Overhandigen

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 11 nov 2018 om 09:37 (Afspraak maken)

Ga naar: navigatie, zoeken

Datum

Als de sluitingsdatum van de petitie nadert dan is het tijd voor 'de overhandiging'. Het is niet zo dat er 40.000 ondertekeningen nodig zijn! Minder dan 100 is alleen wel een kleine achterban.

U kunt de datum overigens ook zelf (eindeloos) veranderen tot het beter schikt. Als uw petitie niet gericht is aan een overheid met een eigen petitieloket op Petities.nl, dan moet u zelf een afspraak maken. Veel grote steden doen mee met petities.nl en hebben een eigen petitieloket geopend. De gang naar de gemeenteraad en/of college gaat daardoor veel makkelijker. Ook gaat er dan doorgaans een antwoord op de petitie naar alle ondertekenaars.

In alle andere gevallen moet u zelf het initiatief ondernemen, anders gebeurt er meestal niets.

Aan wie overhandigen?

In het algemeen is het het verstandigst om een petitie te overhandigen aan de gemeenteraad of het parlement. Niet aan bestuurders zoals een wethouder of minister. Het blijft lastig, de kwestie aan wie overhandigen?

Politieke betekenis van zelf overhandigen

Het is belangrijk de petitie persoonlijk te overhandigen:

  • U kunt het eventueel ook per (aangetekende) post versturen of per e-mail. Formeel komt het dan wel binnen als 'ingekomen stuk', maar de kans is dan groot dat het antwoord 'ter kennisgeving aangenomen' zal zijn. Dit is omdat er heel veel binnenkomt.
  • Als niemand de moeite neemt om zelf te komen "is het kennelijk niet belangrijk genoeg". Zelf komen is heel belangrijk daarom. Als u de publieke tribune vol krijgt met medestanders dan is dat iets heel opmerkelijks, die is meestal leeg namelijk. Er wordt bijna altijd een opmerking over gemaakt als er veel burgers zijn meegekomen voor de overhandiging. Als het gaat om een overhandiging aan de Tweede Kamer dan mag u met maximaal 8 personen langs de beveiliging. Als u Het Plein vol kan krijgen met medestanders dan neemt u tevoren even contact op met de lokale politie voor toestemming. Die heeft veel ervaring met mensenmassa's in goede banen leiden. Reken niet op alle ondertekenaars als ze naar Den Haag moeten komen. Een paar procent is al enorme prestatie.
  • De overhandiging is ook een gebeurtenis op een bepaalde dag. Gebeurtenissen en situaties zijn een aanleiding in de politiek om iets te veranderen. Er kan dan gesproken worden over de tijd ervoor en erna. Erna kunnen posities en meningen veranderen. Als er niets gebeurt, maar er alleen veel wordt gezegd en geschreven (op internet) dan is er nog geen aanwijsbare, sterke reden voor verandering.

Na het overhandigen volgt dus het antwoord wat weer per e-mail terug moet naar de ondertekenaars. Laat u het ons weten als u een antwoord heeft gekregen? Het lukt ons niet om het zelf voor alle petities in de gaten te houden.

Afspraak maken

Tweede Kamer

Gaat het om een landelijke petitie dan moet u contact opnemen met de Tweede Kamer:

"Als u een petitie wilt aanbieden, moet u dat schriftelijk aanmelden. In de petitie schrijft u met welk beleid of met welke regel u het oneens bent. Er moet ook in staan wat u wilt bereiken en wie de organisatoren zijn. De aanbieding van een petitie wordt in de eerstvolgende vergadering van de Kamer geplaatst op de lijst van ingekomen stukken. Daarna besluit de commissie of en zo ja, wanneer u uw petitie kunt komen aanbieden."Bron: TweedeKamer.nl - Zo werkt de Kamer - Uw mening telt!

Op Tweedekamer.nl - Kamerleden en commissies kunt u het e-mailadres van de griffier achterhalen. Het overhandigen vindt meestal plaats op een dinsdagmiddag tussen 13:00 en 14:00 in de Statengalerij in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer geeft petitionarissen deze handreiking voor petitieaanbieders.

Lokaal

Gaat het om een gemeentelijke of provinciale petitie dan maakt u een afspraak met de griffie en krijgt u doorgaans een paar minuten voor het begin van de raadsvergadering in het gemeente- of provinciehuis. Meestal om een uur of half acht op een doordeweekse avond. Op de dinsdag en woensdagavond zijn vaak gemeenteraadsvergaderingen. De griffier vertelt u wat de gang van zaken is. Het telefoonnummer en adres van de griffie staat op de website van de gemeente of u belt de gemeente met de vraag om doorverbonden te worden met de griffie.

Belangrijk: de griffie heeft zelf geen mening over uw petitie. Hun taak is om de gemeenteraad en u te ondersteunen. Vaak wonen griffiers niet eens in de gemeente, in tegenstelling tot raadsleden en wethouders. Ze houden afstand tot de inhoud, maar weten wel goed wat er allemaal speelt vanuit die functie. Het zijn dus geen ambtenaren die de gemeente vertegenwoordigen, maar ze zijn er voor het democratische proces in de gemeenteraad. Wat de uitkomst daarvan is maakt niets uit voor (de toekomst van) hun werk. Een democratisch functionerende gemeenteraad is wel goed voor hun cv.

Ondertekenaars downloaden

Als u de lijst met ondertekenaars wilt afdrukken logt u in en ziet u de mogelijkheid om een PDF binnen te halen onderaan de pagina.

Ook degenen die aan hebben gegeven verborgen te willen blijven staan in deze lijst. Eventueel kunt u de lijst ook als spreadsheet (csv-bestand) downloaden als u er zelf iets anders dan gebruikelijk mee wilt doen. U kunt bijvoorbeeld de spreadsheet met ondertekenaars gebruiken om de steun voor de petitie te visualiseren, bijvoorbeeld door een kaart met daarop de ondertekenaars te printen.

Als u ook petities op papier heeft verzameld kunt u die alsnog bij die lijst toevoegen.

Als u meer dan 10.000 ondertekeningen heeft moet u ons (een tijdje tevoren liefst) mailen, want dat is voor ons systeem een zware operatie die we handmatig en gecontroleerd willen uitvoeren.

Het is goed de overhandiging ook minstens een week tevoren aan te kondigen. U plaatst boven en/of naast de petitie een bericht en mailt ons op webmaster@petities.nl een tekst zodat wij die kunnen mailen naar de ondertekenaars (exclusief degenen die geen mail willen ontvangen).


Vormgeving van petitie

Het overhandigen van de petitie moet liefst een fotogeniek moment zijn. Zorg dat de petitie op de één of andere manier fysiek aanwezig is. Als het een petitie is met duizenden ondertekeningen dan kan het als boekwerkje of zelfs in dozen verpakt zijn. Zorg dat het uitnodigend is voor de ontvanger om er gelijk in te gaan lezen en bladeren, want dat is fotogenieker dan een gesloten voorwerp overhandigen. De kans is groot dat het moment waarop de ontvanger van de petitie voor de camera's doet alsof zhij de lijst met ontvangers bestudeert ook het enige moment is dat zhij dat met veel aandacht doet, daarna zal de lijst alleen lager in de organisatie gelezen worden. Ook al leest zhij het op dat moment, het blijft beter in de herinnering van de ontvanger dan iets dat via de post komt.


Het fotomoment

Bij het overhandigen houdt u als petitionaris de petitie vast terwijl de ontvanger het ook vasthoudt. Dat is het 'fotomoment'. Als u het gewoon tersloops overhandigt dan duurt het fotomoment te kort en komen de fotografen waarschijnlijk met onbruikbare foto's thuis. Zorg er dus ook voor dat u, terwijl u het overhandigt, samen herkenbaar in beeld komt. Als u dat niet wilt dan kunt u er voor kiezen de petitie met twee handen vast te houden en met de rug naar de fotografen te staan. Waarschijnlijk zal de ontvanger u gelijk na het overhandigen de hand schudden om u te feliciteren met de prestatie en ter afscheid. Dat is het tweede fotomoment.

De meeste vergaderingen van gemeenten worden tegenwoordig ook geautomatiseerd op video gezet om later terug te kunnen kijken via internet (en als vervanging van de stenograaf). Bedenk daarom tevoren waar u moet gaan staan om in beeld te komen. Wat u zegt tijdens de overhandiging wordt dan doorgaans niet geregistreerd.

Soms moet u achter uw microfoon blijven staan en uw petitie op een tafel leggen of aan een assistent overhandigen. In dergelijke gevallen moet u het fotomoment even 'opeisen' door iemand te vragen een foto te maken van het overhandigen en toch naar de ontvanger te lopen om het zelf te geven. Let erop dat u uw microfoon niet open laat staan, want als er een geautomatiseerde videoregistratie is dan wordt een lege stoel gefilmd in plaats van de overhandiging. Hou het kort, want de agenda is doorgaans overvol en u heeft maar 3 of 5 minuten gekregen.


Fotografen en cameramensen meenemen

Het is belangrijk om fotografen mee te nemen. Het hoeven niet per se de professionals te zijn van de krant/omroep zelf. Als u goede foto's op uw website aanbiedt waar u in het persbericht op dezelfde dag een verwijzing naar maakt, dan verhoogt u de kans dat uw zelfgemaakte foto's in de (lokale) krant komen. Vaak wordt de maker van de foto dan ook vermeld bij de foto, wat reclame is voor zijn of haar werk. Zo kunt u een bevriende freelance fotograaf misschien motiveren om mee te komen. Zelfgemaakte video's moeten van hoge kwaliteit zijn om overgenomen te kunnen worden. De landelijke omroepen sturen eigen mensen of doen er niets mee, maar de lokale omroep zendt het misschien wel uit als u actief zelf bij ze langs gaat met het bandje met opnames. De geautomatiseerde opname van de gemeenteraadsvergadering is meestal pas later beschikbaar. Om gelijk de beelden te hebben moet u iemand thuis hebben zitten die weet hoe je video van een computerscherm kan vangen. Van de overhandiging in de Tweede Kamer zijn geen beelden omdat het niet in een vergaderzaal plaatsvindt.


Na het fotomoment

Het is ook belangrijk om contact te maken met de ontvanger van de petitie. Politici ontmoeten heel veel mensen en als u een gesprekje met ze heeft is de kans groter dat ze u onthouden. Daarom is het handig om met een groepje te gaan zodat alle politici na de overhandiging een kort gesprekje hebben over uw petitie. Bij een landelijke petitie kan dat gelijk na de overhandiging, u staat met een groepje in de gang. Bij een gemeenteraadsvergadering in de raadszaal is er meestal geen tijd. Gelijk na de overhandiging zijn er andere agendapunten. Pas tijdens de pauze of voor de vergadering begint is er tijd om handen te schudden. Als u een onuitwisbare indruk wilt maken zit u de hele vergadering uit en spreekt u de politici na afloop alsnog aan. Die vergadering duurt lang en gaat ook over andere zaken. Ondertussen kunt u de namen en gezichten van de politici leren. Ze vinden het erg fijn als u weet wie ze zijn en waar ze voor staan.

Voor de vergadering weet u waarschijnlijk nog niet wie wie is. Daarom is het goed om dat via de website van de gemeente op te zoeken en bijvoorbeeld de video van de vorige vergadering terug te kijken via de site van de gemeente. Sommige politici zijn belangrijker dan andere. De grootste fracties zijn belangrijker dan die met maar 1 zetel. Maar de kans dat die laatste een praatje met u komt maken is juist weer veel hoger. Daarom is het goed om met een dozijn mensen te komen, zodat u onderling kunt verdelen wie met wie gaat praten. Ook de politici die het roerend met u eens zijn, zijn dan minder belangrijk. Hou ze wel te vriend, want ze kunnen u vertellen hoe het politieke spel gespeeld moet worden. De politici die nog te overtuigen zijn moet u bereiken.

Als u de politici spreekt, vraag ze ook hoe en wanneer u ze kunt terugbellen erover. Het uitwisselen van een ouderwets, papieren visitekaartje is dan heel belangrijk (eventueel naast het sturen van de digitale gegevens). Heel soms bieden ze zelf al aan om contact met u op te nemen als ze het heel belangrijk vinden. Ook al beloven ze dat oprecht, daar komt het vaak toch niet (snel genoeg) van. Daarom is het zaak zo snel mogelijk weer van u te laten horen.


Griffie

Voor vragen over hoe het er aan toe gaat is de griffier uw steun en toeverlaat. Dit zijn onpartijdige medewerkers die de politici ondersteunen en burgers helpen als ze contact zoeken. Griffie heeft ervoor gezorgd dat uw petitie-overhandiging op de agenda staat. Zorg ervoor dat u voor, tijdens en na de overhandiging niet uitgebreid in gesprek gaat met griffiers. Die zijn altijd wel te bereiken, dat is hun werk. Zij zullen niet negatief reageren op uw petitie door hun neutraliteit, maar het heeft ook geen zin om ze te overtuigen. Ze mogen geen mening hebben over uw petitie. Het is zaak om de meerderheid van politici te overtuigen.