Persbericht: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 23: Regel 23:
 
<H2>Regionaal</H2>
 
<H2>Regionaal</H2>
  
Regionaal zijn er dertien publieke regionale omroepen: [http://www.omropfryslan.nl/ Omrop Fryslân], [http://www.rtvnoord.nl/ RTV Noord], [http://www.rtvdrenthe.nl/ RTV Drenthe], [http://www.rtvoost.nl/ RTV Oost], [http://www.rtvgelderland.nl/ Omroep Gelderland], [http://www.omroepflevoland.nl/ Omroep Flevoland], [http://www.omroepzeeland.nl/ Omroep Zeeland], [http://www.omroepbrabant.nl/ Omroep Brabant], [http://www.l1.nl/ L1 Radio&TV] (Limburg), [http://www.rtvwest.nl/ RTV West], [http://www.rijnmond.nl/ RTV Rijnmond], [http://www.rtvnh.nl/ RTV Noord-Holland], [http://www.rtvutrecht.nl/ RTV Utrecht]. Als je ze benadert kies je een regionaal perspectief. Dat is vaak wat lastig, dus kan je beter meerdere lokale voorbeelden geven om het 'regionaal' te maken.   
+
Regionaal zijn er dertien publieke regionale omroepen: [http://www.omropfryslan.nl/ Omrop Fryslân], [http://www.rtvnoord.nl/ RTV Noord], [http://www.rtvdrenthe.nl/ RTV Drenthe], [http://www.rtvoost.nl/ RTV Oost], [http://www.rtvgelderland.nl/ Omroep Gelderland], [http://www.omroepflevoland.nl/ Omroep Flevoland], [http://www.omroepzeeland.nl/ Omroep Zeeland], [http://www.omroepbrabant.nl/ Omroep Brabant], [http://www.l1.nl/ L1 Radio&TV] (Limburg), [http://www.rtvwest.nl/ RTV West], [http://www.rijnmond.nl/ RTV Rijnmond], [http://www.rtvnh.nl/ RTV Noord-Holland], [http://www.rtvutrecht.nl/ RTV Utrecht]. Als je ze benadert kies je een regionaal perspectief. Dat is vaak wat lastig bij nationale onderwerpen, dus kan je dan beter meerdere lokale voorbeelden geven om het 'regionaal' te maken.   
  
 
<H2>Lokaal</H2>
 
<H2>Lokaal</H2>

Versie van 12 sep 2019 om 21:42

Om een petitie bekend te maken is het goed om als petitionaris een persbericht te versturen waarin de petitie aangekondigd wordt of een belangrijke mijlpaal wordt genoemd.

Een uitgever heeft goed uitgelegd hoe ze persberichten graag ontvangen. Het komt op het volgende neer:

  • goede onderwerp-regel
  • geen attachments
  • verwijzingen naar website voor meer (zoals beeldmateriaal)
  • adressen in de Bcc-regel, niet in de To-regel

Veel links over persberichten staan op de startpagina over persberichten maar met toelichting vind je een gedeelte bij Jeroen

Persberichten adresseer je in principe aan de (deel)redactie waarvan je kan veronderstellen dat het welkom is. Stuur het niet naar journalisten individueel tenzij ze hebben aangegeven dat ze er prijs op stellen. Uiteindelijk bepaalt namelijk de eindredactie welke journalist iets met een persbericht gaat doen.

Nationaal

De webmaster van Petities.nl houdt een mailinglist bij met honderden redactie-adressen. Via die mailinglist kun je het persbericht versturen, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van vergelijkbare commerciële diensten zoals Persberichten.com en Nieuwsbank.nl. Er is een dienst die De Perslijst heet en beweert 8000 adressen van journalisten te hebben. Het kost €100 om via Verstuurmijnpersbericht.nl een persbericht te versturen.

Het Handboek Nederlandse Pers houdt de gegevens bij van alle Nederlandse publicaties. U kunt ook de diensten inhuren van een extern bedrijf zoals bijvoorbeeld SmartPR

Websites

Na het versturen van je persbericht moet je ervoor zorgen dat het bericht op het web onder de aandacht komt. Dat kan door er op NuJij en Fok naar te verwijzen.


Regionaal

Regionaal zijn er dertien publieke regionale omroepen: Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Gelderland, Omroep Flevoland, Omroep Zeeland, Omroep Brabant, L1 Radio&TV (Limburg), RTV West, RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland, RTV Utrecht. Als je ze benadert kies je een regionaal perspectief. Dat is vaak wat lastig bij nationale onderwerpen, dus kan je dan beter meerdere lokale voorbeelden geven om het 'regionaal' te maken.

Lokaal

Erg toegankelijk zijn de lokale omroepen, als je tenminste een persbericht stuurt (of gewoon belt) met een nadrukkelijk lokale insteek. De veronderstelling is vaak ook dat je zelf inwoner bent. De organisatie van lokale omroepen houdt een lijst met krap 300 lokale omroepen bij. Heb je een petitie met een nationale of regionale strekking, dan moet je dus een persbericht erover 'op maat maken' met lokale voorbeelden. Zoiets is eigenlijk alleen haalbaar als je de lokale situatie zelf kent, dus daarom moet je medestanders van je nationale of provinciale petitie vragen om zelf de lokale radio te benaderen met een verhaal over de lokale situatie.

Timing

Je stuurt het persbericht wanneer je 'nieuws' te melden hebt. Als je al 1000 ondertekenaars hebt bijvoorbeeld, of als je net een petitie begonnen bent en je hebt grote bekende namen (personen of organisaties) die al hebben getekend. Zomaar een petitie starten is in de ogen van veel journalisten nog geen nieuws, zeker niet als je ziet hoe makkelijk petities.nl het maakt...

Een voorbeeld

Een voorbeeld van een persbericht is het Manifestatie Persbericht door petities.nl verstuurd om een petities-evenement aan te kondigen. Maar als u zoekt op het web vindt u veel andere voorbeelden om na te doen.