Over de concurrentie

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 19 mei 2020 om 17:38

Ga naar: navigatie, zoeken

In mei 2020 ontvingen we kort na elkaar vragen over een concurrent. Die hebben we zo beantwoord:

Die concurrent is een commerciële website die ook bereikbaar is via allerlei andere domeinen.

Er zit een Finse programmeur achter die een keertje een paar maanden tijd heeft geïnvesteerd (ongeveer €20.000 waard) om een petitie website te maken die in 45 talen werkt. Je ziet het ook aan de vormgeving, daar is geen grafisch ontwerper voor ingehuurd.

Hij zorgt ervoor dat er advertenties via Google bij de advertenties verschijnen en daarnaast kan je ook advertenties voor een petitie plaatsen. Op die manier kan je aandacht/ondertekeningen 'kopen' bij bezoekers of ondertekenaars van andere petities op de website.

Als je al zijn advertentie-inkomsten bij elkaar optelt voor 12 sites in verschillende landen dan zal hij iets van €20.000 à €30.000 per jaar eraan verdienen. Zonder iets te hoeven doen. Zijn maandelijkse kosten (hosting/electriciteit) zullen enkele honderden euro's per maand zijn hoogstens, waarschijnlijk veel goedkoper omdat hij zelf IT-er is.

Hij levert nul ondersteuning. Je ziet het ook aan de help-pagina's, die zijn slecht vertaald of nog niet vertaald.

Zo heeft hij inkomsten zonder iets te hoeven doen, alles is geautomatiseerd. Hij is alleen af en toe een beetje tijd kwijt met updates en wat bijwerken.

De petities staan er zonder 'doel' op, zonder ontvanger, omdat er geen verbinding is met lokale gemeenten of de nationale overheid. Dat is het lastige en arbeidsintensieve van petities.nl. Het is dus eigenlijk een 'klaagmuur'. Je kan er wel een lijst ondertekenaars van downloaden om te overhandigen, net zoals bij petities.nl.

We weten ook niet precies wat er verder gebeurt met al die data die hij verzamelt. Misschien weet hij dat zelf ook niet, want op de site staat "We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information they might have on you." Door de ondertekeningen te verrijken met bijvoorbeeld Facebook-likes of Google-analytics worden de doelgroepen voor advertenties nog nauwkeuriger.

Hij heeft in ieder geval een 'honingpot' gebouwd waarin veel persoonlijke gegevens van mensen wordt verzameld. Op grond van EU-wetgeving zou u uw eigen gegevens op moeten kunnen vragen. Hij zal vast wel iets gebouwd hebben om dat gezeur af te handelen, maar het is de vraag of hij daarmee wel transparant is/kan zijn.

Allerlei petities die op petities.nl niet zijn toegestaan (grappen, of iets over populaire cultuur of producten) kunnen daar wel. Alles kan als het maar advertentie-inkomsten oplevert voor hem.

Wij hebben de afgelopen jaren een paar tientjes aan advertentie-inkomsten gehad, advertenties om aandacht voor een petitie te trekken (dus geen Google-ads ofzo). Verder doen we niets met Google, Facebook, of wat dan ook. We hebben geen cookies, niets. Privacy van gebruikers staat voorop.