Taal

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 23 jul 2011 om 16:10 (categorie petitionaris)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoe passen petities in het dagelijkse taalgebruik?

Een petitie is een verzoek aan een autoriteit. Als daar meerdere ondertekeningen onder staan is dat nog steeds één petitie, want het verzoek verandert niet.

Fout: Teken ook! Al 297 petities

De ondersteuningen, steunbetuigingen, adhesiebetuigingen of ondertekeningen (allemaal hetzelfde) geven meer gewicht aan dat verzoek. Het is niet zo dat je 'stemt' over een petitie. Je kan het steunen en meer niet. Als zowel voor als tegenstem geregistreerd wordt, zoals op allerlei websites gangbaar is, dan kan je het 'stemmen' noemen. Maar een 'tegenondertekening' past niet bij een petitie. Geen enkele petitionaris registreert zowel het aantal voorstanders als tegenstanders.

Fout: Stem ook over deze petitie!

Stemmen over een petitie kan hoogstens op een nieuwssite waar een stemoptie met zowel voor als tegen onder het nieuws over de petitie staat. Strikt genomen stem je dan over het nieuws over die petitie, niet de petitie zelf.

Fout: Zet uw handtekening op de website

Ook is het logischer om het niet te hebben over handtekeningen onder een online petitie, maar over ondertekeningen. Het is immers niet mogelijk om met de hand een krul te zetten op een grafische manier. In plaats daarvan geeft u persoonlijke informatie op om uw steun te verklaren. Steunverklaring, steunbetuiging, adhesiebetuiging, ondersteuning of ondertekening zijn allemaal passend.