met een link en die ook gevolgd. Zo niet, dan is er geen sprake van een ondertekenaar.

Zie ook Over ondertekenaars