Start een petitie-pagina: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(Openpetition.de als inspiratie)
(Change.org als inspiratie)
Regel 7: Regel 7:
 
* Wat is het doel van de petitie?  
 
* Wat is het doel van de petitie?  
  
Om te weten wat veelvoorkomende fouten zijn die mensen nu maken in de titel en de petitietekst is het nodig om de oorspronkelijke teksten te verzamelen en te vergelijken met wat de moderator deed. Probleem is in ieder geval dat men schrijft wat het probleem is, niet wat de petitie wil. "Gevaarlijke kruising N253" in plaats van "Maak de kruising Kerklaan-N253 veiliger"
+
Om te weten wat veelvoorkomende fouten zijn die mensen nu maken in de titel en de petitietekst is het nodig om de oorspronkelijke teksten te verzamelen en te vergelijken met wat de moderator deed. Probleem is in ieder geval dat men schrijft wat het probleem is, niet wat de petitie wil. "Gevaarlijke kruising N253" in plaats van "Maak de kruising Kerklaan-N253 veiliger." Ook moet een petitie in de gebiedende wijs worden geformuleerd. "Legaliseer pepperspray" in plaats van "Legaliseren pepperspray."
  
 
* Aan wie vraag je het?
 
* Aan wie vraag je het?

Versie van 28 feb 2021 om 13:10

Het formulier dat nu op deze pagina staat geeft een overzicht en houvast van wat er van je verwacht wordt. Het idee erachter is 'vul een A4tje in' en dat is het.

Change.org als inspiratie

Andere petitiesites breken het op in stapjes, zoals Change.org. Vertaald naar dit formulier krijg je dan:

  • Wat is het doel van de petitie?

Om te weten wat veelvoorkomende fouten zijn die mensen nu maken in de titel en de petitietekst is het nodig om de oorspronkelijke teksten te verzamelen en te vergelijken met wat de moderator deed. Probleem is in ieder geval dat men schrijft wat het probleem is, niet wat de petitie wil. "Gevaarlijke kruising N253" in plaats van "Maak de kruising Kerklaan-N253 veiliger." Ook moet een petitie in de gebiedende wijs worden geformuleerd. "Legaliseer pepperspray" in plaats van "Legaliseren pepperspray."

  • Aan wie vraag je het?

Als je niet weet wie uit deze lijst ontvangers gaat over deze kwestie dan zoeken wij dat voor je uit. Aan omroepen en bedrijven kan je in ieder geval geen petities richten. Die hebben wel een klantenservice.

  • Wat zijn de feiten? Maak een opsomming. In een logische volgorde.

Deze feiten zijn de aanleiding voor de petitie, de ondertekenaars herkennen dit en de ontvanger van de petitie leert hiervan.

  • Wat vraag je de ontvanger te doen?

Dit vraag je niet aan de ondertekenaars van de petitie, maar aan de ontvanger. Die kan een beslissing nemen hierover.

Maak het niet te moeilijk want ondertekenaars moeten het kunnen herkennen en de oplossing moet geen verwarring of tegenstand veroorzaken. Als de oplossing heel technisch is kunnen ondertekenaars afhaken omdat ze niet zeker weten of dit wel de juiste keuze is. Ook kan blijken dat er een net iets andere oplossing is met hetzelfde resultaat. Dat wil je niet mislopen.

  • Welke groep mensen vraagt dit?

U bent niet alleen, maar de petitie wordt door een groep mensen ondertekend. Hoe beschrijft u die groep? Mensen moeten zich erin kunnen herkennen.

  • Voeg een foto toe

De foto zorgt voor veel meer ondertekeningen, zorg dat die de petitie samenvat. Wel moeten de rechten op de foto goed geregeld zijn.

  • Voeg 3 e-mailadressen in van mogelijke ondertekenaars die een e-mail krijgen zodra de petitie ondertekenbaar wordt.

De petitionaris zelf krijgt ook een uitnodiging om de petitie te ondertekenen.

Openpetition.de als inspiratie

De Duitse petitiesite Openpetition.de kan ook dienen als inspiratie. https://www.openpetition.de/petition/neu Het ziet er heel saai uit, maar met als voordeel dat je een totaaloverzicht hebt over het hele formulier. Je kan zien wat er allemaal van je verwacht wordt. Het nadeel van de Change.org site is dat je dat niet hebt. Je kan ook niet snel door alle stapjes klikken om je te oriënteren. Ik had de neiging om toen ik vast liep met 'vergeet het dan maar' het op te geven, ware het niet dat ik mezelf de opdracht had gegeven om de procedure te controleren.

Op petities.nl mag je by design al minder dan hier. Geen links in de petitietekst. Immers, die gaat uiteindelijk op een A4tje naar de ontvanger, dan moet er geen inhoudelijke informatie in verstopt zitten die niet te lezen is op papier. Ook raak je ondertekenaars kwijt als je hier al links geeft. Daarom staan ze eronder, nadat je ondertekend hebt. Mensen die handig zijn met markdown kunnen er wel links en opmaak in zetten maar gelukkig doet men dat weinig. Wel zou het fijn zijn als ze zelf al punten zouden maken, dat het afgedwongen wordt. Want nu is dat werk voor de moderator bij praktisch elke petitie. Een genummerde opsomming komt weer weinig voor omdat het niet zoveel zijn dat ze genummerd hoeven worden. Dat suggereert ook een hiërarchie in de argumenten terwijl dat vaak veel denkwerk vergt en de meningen daarover verschillen onder de ondertekenaars.

Op petities.nl vragen we om 'constateringen' en niet om 'redenen'. Dat is om onzin te ontmoedigen. Als redenen kan je wel van alles aanvoeren, maar wat telt voor ontvangers van petities zijn de (presentatie van) feiten. Nieuwe of onderbelichte feiten zijn heel belangrijk daarbij. Als je mensen 'redenen' laat aanvoeren dan maak je het ze moeilijker en zullen ze ook met hun gevoelens aan komen zetten. Iets mag onrechtvaardig voelen, maar dat het in tegenspraak is met mensenrechten, wetgeving of internationale verdragen weegt zwaarder dan een vaag 'het is onrechtvaardig'.

Op petities.nl zijn ontvangers al gegeven. Als er een ontbreekt dan is daar een reden voor. Kom maar klagen.

In de database zit wel ruimte om een plek aan te wijzen, maar omdat de ontvanger vaak ook het gebied is geldt dat nu als regio. Het zou wel mooier zijn als je op een kaart een gebied kan aangeven. Dan kan je ook op wijk- en straatniveau een petitie zoeken uiteindelijk. Bijvoorbeeld door een paar postcodes in te voeren?

We doen niet aan video omdat het veel hostingcapaciteit vergt. De petitionaris die zelf in staat is een goede video te maken kan ook wel een campagnesite opzetten, dat is misschien nog wel makkelijker. Hier geldt ook dat de video geen deel kan uitmaken van de petitie zelf omdat die als A4tje overhandigd wordt, zonder dat er een video bij vertoond wordt. Ook zijn video's nog minder stabiel als bestemming dan webpagina's. Zet het maar op je campagnesite.

In de database zitten nog wel tags, maar die zijn (helaas) buiten gebruik. Zou mooi zijn als die weer terug komen. Het is een kleine moeite en leuk om die bij het modereren toe te voegen. Dit is overigens niet iets voor de petitionaris omdat dit lastige materie is. Idealiter sluit het aan op wat gangbaar is in het openbaar bestuur, bij de ontvanger.

Hoeveel ondertekenaars een petitie gaat trekken is voor een petitionaris lastig te zeggen, maar kunnen we suggereren op basis van de bestaande data in de database. Op grond van de ontvanger van de petitie kan je al een doel zetten voor de achterban. Een gemeentelijke petitie trekt zelden 10.000en, eerder honderden. Tenzij een grote gemeente. Het gaat erom relevant te zijn voor de ontvanger. 100 ondertekenaars binnen een school of een straat is veel. 10.000 op nationaal niveau is goed, maar soms is 1000 al heel goed voor een super-specialistisch iets. In Amsterdam trekt iets kleins al wel snel 10.000 ondertekeningen, een bloemenstalletje of een noodlijdende bioscoop. Maar in Groningen lukt het nauwelijks mensen te mobiliseren voor grootschalig leed door aardbevingen (totdat Amsterdam zich er boos over ging maken in tv-talkshows).

Laagdrempelig, later afmaken

Ook belangrijk is dat je in ons formulier weinig verplicht moet invullen. Een werkend e-mailadres zou het minimum moeten zijn, zodat je de poging ook later kan afmaken. Nu is titel, intro, wij, constateren en verzoeken ook verplicht. Maar dat mag ook qwerty of test zijn. Zie de database en daar zie je alleen scholieren die het als probeersel invullen, maar daar komt soms best nog een werkbare petitie uit. Het is super-laagdrempelig zo. Goed om aan vast te houden. Alleen de petitionaris moet dan wel een reminder per e-mail krijgen met de vraag 'ermee doorgaan?' en als daar een week geen antwoord op komt de hele poging opruimen.

Wat ik zelf handmatig soms doe bij gebruikers die hun naam niet geven (gemakzucht of angst) is kijken of ze petities hebben ondertekend vanaf dat e-mailadres. Want anoniem een petitie starten mag niet. Bij gelegenheidsadressen heb ik wel eens de fingerprint vergeleken met die van ondertekeningen. Dat was dan ook genoeg.