Jaarverslag

Uit Petities
(Doorverwezen vanaf Jaarverslag 2010)
Ga naar: navigatie, zoeken

Cijfers over de petities uit de database.

Media-aandacht voor petities.nl interviews en voor petities op petities.nl apart rapporteren.

De discussie over de effectiviteit van petities op radio en televisie. Radio 1-Lunch, RTL, Sargasso/ANP, Radio 1-Avondspits.

Wetenschappelijke aandacht voor petities.nl en andere rapporten.

Iets over de inkomsten en uitgaven.

Hostingrekening was hoog, reserves voor aangesproken. Sponsoring voor hosting nu. Vanaf december ook gebruikt en geen rekeningen meer voor.

Over de kwetsbaarheid door de afhankelijkheid van twee vrijwilligers misschien, door te rapporteren hoeveel e-mails in de helpdesk cijfers.

De meertaligheid van de website in anticipatie van het Europees Burgerinitiatief met behulp van doorontwikkelingsubsidie Burgerlink.

Er zijn 16 grote gemeenten met een loket die samen 2,8 miljoen burgers vertegenwoordigen (en nog 4 kleine). Hoeveel petities en hoeveel ondertekeningen vertegenwoordigen ze? Drie ervan hebben ook aparte petities (burgerinitiatieven, referendaverzoeken, volksinitiatieven, etc.)

Beoordelingscriteria Transparantprijs [1] "Wij lezen uw jaarverslag door de ogen van een donateur die op basis van uw jaarverslag een indruk wil krijgen van wat u gedaan heeft met zijn donatie."

Ook voldoen aan RJ650 richtlijn [2] en de summiere voorschriften in artikel 2:10 Burgerlijk Wetboek.

Weinig/geen werknemers, software is de grootste uitgave. Het schaalt. De nationale website uiteindelijk. Komt door de internetachtergrond, waarbij je met slimme software zoveel mogelijk moet kunnen bereiken.

1. Compliance-verantwoording (20% van de punten)

- klachten worden ontvangen op webmaster@petities.nl, krijgen volautomatisch een ticket en worden doorgaans binnen enkele dagen afgehandeld. Klachten komen van ondertekenaars en petitionarissen. Klachten die niet gelijk verholpen kunnen worden krijgen een vermelding in onze lijst met wensen om petities.nl te verbeteren. Dit brengt petities.nl voornamelijk verder, de feedback van gebruikers. De helpdesk kent per jaar x tickets toe en verwerkt er zoveel. Zoveel blijven er nog over en worden er omgezet in wensen.

Donateurs, als ze mailen, krijgen een dankwoord en uitleg met wat er met hun donatie gedaan wordt (de wensenlijst verkorten). De grote sponsoren krijgen een etentje (op kosten van de kleinere donateurs).

verslag in woorden en een verslag in cijfers. Het eerste heet het bestuursverslag. Dit beschrijft activiteiten en gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Het bestuur moet laten zien hoe het staat met de realisatie van de doelstellingen zoals ze zijn opgenomen in het beleidsplan. Daarnaast geeft het ook een indruk van de plannen voor het komende jaar. Het tweede deel is de jaarrekening waarin de inkomsten en uitgaven en de financiële positie van de instelling bekend worden gemaakt. Het jaarverslag moet voor het publiek beschikbaar zijn.

Jaarrekening Met de publicatie van de jaarrekening legt een instelling financiële verantwoording af over het afgelopen jaar. Alle instellingen met een CBF-beoordeling moeten hun jaarrekening volgens dezelfde regels opstellen. Dat betekent dat de jaarrekeningen overeenkomen in opzet en woordgebruik.

Zie voor de volledige inhoud van de criteria Artikel 4 van het Reglement CBF-Keur en Artikel 4 van het Reglement CBF-Certificaat voor kleine goede doelen.


2. Impactverantwoording (50% van de punten)

In de kern willen we terug zien wat heeft u beloofd en wat u daarvan heeft waargemaakt. Alle aspecten die te maken hebben met strategie, governance, financieel beheer moeten een relatie hebben met het doel en de doelrealisatie.


3. Communicatie (30% van de punten)

Een jaarverslag moet leesbaar zijn, toegankelijk zijn en een verhaal vertellen. Een boodschap die inhoudelijk steengoed is, maar niet overkomt op een gebruiker van een jaarverslag is een gemiste kans.

de content van de 24/7 communicatie moet consistent zijn met de kernpunten van het jaarverslag én actueel en interactief zijn.

Compactheid is belangrijk: themaprijs voor jaarverslag op een A-4 of in 2 minuten. De belangrijkste toetsingsaspecten: kort, krachtig en overtuigend. Een gebruiker van een jaarverslag wil compact, in kort tijdbestek meegenomen worden in de kernboodschap van het jaarverslag als ware een ‘elevator pitch’. Relevante aspecten hierbij zijn het informeren over: • doelstelling, strategie en het waardecreatiemodel (wat is uw toegevoegde waarde); • de gerealiseerde impact en maatschappelijke relevantie van uw goede doel; • financiële en niet-financiële KPI's (Kritische Prestatie Indicatoren).

todo

Beoordelingsverklaring vragen van een accountant. Bij voorkeur in natura sponsoring.

Notulen bestuursvergaderingen van de afgelopen 24 maanden en de jaarverslagen en controleverklaringen van de afgelopen 3 jaar voor een CBF-certificaat.