Overhandigen

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 13 mei 2007 om 21:15

Ga naar: navigatie, zoeken

Overhandigen

vormgeving van petitie

Het overhandigen van de petitie moet een fotogeniek moment zijn. Zo kunt u de petitie en ondertekeningen met een inktjetprinter op een rol papier afdrukken in plaats van op velletjes uit de laserprinter. Op die manier is een petitie met een paar honderd ondertekeningen toch goed fysiek aanwezig, in tegenstelling tot een mapje. Ten overstaan van de ontvanger kunt u de petitie uitrollen. Als het een petitie is met duizenden ondertekeningen dan kan het als boekwerkje of zelfs in dozen verpakt zijn. Zorg dat het uitnodigend is voor de ontvanger om er gelijk in te gaan lezen en bladeren, want dat is fotogenieker dan een gesloten voorwerp overhandigen. De kans is groot dat het moment waarop de ontvanger van de petitie voor de camera's doet alsof zhij de lijst met ontvangers bestudeert ook het enige moment is dat zhij dat met veel aandacht doet, daarna zal de lijst voornamelijk lager in de organisatie gelezen worden. Ook al leest zhij het onder druk van de camera's, het blijft beter in de herinnering van de ontvanger dan iets dat via de post komt.

het fotomoment

Bij het overhandigen houdt u als petitionaris de petitie vast terwijl de ontvanger het ook vasthoudt. Dat is het 'fotomoment'. Als u het gewoon tersloops overhandigt dan duurt het fotomoment te kort en komen de fotografen waarschijnlijk met onbruikbare foto's thuis. Zorg er dus ook voor dat u, terwijl u het overhandigt, samen herkenbaar in beeld komt. Als u dat niet wilt dan kunt u er voor kiezen de petitie met twee handen vast te houden en met de rug naar de fotografen te staan. Waarschijnlijk zal de ontvanger u gelijk na het overhandigen de hand schudden om u te feliciteren met de prestatie en ter afscheid. Dat is het tweede fotomoment.

fotografen en cameramensen meenemen

Het is belangrijk om fotografen mee te nemen. Het hoeven niet per se de professionals te zijn van de krant/omroep zelf. Als u goede foto's op uw website aanbiedt waar u in het persbericht op dezelfde dag een verwijzing naar maakt, dan verhoogt u de kans dat uw zelfgemaakte foto's in de krant komen. Vaak wordt de maker van de foto dan ook vermeld bij de foto, wat reclame is voor zijn of haar werk. Zo kunt u een bevriende freelance fotograaf vaak wel motiveren om mee te komen. Zelfgemaakte video's moeten van hoge kwaliteit zijn om overgenomen te kunnen worden. De landelijke omroepen sturen eigen mensen of doen er niets mee, maar de lokale omroep zou het misschien wel doen als u actief bij zelf bij ze langs gaat met het bandje met opnames.