Ontvanger: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina: De ontvanger van een petitie is iemand die in de positie is om een beslissing te nemen, doorgaans een overheid. Vooralsnog kunnen petities niet gericht worden aan bedrijven. Als de pr...)
(geen verschil)

Versie van 27 jul 2009 om 15:58

De ontvanger van een petitie is iemand die in de positie is om een beslissing te nemen, doorgaans een overheid. Vooralsnog kunnen petities niet gericht worden aan bedrijven. Als de producten van een bedrijf u niet bevallen dan kunt u altijd naar een ander gaan of zelf een bedrijf oprichten.

Bij datgene wat de overheid doet is dat niet mogelijk, omdat er maar één overheid is die een monopolie heeft. De overheid kent verschillende lagen, het is zaak uw petitie te richten aan de juiste overheid: Europees, nationaal, provinciaal, waterschap of gemeentelijk. Ook kunt u zich richten tot een branche-organisatie als een tak bedrijven gezamenlijk ergens op gewezen moet worden volgens u.

Er zijn een aantal gemeenten die al een petitieloket hebben op deze site. Die kunnen uw petitie begeleiden.


Als u op een nationale petitie heeft dan is er nog geen petitieloket. U moet dan zelf contact opnemen met de Commissie der Verzoekschriften met het verzoek om de petitie te mogen overhandigen. De commissie bekijkt dan bij welke specialisten in de Tweede Kamer dit hoort (die ook weer in een commissie opereren). Die commissie besluit dan of ze uw petitie in ontvangst willen nemen. De meeste petities worden wel geaccepteerd.

U kunt ook proberen om een petitie aan een minister te overhandigen. Dit is een zeldzaamheid, maar als een minister daartoe besluit dan levert dat heel veel extra aandacht op en u kunt de Tweede Kamer daarmee passeren. Voor het overhandigen van een petitie aan een minister bestaat geen speciale procedure. Het is een speciale invulling van een publiek optreden van een minister, zoals bij voorbeeld het ministerie van OCW dat noemt.