Petitie, initiatief of verzoek

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 26 jan 2017 om 14:54 (Referendumverzoek)

Ga naar: navigatie, zoeken

Menig gemeente vraagt zich af of en hoe ze de instrumenten petitie, burgerinitiatief, volksinitiatief en referendum(verzoek) moeten inzetten. Op basis van onze ervaringen het afgelopen decennium volgt hier een bespreking van het zwaarste instrument naar het lichtste instrument. Afwegingen bij elk instrument zijn: populariteit, burgertevredenheid, incidentele kosten en beheerskosten.

Referendumverzoek

Zwaar, niet voor geintjes want een stembusgang is kostbaar. De handtekening geautomatiseerd frauderen is lonend. Uitspraak van de Kiesraad, jurisprudentie over handtekening per fax.

Volksinitiatief

Burgerinitiatief

Verwarrend begrip, hoge drempel vaak, heel populair bij overheden, niet bij burgers. Raad is niet verplicht er gevolg aan te geven. Verkwist hoogstens wat debattijd in de raad, maar dat is afhankelijk van de raadsleden. Een onzinnig geintje dat toch op de agenda komt kan in enkele minuten worden afgehandeld. Kosten daarvan zijn veel lager en het is politiek interessanter dan de drempel te verhogen. De grootste drempel voor burgers is om fysiek op te komen dagen. Als de initiatiefnemer van een burgerinitiatief niet reageert op een uitnodiging om het toe te lichten of niet op komt dagen dan wordt het afgevoerd van de agenda.

Petitie

Niets doen, petitieloket nemen, veel ermee doen. Populairst na stemmen bij verkiezingen.