Start een petitie-pagina

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 27 feb 2021 om 13:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het formulier dat nu op deze pagina staat geeft een overzicht en houvast van wat er van je verwacht wordt. Het idee erachter is 'vul een A4tje in' en dat is het. An...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het formulier dat nu op deze pagina staat geeft een overzicht en houvast van wat er van je verwacht wordt. Het idee erachter is 'vul een A4tje in' en dat is het. Andere petitiesites breken het op in stapjes, zoals Change.org. Vertaald naar dit formulier krijg je dan:

  • Wat is het doel van de petitie?

Om te weten wat veelvoorkomende fouten zijn die mensen nu maken in de titel en de petitietekst is het nodig om de oorspronkelijke teksten te verzamelen en te vergelijken met wat de moderator deed. Probleem is in ieder geval dat men schrijft wat het probleem is, niet wat de petitie wil. "Gevaarlijke kruising N253" in plaats van "Maak de kruising Kerklaan-N253 veiliger"

  • Aan wie vraag je het?

Als je niet weet wie uit deze lijst ontvangers gaat over deze kwestie dan zoeken wij dat voor je uit. Aan omroepen en bedrijven kan je in ieder geval geen petities richten. Die hebben wel een klantenservice.

  • Wat zijn de feiten? Maak een opsomming. In een logische volgorde.

Deze feiten zijn de aanleiding voor de petitie, de ondertekenaars herkennen dit en de ontvanger van de petitie leert hiervan.

  • Wat vraag je de ontvanger te doen?

Dit vraag je niet aan de ondertekenaars van de petitie, maar aan de ontvanger. Die kan een beslissing nemen hierover.

Maak het niet te moeilijk want ondertekenaars moeten het kunnen herkennen en de oplossing moet geen verwarring of tegenstand veroorzaken. Als de oplossing heel technisch is kunnen ondertekenaars afhaken omdat ze niet zeker weten of dit wel de juiste keuze is. Ook kan blijken dat er een net iets andere oplossing is met hetzelfde resultaat. Dat wil je niet mislopen.

  • Welke groep mensen vraagt dit?

U bent niet alleen, maar de petitie wordt door een groep mensen ondertekend. Hoe beschrijft u die groep? Mensen moeten zich erin kunnen herkennen.

  • Voeg een foto toe

De foto zorgt voor veel meer ondertekeningen, zorg dat die de petitie samenvat. Wel moeten de rechten op de foto goed geregeld zijn.

  • Voeg 3 e-mailadressen in van mogelijke ondertekenaars die een e-mail krijgen zodra de petitie ondertekenbaar wordt.

De petitionaris zelf krijgt ook een uitnodiging om de petitie te ondertekenen.