Tweede adres: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(Toevoeging achter gebruikersnaam)
(KPN)
Regel 28: Regel 28:
 
==KPN==
 
==KPN==
  
Iedereen met een [http://www.kpn.com/planetkpn.htm @planet.nl] mailbox krijgt er automatisch een @kpnmail.nl adres erbij. E-mailadressen die eindigen op @hetnet.nl; @wxs.nl; @hi.nl; @hiway.nl; @compaqnet.nl; @worldaccess.nl; @pi.net; @planetinternet.nl; of @freeler.nl horen ook bij KPN maar zijn juist niet bereikbaar @kpnmail.nl. Daar werkt de truuk niet. Maar u kunt wel een 'alias' instellen (zie hierboven).
+
Iedereen met een [http://www.kpn.com/planetkpn.htm @planet.nl] mailbox krijgt er automatisch een @kpnmail.nl adres erbij. E-mailadressen die eindigen op @hetnet.nl; @wxs.nl; @hi.nl; @hiway.nl; @compaqnet.nl; @worldaccess.nl; @pi.net; @planetinternet.nl; of @freeler.nl horen ook bij KPN maar zijn juist niet bereikbaar @kpnmail.nl. Daar werkt de truuk niet. Maar u kunt wel een 'alias' instellen (zie hierboven). Een punt toevoegen aan de username voor de @ zoals bij Gmail werkt niet.
  
 
==UPC==
 
==UPC==

Versie van 23 nov 2021 om 17:03

Degenen die een e-mailadres delen kunnen op petities.nl desondanks toch maar één keer ondertekenen. Bij het ontwerpen van het systeem hebben we aangenomen dat iedereen wel een eigen e-mailadres heeft of kan nemen. Het alternatief was om mensen te vragen in te loggen met een wachtwoord, zoals dat in de oude versie van de website van mei 2005 tot juni 2007 moest. Dat was onhandig voor iedereen, dit is alleen onhandig voor die minderheid die een e-mailadres deelt met een andere ondertekenaar. Het betreft voornamelijk de echtparen waarvan geen van de twee een extra e-mailadres heeft.

Op papier als alternatief

Hieronder doen we wat suggesties voor technische oplossingen, maar het is ook mogelijk om op papier een handtekening te sturen naar de initiatiefnemer van de petitie die u wilt ondertekenen. Dit is ook een goede oplossing voor degenen die u kent en die in het geheel geen toegang tot internet hebben.

In de brief of op de ansichtkaart moeten minstens uw volledige naam en woonplaats en de naam van de petitie staan. Geboortedatum, geboorteplaats zijn ook goed uw ondertekening uniek te maken. Helemaal compleet is het (zeker in geval van een burgerinitiatief) om een kopie van een identiteitsbewijs op te sturen en daar een handtekening op te zetten. Vergeet niet om ook te verwijzen naar de petitie of het burgerinitiatief.

Het postadres waar u dit papier naartoe kunt sturen is alleen niet openbaar, maar kunt u opvragen door een e-mail te sturen naar de petitionaris. Soms staat er naast de petitie ook een link naar de actiewebsite die hoort bij de petitie waar u contactgegevens kunt vinden. Stuurt het vooral niet naar de stichting Petities.nl.

Een alias activeren bij uw provider

Het is doorgaans makkelijk om een extra adres in gebruik te nemen, uw internetprovider geeft die mogelijkheid als deel van het abonnement waar u al maandelijks voor betaalt. Ook kunt u daarna instellen dat dat adres dan doorgestuurd wordt naar het huidige adres zodat er voor u allebei niets verandert, er zijn dan alleen twee manieren om het adres (in feite dezelfde postbus dus) te schrijven. Dat heet dan een 'alias'.

Voorbeelden voor verschillende aliassen voor een mailbox van een echtpaar:
greetenhenk@planetkpn.nl
fam.petersen@planetkpn.nl
binnendijk23@planetkpn.nl

Het vinden van de informatie over deze mogelijkheden is doorgaans het probleem. Het staat ergens op de help-pagina van uw provider. Bij discount-provider Alice kan het helemaal niet, daar krijgt u maar 1 e-mailadres.

Om het in te stellen moet u altijd wel inloggen met de gegevens die in de brief staan die u kreeg bij het nemen van de internetaansluiting. Doorgaans dezelfde gegevens als uw e-mailadres. De helpdesk kan dat ook opnieuw naar u opsturen doorgaans. Als u niet met het 0900-nummer van uw provider wilt bellen kunt u soms op het web een alternatief normaal nummer vinden voor de helpdesk in kwestie.

Provider is van naam veranderd, oude adres werkt nog

Veel internetproviders zijn van naam veranderd door overnames (70% van alle e-mailproviders is nu van KPN). Uw e-mailadres met de oude naam blijft dan doorgaans werken, maar u bent dan ook bereikbaar op een adres met een andere naam achter de @. Zo heeft u een gratis tweede e-mailadres tot uw beschikking die u kunt gebruiken.

KPN

Iedereen met een @planet.nl mailbox krijgt er automatisch een @kpnmail.nl adres erbij. E-mailadressen die eindigen op @hetnet.nl; @wxs.nl; @hi.nl; @hiway.nl; @compaqnet.nl; @worldaccess.nl; @pi.net; @planetinternet.nl; of @freeler.nl horen ook bij KPN maar zijn juist niet bereikbaar @kpnmail.nl. Daar werkt de truuk niet. Maar u kunt wel een 'alias' instellen (zie hierboven). Een punt toevoegen aan de username voor de @ zoals bij Gmail werkt niet.

UPC

UPC, vroeger Chello, Multiweb, A2000, etc. Als u nog een adres heeft onder de vorige merknaam van de provider UPC dan werkt het waarschijnlijk ook door die oude merknaam te vervangen door @upcmail.nl

Ziggo

Voor Ziggo, vroeger Casema geldt hetzelfde. Vroeger @casema.net en nu @ziggo.nl

Toevoeging achter gebruikersnaam

In sommige gevallen is het mogelijk om uw e-mailadres op een andere manier te schrijven en er toch e-mail op te ontvangen. Dit is afhankelijk van uw internetprovider. Als u bijvoorbeeld webmaster@petities.nl als adres heeft kunt u webmaster-petitie@petities.nl of webmaster+petitie@petities.nl toevoegen en u ontvangt de e-mail zoals u gewend bent. Even proberen met een e-mail naar uzelf sturen op die manier en dan weet u binnen minuten of het werkt. Dit is ook handig voor als u uw e-mailadres aan anderen geeft. U kunt dan aangeven in uw e-mailadres aan wie u het heeft gegeven. Als u dan ongewenste e-mail ontvangt kunt u in het adres zelf zien wat de bron is.

Gmail geeft dit bijvoorbeeld op als handig gebruik van het gmail-adres. [1]

E-mail voor alumni

Er zijn hogescholen en universiteiten die afgestudeerde studenten een e-mailadres voor het leven geven. Doorgaans is dit alleen een 'alias' die luistert naar een bepaald adres, maar e-mail op dat adres direcht doorstuurt naar het adres dat u heeft opgegeven.

Bijvoorbeeld deze alumni maken aanspraak op een e-mailadres:

E-mail providers gefinancierd door adverteerders

Daarnaast is het ook mogelijk om een adres te nemen bij één van de vele gratis e-mailproviders. De condities van die providers zijn wel anders dan die van de provider waar u al voor betaalt; waar u een verbinding met internet aan te danken heeft. Ze laten u reclame zien of willen uw gedrag, persoonsgegevens en de woorden in uw e-mails bestuderen en dat doorverkopen aan adverteerders. Ook is het vaak niet mogelijk om uw e-mail permanent te wissen. Zelfs als u de dienst opzegt blijft uw e-mail in eigendom van deze partijen, alleen dan onbereikbaar voor u. Als u een juridisch gevecht met deze partijen aangaat dan is dat bijna altijd onder Amerikaans recht en moet u Amerikaanse advocaten inhuren. Controleer uw rechtsbijstandsverzekering of dit mogelijk is. Er zijn geen bekende gevallen waarbij een individu een rechtzaak tegen één van de grote gratis e-mailproviders heeft gewonnen.

Gratis e-mail zonder reclame

Er is in Nederland een klein aantal burgers die een eigen gratis e-maildienst hebben opgezet. De Vereniging Open Domein heeft er één onder de naam DeDS. Deze zelfde vereniging maakt ook petities.nl mogelijk. Hoewel het voor iedereen mogelijk is een e-mailadres te nemen is de verwachting wel dat 1 op de 100 gebruikers ook lid wordt van de vereniging Open Domein voor €10 per jaar.

E-mail naar de petitionaris

Het is ook mogelijk in een e-mail aan de petitionaris uw steun te betuigen. Het ondergraaft het nut van deze website wel enigzins, want de petitionaris kiest juist voor petities.nl zodat zhij zelf geen steunbetuigingen hoeft te administreren en controleren. In de praktijk zijn vooral de lokale, kleinere petities (minder dan 1000) een combinatie van handtekeningenlijsten op papier en de 'oogst' via deze site. De petitionaris is dan doorgaans blij met elke extra steunbetuiging.

Het e-mailadres van de petitionaris staat niet voor iedereen zichtbaar bij de petitie. U kunt het adres achterhalen door de link in de bevestigingsmail te volgen en dan op de oranje knop 'Bewaar' te klikken. Dan verschijnt een venster om uitnodigingen te versturen. Daar vult u uw eigen e-mailadres in. In de uitnodiging die u ontvangt staat het e-mailadres van de petitionaris. U kunt ook een e-mail sturen naar webmaster@petities.nl en dan sturen wij uw e-mail door naar de petitionaris als u een link naar de petitie in de e-mail plakt. Daarmee kunnen wij snel vinden over welke petitie het gaat.

In de toekomst wel

Naar aanleiding van vele verzoeken hierover zal het in de verbeterde versie van petities.nl waarschijnlijk mogelijk worden om een tweede keer te ondertekenen. Op hetzelfde adres ontvangt u dan een tweede link. Voorwaarde is wel dat de eerste ondertekening bevestigd moet zijn als de tweede ondertekening ingegeven wordt. Die mag niet gelijk aan de eerste zijn. Meer dan twee keer op één adres zal dan niet mogelijk zijn om fraude te voorkomen.