Vragen: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(Voor Petitionarissen: de niet-bevestigde ondertekenaars)
(Voor Petitionarissen: over controle)
Regel 60: Regel 60:
  
 
Het mooie is dat u dat zelf kunt doen, zo vaak als nodig is. Vanaf het beheerscherm, onder het tabje 'Inhoud' bij 'Eigenschappen petitie' (onderaan de pagina) en [Wijzigen]. Met het pull-down menu kunt u een andere maand kiezen en in het vakje een andere dag invullen. Daarna [Opslaan] en klaar.
 
Het mooie is dat u dat zelf kunt doen, zo vaak als nodig is. Vanaf het beheerscherm, onder het tabje 'Inhoud' bij 'Eigenschappen petitie' (onderaan de pagina) en [Wijzigen]. Met het pull-down menu kunt u een andere maand kiezen en in het vakje een andere dag invullen. Daarna [Opslaan] en klaar.
 +
 +
'''Zijn uw diensten gratis?'''
 +
 +
Ja. En dat zullen ze ook blijven. Alleen op die manier zijn we er zeker van dat zoveel mogelijk burgers petities tekenen en starten. Mogelijk verschijnen er wel extra diensten die onze belangrijkste dienst niet raken.
 +
 +
'''Is het mogelijk dat vanaf éen computer meerdere ondertekenaars worden aangemeld? Of kan ieder zich alleen vanaf zijn/haar eigen computer ondertekenen?'''
 +
 +
We controleren op uniek e-mailadres en steekproefsgewijs controleren we of verdachte ondertekeningen van dezelfde internetverbinding komen (IP-adres). Grootschalige fraude is er niet omdat het bij een petitie niet lonend is. Het blijft altijd goedkoper/makkelijker om extra mensen uit te nodigen te tekenen. Zelf nep-ondertekeningen toevoegen (met het risico de goede zaak schade aan te brengen) is lastiger dan een uitnodiging sturen naar een lijst e-mailadressen van bekenden. De petitie van iemand anders vandaliseren is ook teveel gedoe. Ook omdat de valse ondertekeningen makkelijker weer gewist worden door ons dan ze toe te voegen zijn.

Versie van 21 nov 2010 om 12:21

Vragen en Antwoorden

Aanvulling op de gebruiksaanwijzing

Voor Ondertekenaars

Hoe lang mag een petitie open staan voor ondertekening?

De petitionaris bepaalt het moment waarop de petitie sluit voor ondertekening en klaar is voor overhandiging. Zo staan er petities op de site die al jaren open staan, wachtend op het moment van overhandiging. Bijvoorbeeld tot de tijd er rijp voor is (bijvoorbeeld een aanleiding in de actualiteit) en/of er een bepaald aantal ondertekenaars zijn.

Mag een raadslid een petitie ondertekenen?

Ja, een raadslid is als een gewone burger. Een raadslid kan wel kritiek krijgen van partijgenoten als de eis van de petitie strijdig is met het programma van de politieke partij. Voor een petitionaris is het belangrijk op te letten of een raadslid een petitie ondertekent, want die persoon kan in een raadsdebat de petitie verdedigen. Zoek contact met het raadslid en geef alle argumenten en achtergronden die kunnen helpen om te overtuigen.

Ik heb een petitie als eerste ondertekend, maar de "teller" blijft op 0 staan!

Ja, om de enorme rekenkracht die er van ons systeem wordt gevraagd te beperken worden niet alle pagina's direct aangemaakt. In plaats van per seconde 10.000-en pagina's uit te rekenen doet ons systeem dat om de zoveel minuten. De meeste gebruikers merken dat niet, maar als eerste ondertekenaar valt dat natuurlijk wel op!

We hopen dat in de toekomst onze site verder verbetert, minder rekenslagen hoeft te maken, zodat die vertraging steeds kleiner en kleiner wordt. Anderzijds zou het een grote verspilling van rekenkracht zijn om dat tot in het extreme door te voeren. Er is dan praktisch geen enkele gebruiker die het merkt, terwijl die rekenkracht goed ingezet kan worden om de website sneller pagina's te laten opdienen. Dat merkt elke gebruiker bij elke klik in de site.

Kan een buitenstaander aan de e-mailadressen van de ondertekenaars komen?

Nee, de e-mailadressen zijn alleen voor de stichting Petities.nl toegankelijk. Maar wat wel heel eenvoudig is voor iedereen die een beetje handig is, is het zoeken van de e-mailadressen van personen die de petitie publiekelijk getekend hebben. Op basis van openbare informatie is er doorgaans verbazend veel te vinden. Niet voor alle ondertekenaars, maar als er op die manier een handvol adressen achterhaald worden en er e-mail naartoe wordt gestuurd met verwijzing naar de petitie dan kan de indruk ontstaan dat de e-mailadressen via onze site achterhaald zijn.

Kunt u mijn contactgegevens sturen naar iemand die een petitie heeft getekend met de vraag contact met mij op te nemen?

U kunt via petities.nl niet in contact komen met ondertekenaars van een petitie, noch kunnen wij hen vragen contact met u op te nemen. We kunnen namelijk niet weten of de persoon in kwestie dit op prijs stelt. Zelfs het vragen ernaar kan aanstootgevend zijn, bijvoorbeeld bij slachtoffers van stalking. Als de persoon in kwestie open staat voor communicatie dan zijn er allerlei manieren om contact te vinden zoals het telefoonboek, sociale netwerken of de werkgever van de persoon in kwestie.

Het spijt mij dat we u niet kunnen helpen. In de begindagen van petities.nl deden we dit nog wel, maar na diverse ervaringen doen we dit per definitie niet meer. U kunt in contact komen met de petitionaris van de petitie via het e-mailadres dat in de bevestigingsmail staat die u ontving na het ondertekenen van de petitie. De petitionaris kan alle vragen over de petitie beantwoorden.

Heeft u een advies om misbruik van deze e-mailadressen te voorkomen?

Zolang ondertekenaars publiekelijk tekenen met hun eigen naam en daarnaast ook ergens elders op het web hun contactgegevens publiceren dan is het niet te voorkomen dat ze e-mail krijgen over hun ondertekening. Het is misschien niet netjes, maar ook niet illegaal als dit niet in bulk-hoeveelheden gaat. Een individu mag individueel gemailed worden volgens de OPTA.

Ik heb al een keer ondertekend, mag je dat meer keren doen

Het helpt niet. Wat wel helpt is om anderen oproepen om ook te tekenen. Daar wordt de petitie krachtiger door.

Na het bevestigen van uw ondertekening krijgt u een venstertje waar u e-mailadressen van bekenden in kunt plakken. Die krijgen dan automatisch een uitnodiging.

Voor Petitionarissen

Hoe lang duurt (ongeveer) het verwerkingsproces voordat een petitie de status ondertekenbaar heeft? Moet de aanvraag bijvoorbeeld beoordeeld worden?

Ja, praktisch dagelijks beoordelen we de petities die ondertekenbaar moeten worden. Soms is het dus een kwestie van minuten, met wat pech dagen. Als u zeker wilt zijn dat de petitie op een bepaald moment doorgelaten wordt dan schrijft u een week tevoren de tijdstippen waarop de petitie uit concept gaat en ondertekenbaar moet worden. Dan houden we daar zoveel mogelijk rekening mee.

Krijg ik het e-mailadres van de ondertekenaars als petitionaris?

In principe kunt u de ondertekenaars niet mailen. Ze kunnen u wel mailen op uw e-mailadres dat ze toegestuurd krijgen bij het bevestigen van de ondertekening. Op het bevestigingsscherm van de ondertekenaars kan een optie zichtbaar gemaakt worden om aan te geven dat de adresinformatie ook toegankelijk voor de petitionaris mag zijn. U krijgt van ons dan een .csv bestand met alle gegevens van deze ondertekenaars wanneer u daar een mail over stuurt. In de voortgangsberichten, nieuwsberichten en op een eventuele campagnewebsite kunt u mensen wel aanmoedigen om een abonnement op een nieuwsbrief te nemen, u te mailen of het vinkje in het beheersscherm te zetten. We geven u niet het e-mailadres omdat de meeste mensen alleen de petitie willen steunen en meer niet. Doordat ze door petities.nl als bemiddelaar bij het ondertekenen van onverwachte e-mail gevrijwaard worden tekenen ze eerder.

Wordt mijn naam/e-mailadres ook zichtbaar voor de buitenwereld als petitionaris?

Dat heeft u zelf in de hand. Uw personalia moeten wel bij ons bekend zijn, maar hoe het verschijnt op de petitie kunt u zelf beheren. Als uw petitie in concept-fase staat kunt u bekijken hoe het eruit komt te zien via de oranje knop rechtsboven.

Als ik inlog op de beheerspagina van de petitie, zie ik meer ondertekenaars dan op de publieke pagina, ook als zij zichtbaarheid hebben aangeklikt.

De ondertekenaars die nog niet bevestigd hebben zijn ook zichtbaar. Dit is normaal zo'n 10%. Bedenk ook dat al die mensen die een typfout in hun e-mailadres hebben gemaakt hier ook tussen zitten. Omdat ze maar geen link ontvangen proberen ze het opnieuw, dan zonder typfout, en bevestigen alsnog. Het werven van extra ondertekenaars is doorgaans makkelijker dan de mensen die niet bevestigd hebben aan te sporen dat alsnog te doen.

De petitie moet nog wat langer doorlopen dan de datum die er nu naast staat, kunt u dat wijzigen?

Het mooie is dat u dat zelf kunt doen, zo vaak als nodig is. Vanaf het beheerscherm, onder het tabje 'Inhoud' bij 'Eigenschappen petitie' (onderaan de pagina) en [Wijzigen]. Met het pull-down menu kunt u een andere maand kiezen en in het vakje een andere dag invullen. Daarna [Opslaan] en klaar.

Zijn uw diensten gratis?

Ja. En dat zullen ze ook blijven. Alleen op die manier zijn we er zeker van dat zoveel mogelijk burgers petities tekenen en starten. Mogelijk verschijnen er wel extra diensten die onze belangrijkste dienst niet raken.

Is het mogelijk dat vanaf éen computer meerdere ondertekenaars worden aangemeld? Of kan ieder zich alleen vanaf zijn/haar eigen computer ondertekenen?

We controleren op uniek e-mailadres en steekproefsgewijs controleren we of verdachte ondertekeningen van dezelfde internetverbinding komen (IP-adres). Grootschalige fraude is er niet omdat het bij een petitie niet lonend is. Het blijft altijd goedkoper/makkelijker om extra mensen uit te nodigen te tekenen. Zelf nep-ondertekeningen toevoegen (met het risico de goede zaak schade aan te brengen) is lastiger dan een uitnodiging sturen naar een lijst e-mailadressen van bekenden. De petitie van iemand anders vandaliseren is ook teveel gedoe. Ook omdat de valse ondertekeningen makkelijker weer gewist worden door ons dan ze toe te voegen zijn.