Spam: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Soms schrijft iemand ons met de vraag of wij de bron zijn van een enorme toename van spam, ongevraagde e-mail. Dit schreven we eens als antwoord: Petities.nl geeft...')
 
k
Regel 16: Regel 16:
  
  
[[Categorie:ondertekenaars]]
+
[[Categorie:ondertekenaar]]

Versie van 11 sep 2017 om 11:44

Soms schrijft iemand ons met de vraag of wij de bron zijn van een enorme toename van spam, ongevraagde e-mail. Dit schreven we eens als antwoord:

Petities.nl geeft nooit de e-mailadressen van ondertekenaars door aan derden. Niemand krijgt er ooit toegang toe, ze blijven bij ons. Tenzij iemand expliciet aangeeft contact te zoeken met de petitionaris.

Als er nieuwsbrief-mail vanuit een petitie wordt gestuurd dan doen wij dat voor de petitionaris.

Soms vult iemand zijn ondertekening verkeerd in en zet een e-mailadres in het naam-veld. Dan komt het e-mailadres wel op het web. Maar zoekmachines hebben geen toegang tot de lijst ondertekenaars, dus dat zal ook het verschil niet uitmaken.

Het probleem zijn bekenden van de ondertekenaar met een virus op hun (Windows-)computer. Het virus doorzoekt de hele computer op alles wat op een e-mailadres lijkt: adresboeken, oude e-mails, alles. Het stuurt het spambericht dan zelf met als afzender niet het adres van degene die besmet is met het virus. Dus je komt er niet makkelijk achter wie van je contacten besmet is (in ieder geval niet iemand met een Apple, daar kan je wel zeker van zijn).

De link met petities.nl kan zijn dat u veel mensen heeft uitgenodigd per e-mail om een petitie te ondertekenen. Zo is uw e-mailadres op een besmette PC terechtgekomen. Maar het kan ook via gewoon e-mail sturen naar zo'n kluns zijn gegaan.

Zolang die computer besmet is blijft het virus spam verzenden. Die krijgt daar namelijk opdracht toe vanuit een crimineel netwerk dat toegang tot besmette PCs verkoopt. Zogenaamde zombiecomputers. Het stopt doorgaans doordat de internetprovider (KPN, Ziggo e.d.) merkt dat er ongebruikelijk veel activiteit is vanaf een aansluiting. Die wordt dan afgesloten. De klant belt de helpdesk en vertelt dan ook dat de PC behoorlijk traag was geworden de laatste tijd (niet verwonderlijk, want hard aan het werk voor de criminelen). De gebruiker wordt dan geholpen bij het virusvrij maken van de PC. Zo stopt de spam doorgaans.

Wij krijgen ook veel spam binnen omdat ons adres webmaster@petities.nl bij miljoenen mensen op hun PC staat. Het is triest. Als je Windows gebruikt moet je eerst anti-virussoftware aanzetten voordat je 'm op internet aansluit. Een consumentenbond of iets dergelijks heeft eens een PC zonder bescherming op internet aangesloten. Binnen een paar minuten besmet, kort daarna tergend traag en later om die reden afgesloten door de provider.