Starten

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 23 jul 2011 om 16:08 (categorie petitionaris)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een petitie begint met het formuleren van een goede tekst en het vinden van een achterban. Het formuleren is lastig, de tekst moet helder en kort zijn, maar geen argumenten missen. Als je een petitie bij een petitieloket indient kan de petitie behalve op basis van algemene petitiecriteria ook op loketspecifieke eisen sneuvelen. Die staan te lezen bij het loket waarbij je indient.

Daarna ga je een campagne voeren. De uitnodigingen om te ondertekenen zijn erg belangrijk om veel ondertekeningen te verzamelen. Daarna is een persbericht belangrijk die als het goed is resulteert in een media-optreden. Als de petitie gesloten is op de gestelde einddatum moet je de petitie kort erna overhandigen wat hopelijk de gewenste beleidswijzigingen tot gevolg heeft. Het succes van een petitie kan je onder andere in verwijzingen in nieuwsberichten naast de petitie bijhouden.

Het is ook goed om bij aanvang van de petitie al te weten of het een reguliere petitie wordt of een zogenaamd burgerinitiatief. In dat laatste geval worden er altijd extra eisen aan gesteld. Het moeilijkst is een burgerinitiatief voor de Tweede Kamer. Op lokaal niveau is het makkelijker. Bedenk goed of u hier aan wilt beginnen, omdat er tot nu weinig succesverhalen zijn. Een petitie is veel laagdrempeliger. Als uw petitie sterk is, makkelijk te begrijpen, breed gedragen en nieuw dan kunt u ervan uit gaan dat het snel opgepakt wordt en u geen burgerinitiatief nodig heeft.