Ondertekeningenpagina

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 23 jul 2021 om 17:00

Ga naar: navigatie, zoeken

Nieuwe ondertekeningen verschijnen liefst in real time bovenaan de laatste pagina erbij. Bij een drukke pagina loopt een pagina dan zomaar vol tot de 100 er zijn en dan wordt er gevraagd naar de volgende pagina te gaan, net zoals je in een liveblog op een nieuwssite een melding krijgt dat er nieuwe berichten zijn en je op een knopje moet klikken.

  • Ondertekeningen moeten zichtbaar en linkbaar zijn met een anchor en nummer: "kijk hier staat mijn ondertekening, ik ben ondertekenaar nummer ...".

Dus ondertekeningen zijn de zoveelste vanaf dat de petitie open ging en staan allemaal op een eigen pagina. Als er ondertekeningen op verzoek uit gewist worden dan zijn het niet langer 100 per pagina maar evenveel minder. Het is dan controleerbaar of iemand een ondertekening heeft laten wissen, van mening is veranderd.

  • Ondertekeningen kunnen 'anoniem' zijn, niet zichtbaar voor de buitenwereld, wel voor de petitionaris en de ontvanger van de petitie. Dit moet voortaan wel als uitleg uitvouwen als je op 'anoniem' klikt. Anders komen daar vragen over. Of misschien beter 'onzichtbaar', dat beschrijft het beter.
  • Een ondertekening kan je 'melden', maar dan wel met keuzes op grond waarvan. 'niet serieus', 'onwaarschijnlijke naam', 'prominente ondertekenaar', 'toelichting...' (vrij tekst veld). Dat verschijnt liefst in de omgeving van de petitionaris en moderator met een link ernaar. De petitionaris beoordeelt en bevestigt dat, de moderator kan er actie op ondernemen. Nu klikt men vaak op 'melden' om zelf te ondertekenen. Dat moet dus afgevangen worden.

Als iemand onbevestigd heeft ondertekend dan moet de nieuwe ondertekening de oude wel overschrijven. Sommigen ondertekenen helemaal opnieuw om een typo te verbeteren omdat ze niet weten dat het kan na bevestigen. Maar dat helpt nu helaas niet en daar komen klachten over.

Voor petitionaris

  • Die kan een ondertekenaar aanmerken als 'prominent' zodat die apart zichtbaar wordt.
  • Moet ook kunnen zien wie welke toezeggingen heeft gedaan, welke voortgangsberichten heeft geopend.

downloaden

Als de ondertekeningenlijst ter download (als pdf en csv) ook op deze pagina komt in plaats van op de petitiepagina dan ook een 'proces-verbaal' los aanbieden als 1 pdf met daarop de petitietekst en een kwantitatieve samenvatting van de ondertekenaars. Bovenaan elke te downloaden ondertekenaarslijst een waarschuwing voor griffiers dat de ondertekenaarslijst niet in een raadsinformatiesysteem gepubliceerd moet worden. Uit voorzorg op de eerste pagina dan ook geen ondertekeningen, maar wel de waarschuwing.


Bonus

Betaalde feature, je naam klikbaar naar je homepage met al je ondertekeningen en eigen petities: mijn.petities.nl/door/naam

Naast elke ondertekenaar staat op deze pagina dan ook een link met 'ik teken ook' (of een icoontje).

Die ondertekenaar kan dan ook een tellertje naast zijn of haar naam krijgen als ze via de website uitnodigingen stuurt (tenzij dat ongewenst is, moet je een vinkje weghalen bij het uitnodigen). De genodigde die ondertekent wordt gekoppeld aan die ondertekening. De laatste 10 staan gelinkt als +1 +2 +3 etc. Of juist +112 +113 +114 etc. Zoveel als er ruimte is. Als iemand duizenden ondertekeningen heeft 'geworven' dan worden er maar een paar laatste genoemd, want dan is er minder ruimte. Op je persoonlijke pagina kan je zien wie je allemaal als ondertekenaar hebt geworven.

Via de zoekmachine kan je topcampaigners opzoeken. Voor alle petities, voor een bepaalde petitie, in een bepaalde periode, etc.