Uitnodigingen: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(extra regels genoemd)
(Regels: e-mailvalidiatieregels)
Regel 34: Regel 34:
  
 
* per keer maximaal 100 unieke adressen
 
* per keer maximaal 100 unieke adressen
* een adres moet voldoen aan onze e-mailadres validatieregels om geldig te zijn
+
* een adres moet voldoen aan onze e-mailadres [[validatieregels]] om geldig te zijn

Versie van 23 jul 2012 om 14:27

Iedere ondertekenaar kan na het ondertekenen van een petitie andere mensen uitnodigen om te ondertekenen. Dit is van groot belang omdat het er volgens de logfiles van de petities.nl webserver op lijkt dat de meeste ondertekenaars op deze manier binnenkomen. In de uitnodigingsmail staat de korte beschrijving van de petitie, uw e-mailadres en de link naar een eventuele website. Dit is de plek om mensen te overtuigen.

Aandacht in de massamedia zet praktisch geen mensen ertoe om de site te bezoeken. Dergelijke aandacht helpt mogelijk wel om mensen klaar te maken om te ondertekenen als ze daarna een uitnodiging ontvangen. Het vervelende is dat je meer mensen moet bereiken met het nieuws over de petitie voordat je ze uitnodigt om te ondertekenen. Het is ook mogelijk om ze eerst persoonlijk bij te praten over het nut en de noodzaak van de petitie om ze daarna de uitnodiging te sturen. Dit is eigenlijk alleen haalbaar bij hele lokale petities waarbij je de ondertekenaars fysiek kan bereiken. Ze toespreken in grote groepen helpt ook weer minder goed dan persoonlijk, dat is weer arbeidintensiever.

De ideale route om een ondertekenaar zo ver te krijgen om te tekenen is:

 • 1 een mededeling in de krant of op televisie over de petitie
 • 2 een toespraak erover aanhoren in levende lijve
 • 3 persoonlijke toelichting ontvangen over de petitie
 • 4. een telefoontje met de uitnodiging om te ondertekenen
 • 5. een e-mail met de link naar de petitie
 • 6. een herinneringsmailtje
 • 7. een herinneringstelefoontje

Dit alles met de veronderstelling dat de persoon in kwestie wel sympathiseert met het doel van de petitie en er geen hoog oplopende bezwaren tegen heeft.

Wie niet uitnodigen?

 1. Nodig geen mensen uit die u nog nooit hebt gesproken en die u niet kennen. Ze zullen uw uitnodiging ervaren als spam. Het is strafbaar om e-mailadressen aan te schrijven van mensen "waarmee u nog nooit zelf e-mailcontact heeft gehad" [1].
 2. Dit geldt ook voor Bekende Nederlanders of politici. Ze hebben de petitie-uitnodiging al lang ontvangen van hun bekenden, daar kunt u gerust vanuit gaan.
 3. Stuur geen uitnodigingen naar e-mailadressen die horen bij een functie en niet bij een persoon. Daar willen we nog een filter voor gaan bouwen. Mail ondertussen niet naar: klantenservice@ info@ postmaster@ webmaster@ helpdesk@ vragen@ secretariaat@ redactie@ etc. Ook niet naar mailinglists, @googlegroups.com yahoogroups.com etc.

Wie wel uitnodigen?

 1. Mensen die u goed kent. Een handige manier om snel goede kandidaten te vinden is om in uw 'verzonden mail', outbox of hoe het heet, te kijken. Sorteer op frequentie en zoek eerst onder die mensen naar mensen die het waarschijnlijk met de petitie eens zijn.
 2. Mensen die al eens eerder een petitie hebben getekend, vooral als ze dat openbaar hebben gedaan. Zoek op hun naam in combinatie met het woord petitie en ze verschijnen direct als ondertekenaar. Eventueel kunt u een aantekening maken in uw adresboek bij degenen die al eens een petitie hebben ondertekend.
 3. Mensen die het ermee eens zijn omdat u ze ooit dergelijks hebt horen zeggen of omdat u een direct belang ziet.

Regels

Sinds 28 februari 2012 extra regels in de code voor het uitnodigen.

 • per keer maximaal 100 unieke adressen
 • een adres moet voldoen aan onze e-mailadres validatieregels om geldig te zijn