Regels: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Rrr heeft pagina Spelregels hernoemd naar Regels: beter)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 16 jul 2020 om 22:05

Niet ondertekenbaar op petities.nl

 1. als onbekend is wie de petitionaris is (minstens de stichting Petities.nl moet de identiteit kennen van de petitionaris), anoniem kan men geen petitie starten
 2. de petitie is niet aan een ontvanger geadresseerd die gevolg kan geven aan de petitie
 3. iemands privacy wordt geschonden
 4. het gaat over een product of dienst op een vrije markt met concurrentie, inclusief radio- en televisieuitzendingen (omroepbeleid zelf is een monopolie van het parlement en dus wel petitionabel).
 5. als het over rechtspraak gaat
 6. het gaat om een inviduele privékwestie zonder duidelijk breder belang
 7. de wet op één of andere manier met de petitie zelf wordt geschonden (bv. het auteursrecht), maar een petitie voor het afschaffen van het wetsartikel kan natuurlijk altijd!

Ad 7. Artikel 137 in het Wetboek van Strafrecht is het meest relevant.

Toelichting

 1. Zie de Petitionaris#Verantwoordelijkheden.
 2. Iets zoals 'wij moeten met zijn allen ons gedrag aanpassen' is een manifest. Dat kunt u plaatsen op willekeurig welke website en iedereen kan zijn of haar naam eronder zetten. Zoiets hoeft geen antwoord te krijgen van politici.
 3. Tenzij een persoon al uitgebreid in de publiciteit is geweest met voor- en achternaam (bijvoorbeeld als uitzetting uit het land dreigt en een interview in de lokale krant is verschenen) is het uitgangspunt dat men niet tot in lengte van dagen als onderwerp van een petitie op het web wil staan (bijvoorbeeld een petitie om het ontslag van een persoon te voorkomen, de petitie maakt het solliciteren als het ontslag wel doorgaat moeilijker of juist het functioneren als het niet doorgaat lastiger).
 4. Als petities.nl alle klachten over radio- en televisieprogramma's toestaat dan zullen deze petities snel domineren. Op Amerikaanse petitiesites zonder spelregels gaat dikwijls driekwart van de petities over populaire cultuur. Fans hebben hun eigen monopolist gemaakt door het object van affectie niet te willen boycotten (wegzappen, toestel uitschakelen). We raden aan om naar de klantenservice van de omroep te schrijven. Hun organisatie is er op ingericht om, net als producenten van fysieke producten, om te gaan met klachten van klanten (registreren en doorgeven aan redactie of management). In het geval van publieke omroepen is het nu (mid 2011) ook nog mogelijk om lid te worden van de omroep in kwestie en als lid invloed uit te oefenen.
 5. Een rechter voert de wetten uit en is daarin onafhankelijk. De wetten zelf zijn te beïnvloeden met een petitie, de wetgever ontvangt petities. Maar in individuele gevallen kunnen en mogen petities niets uithalen.
 6. Privékwesties kunnen rechtstreeks naar de betreffende autoriteiten worden gestuurd. Zelden is het nodig dat de petitie door meerdere burgers wordt ondertekend. Het kan wel de aanleiding zijn om wetten of beleid te bekritiseren met een petitie. Uitzonderingen zijn gevallen waar de minister met diens 'descretionaire bevoegdheid' over kan beslissen; doorgaans de vraag of iemand wel of niet in het land mag blijven.
Vuistregel: als het te boycotten is dan is het niet petitionabel

Uitzonderingen

Sommige organisaties zijn petitionabel terwijl ze niet tot de overheid gerekend kunnen worden. Scholen zijn autonome rechtspersonen, maar niet vergelijkbaar met een product dat zich bijvoorbeeld leent voor een boycot door de leerplicht of de geografie. Ook vakbonden, voetbalclubs en andere grote verenigingen met leden waarvan het bestuur niet makkelijk benaderbaar is voor de leden zijn uitzonderingen die wel petitionabel zijn in sommige gevallen. Ook zijn er organisaties die op afstand van de overheid een overheidstaak uitvoeren maar niet (meer) formeel direct onder het gezag van de overheid vallen. Denk aan de Nederlandse Spoorwegen, pensioenfondsen en dergelijke. In sommige gevallen zijn dergelijke organisaties petitionabel via petities.nl. In geval van twijfel, vraagt u advies aan petities.nl.

Alternatieven voor petities.nl

Nederlandstalige petitiewebsites zonder spelregels zoals op petities.nl zijn bijvoorbeeld petitie24.nl en petities24.nl. Ook kunt u een Facebook-groep starten of een blog waar u reacties verzamelt. Er zijn ook modules voor Wordpress of Joomla om zelf een eenvoudige petitiesite te bouwen.