Ontvanger: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(antwoorden van ministeries apart op een rijtje gezet)
(nationaal: link naar commissie voor de verzoekschriften)
Regel 14: Regel 14:
  
 
==nationaal==
 
==nationaal==
Als u een nationale petitie heeft dan is er nog geen petitieloket. U moet dan zelf contact opnemen met de Commissie der Verzoekschriften van de Tweede Kamer met het verzoek om de petitie te mogen overhandigen. De commissie bekijkt dan bij welke specialisten in de Tweede Kamer dit hoort (die ook weer in een commissie opereren). Die commissie besluit dan of ze uw petitie in ontvangst willen nemen. De meeste petities worden wel geaccepteerd.
+
Als u een nationale petitie heeft dan is er nog geen petitieloket. U moet dan zelf contact opnemen met de [http://www.tweedekamer.nl/hoe_werkt_het/uw_mening_telt/verzoekschrift/index.jsp Commissie voor de Verzoekschriften van de Tweede Kamer] met het verzoek om de petitie te mogen overhandigen. De commissie bekijkt dan bij welke specialisten in de Tweede Kamer dit hoort (die ook weer in een commissie opereren). Die commissie besluit dan of ze uw petitie in ontvangst willen nemen. De meeste petities worden wel geaccepteerd.
  
 
U kunt ook proberen om een petitie aan een minister te overhandigen. Per ministerie is er een ander beleid:  
 
U kunt ook proberen om een petitie aan een minister te overhandigen. Per ministerie is er een ander beleid:  

Versie van 5 aug 2009 om 12:53

alleen monopolisten, zoals overheid petitioneren

De ontvanger van een petitie is iemand die in de positie is om een beslissing te nemen, doorgaans een overheid. Vooralsnog kunnen petities op petities.nl niet gericht worden aan bedrijven. Als een product of dienst van een bedrijf u niet bevalt dan kunt u altijd naar een andere leverancier overstappen.

Bij datgene wat de overheid doet is dat niet mogelijk, omdat er maar één overheid is die een monopolie heeft. De overheid kent verschillende lagen, het is zaak uw petitie te richten aan de juiste overheid: Europees, nationaal, provinciaal, waterschap of gemeentelijk. Ook kunt u zich richten tot een branche-organisatie als een tak bedrijven gezamenlijk ergens op gewezen moet worden volgens u.

met petitieloket op petities.nl

Er zijn een aantal gemeenten die al een petitieloket hebben op deze site. Die kunnen uw petitie begeleiden en zorgen ervoor dat het formele antwoord op uw petitie ook op petities.nl wordt gemeld. De hele afhandeling van de petitie is voor alle ondertekenaars te volgen.

zonder petitieloket

gemeentelijk

Veel gemeenten hebben nog geen petitieloket. Dat betekent dat u zelf de overhandiging moet organiseren. In principe overhandigt u de petitie aan de gemeenteraad, maar het college van burgemeester en wethouders neemt ook petities in ontvangst. Informeer bij uw gemeente wat het gebruik is. Eventueel kunt u uw petitie ook per aangetekende post opsturen als er geen overhandiging mogelijk is. U dient in alle gevallen een formeel antwoord terug te krijgen. Ook ligt de verantwoordelijkheid bij u om de ondertekenaars op de hoogte te houden van de behandeling.

nationaal

Als u een nationale petitie heeft dan is er nog geen petitieloket. U moet dan zelf contact opnemen met de Commissie voor de Verzoekschriften van de Tweede Kamer met het verzoek om de petitie te mogen overhandigen. De commissie bekijkt dan bij welke specialisten in de Tweede Kamer dit hoort (die ook weer in een commissie opereren). Die commissie besluit dan of ze uw petitie in ontvangst willen nemen. De meeste petities worden wel geaccepteerd.

U kunt ook proberen om een petitie aan een minister te overhandigen. Per ministerie is er een ander beleid:

  • De voorlichter van Jeugd en Gezin schrijft desgevraagd terug: "De kans om persoonlijk een petitie aan de minister van Jeugd & Gezin aan te bieden is erg klein. U kunt aangeven aan de petitionarissen dat zij natuurlijk altijd hun petitie kunnen opsturen."
  • De voorlichter van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap behandelt het als een speciale invulling van een publiek optreden van een minister dat u kunt aanvragen. U stuurt uw verzoek voor een overhandiging aan een minister aan de afdeling voorlichting van het betreffende ministerie.
  • Justitie antwoordt: "de bewindspersonen van Justitie nemen in principe zelf geen petities in ontvangst. De petities aan de Minister of Staatssecretaris van Justitie kunnen worden aangeboden aan het Hoofd Kabinetszaken, uiteraard bij voorkeur na het maken van een afspraak. De desbetreffende bewindspersoon neemt vervolgens dezelfde dag kennis van de inhoud van de petitie, behoudens verblijf in het buitenland."

Een minister is dus niet verplicht een formeel antwoord te geven op een petitie. Een Tweede Kamer-commissie die bereid is een petitie aan te nemen zal u altijd een brief terugsturen, zoals deze bijvoorbeeld, en soms een antwoord van de minister in de Tweede Kamer eisen.