Vragen

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is een aanvulling op de gebruiksaanwijzing. Er zijn ook websites gespecialiseerd in antwoorden bij vragen zoeken, zoals de bibliotheek, Goeievraag.nl of Vraagspot.

Van ondertekenaars

Waarom een ondertekening bevestigen?

Om zeker te weten dat er een mens achter de ondertekening zit. Een rekensommetje oplossen of iets dergelijks is lastig en er kan ook makkelijk mee gefraudeerd worden. Een e-mailadres blijkt een betrouwbare manier om zeker te zijn dat de ondertekening bij een persoon hoort. Het percentage dubbele ondertekenaars blijft zo heel laag. Ook kunnen we de ondertekenaar dan bereiken, niet onbelangrijk.

Ik heb een petitie ondertekend, maar ik ontvang die bevestigingsmail niet, wat nu?

De e-mails gaan er bij ons altijd wel uit. Alleen als er plots heel weinig petities bevestigd worden (zichtbaar op de homepage) is er iets aan de hand aan onze kant. Daar komen we zelf snel achter. Een veel voorkomende fout is een typfout in uw e-mailadres. Bijvoorbeeld gmail.nl in plaats van gmail.com. Dat werkt niet, de e-mail komt nooit aan.

Bij u, de ontvanger van de bevestigingsmail, is de e-mail soms niet zichtbaar omdat:

  • uw internetprovider de e-mail niet doorlaat omdat het op ongewenste e-mail (spam) lijkt
  • uw e-mailprogramma het apart zet omdat het op ongewenste e-mail (spam) lijkt
  • u het niet heeft gevonden tussen alle andere e-mail
  • het duurt wat langer dan u verwacht

Oplossingen:

  • De makkelijkste oplossing in het eerste geval is om met een ander e-mailadres (zonder typfouten) opnieuw te tekenen en die eerdere poging op te geven.
  • Daarna kan het helpen om via webmail in uw mailbox te kijken, vooral in de spambox. Zolang de petitie ondertekenbaar is kunt u wat ons betreft heel vaak de bevestigingsmail opvragen door opnieuw te ondertekenen met uw e-mailadres totdat de mail aankomt. Er is wel een risico dat een spamfilter aanslaat als u meerdere keren per minuut de e-mail laat toesturen. Dan begint het op spam te lijken.
  • Zoek op 'webmaster@petities.nl' als afzender of 'Bevestig alstublieft' als onderwerp in uw mailbox.
  • Maar soms helpt een extra minuutje geduld ook. Heel erg goede spamfilters hebben namelijk even de tijd nodig om inkomende e-mail te beoordelen.

Ik mag niet met mijn e-mailadres ondertekenen, waarom niet?

U krijgt een suggestie met welk e-mailadres u waarschijnlijk bedoelt te ondertekenen. Die suggestie is niet zo slim, want gebaseerd op de e-mailadressen waarmee mensen meestal ondertekenen. Zodat men niet ondertekent met @hormail.com en @gmail.nl (vaakst voorkomende fouten). U kunt de suggestie gewoon negeren en dan krijgt u de bevestigingsmail (als u uw adres goed heeft ingevoerd). Als u een eigen domein of een adres buiten Nederland heeft is de suggestie doorgaans onbruikbaar.

De bevestigingslink werkt niet, wat nu?

De makkelijkste oplossing is om uw e-mail door te sturen naar een andere computer (van werk naar thuis/school of andersom) en het op een andere computer via een andere verbinding opnieuw te proberen. Soms is de mogelijkheid om op een link te klikken uitgeschakeld als extra bescherming tegen virussen. U kunt natuurlijk de link kopiëren, maar dat is voor sommigen wat moeilijker.

Is er een mogelijkheid om 'tegen' te stemmen? Ik zie heel veel petities staan waar ik het absoluut niet mee eens ben.

Op petities.nl staan veel verschillende petities. Ook u kunt er petities vinden waar u het mee oneens zult zijn. U kunt die petities negeren en hopen dat praktisch iedereen dat ook doet. U kunt ook zelf een petitie starten die exact het tegenovergestelde voorstaat. Maar dan natuurlijk ook beter geformuleerd en gepresenteerd en u zorgt er dan voor dat u veel meer aandacht en ondertekenaars ervoor krijgt. Journalisten vinden het overigens soms ook interessant om dan u en de petitionaris van de andere petitie samen aandacht te geven. Op school leren journalisten dat hoor en wederhoor belangrijk is, zowel een voor- als een tegenstander het woord geven zou betrouwbare/objectieve berichtgeving opleveren zeggen de leerboeken en docenten journalistiek. Het is een praktijk waar u gebruik van kunt maken.

De bevestigingsmail verschijnt niet op mijn iPad of iPhone

Als u de melding "Dit bericht heeft geen inhoud" krijgt op als u de bevestigingsmail opent op uw iPad of iPhone, dan is dat een probleem met dat toestel. Iets met multitasking wat niet helemaal goed gaat. Wie de oorzaak weet mag het zeggen.

De oplossing is om de app 'Mail' helemaal uit te zetten. Apple beschrijft dat als een app geforceerd stoppen. Dan bent u er helemaal verlost, ook andere e-mails behalve die van Petities.nl gaven dit probleem waarschijnlijk.

U kunt de e-mail ook op een andere manier lezen (op laptop, PC of via webmail) en dan kunt u de e-mail ook goed zien.

Als ik via de site uitnodigingen verstuur om een petitie te ondertekenen, krijgen alle ontvangers dan ook elkaars e-mailadressen te zien of is het een Bcc?

Elke uitnodiging wordt apart verstuurt naar elk e-mailadres. De ontvangers kunnen niet van elkaar zien wie nog meer door u uitgenodigd zijn. Het is dus ook niet zoiets als een Bcc versturen want dat is onbetrouwbaar. Als u meer dan 500 adressen in de Bcc-regel zet dan loopt het soms vast op een slecht e-mailsysteem van één van die 500 waardoor alle adressen zichtbaar kunnen worden. De Bcc-optie is daar niet voor bedoeld.

Het is wel handig om een uitnodiging naar uzelf te sturen. Dan ziet u wat de genodigden hebben ontvangen en die uitnodiging kunt u zelf ook weer doorsturen (maar dus niet naar heel veel adressen in de Bcc-regel!)

Waarom bewaart u mijn IP-adres?

We tonen uw IP-adres en nog wat gegevens op uw persoonlijke pagina om twee redenen. Ten eerste omdat we het netjes vinden om u te laten weten wat er aan onze kant allemaal aan gegevens binnenkomen. Dat is niet vreemd, want elke website die u bezoekt ontvangt deze gegevens. Het vreemde is dat wij dat weer aan u tonen omdat dat transparant is. Het zijn uw gegevens immers. Ten tweede zijn deze gegevens voor u soms nodig om te kunnen controleren wie de petitie heeft ondertekend. Hiermee kan identiteitsfraude mee worden aangetoond. In de praktijk is dit vaak een geheugensteuntje dat u toch zelf die petitie heeft ondertekend.

Hoe lang mag een petitie open staan voor ondertekening?

De petitionaris bepaalt het moment waarop de petitie sluit voor ondertekening en klaar is voor overhandiging. Zo staan er petities op de site die al jaren open staan, wachtend op het moment van overhandiging. Bijvoorbeeld tot de tijd er rijp voor is (bijvoorbeeld een aanleiding in de actualiteit) en/of er een bepaald aantal ondertekenaars zijn.

Waarom wordt om mijn 'functie' gevraagd en kan ik niet zelf wat schrijven?

De petitie wordt sterker als alle ondertekenaars hetzelfde vinden. Een extra of afwijkende reden maakt het daarom alleen maar lastiger om de petitie te begrijpen. Maar als u met uw functie of situatie laat zien dat deze petitie over u gaat dan is dat juist wel sterker, zeker als veel mensen dat doen. Dat maakt het voor de ontvanger makkelijker om de petitie te begrijpen.

Mag een raadslid een petitie ondertekenen?

Ja, een raadslid is als een gewone burger. Een raadslid kan wel kritiek krijgen van partijgenoten als de eis van de petitie strijdig is met het programma van de politieke partij. Voor een petitionaris is het belangrijk op te letten of een raadslid een petitie ondertekent, want die persoon kan in een raadsdebat de petitie verdedigen. Zoek contact met het raadslid en geef alle argumenten en achtergronden die kunnen helpen om te overtuigen.

Ik heb een petitie als eerste ondertekend, maar de "teller" blijft op 0 staan!

Ja, om de enorme rekenkracht die er van ons systeem wordt gevraagd te beperken worden niet alle pagina's direct aangemaakt. In plaats van per seconde 10.000-en pagina's uit te rekenen doet ons systeem dat om de zoveel minuten. De meeste gebruikers merken dat niet, maar als eerste ondertekenaar valt dat natuurlijk wel op!

We hopen dat in de toekomst onze site verder verbetert, minder rekenslagen hoeft te maken, zodat die vertraging steeds kleiner en kleiner wordt. Anderzijds zou het een grote verspilling van rekenkracht zijn om dat tot in het extreme door te voeren. Er is dan praktisch geen enkele gebruiker die het merkt, terwijl die rekenkracht goed ingezet kan worden om de website sneller pagina's te laten opdienen. Dat merkt elke gebruiker bij elke klik in de site.

Kan een buitenstaander aan de e-mailadressen van de ondertekenaars komen?

Nee, de e-mailadressen zijn alleen voor de stichting Petities.nl toegankelijk. Maar wat wel heel eenvoudig is voor iedereen die een beetje handig is, is het zoeken van de e-mailadressen van personen die de petitie publiekelijk getekend hebben. Op basis van openbare informatie is er doorgaans verbazend veel te vinden. Niet voor alle ondertekenaars, maar als er op die manier een handvol adressen achterhaald worden en er e-mail naartoe wordt gestuurd met verwijzing naar de petitie dan kan de indruk ontstaan dat de e-mailadressen via onze site achterhaald zijn.

Mag een buitenlander ook ondertekenen op Petities.nl

Ja, een petitie is ook door buitenlanders te ondertekenen. Het is aan de ontvanger om daar waarde aan toe te kennen. Het kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor politici dat Nederland een goede reputatie houdt en dat een petitie door buitenlanders ondertekent een signaal is dat de reputatie wordt geschaad. Er is wel een praktisch probleem dat de bevestigingsmail in het Nederlands is. Vertalingen van de e-mails die wij versturen staan op de pagina international.

Kunt u mijn contactgegevens sturen naar iemand die een petitie heeft getekend met de vraag contact met mij op te nemen?

U kunt via petities.nl niet in contact komen met ondertekenaars van een petitie, noch kunnen wij hen vragen contact met u op te nemen. We kunnen namelijk niet weten of de persoon in kwestie dit op prijs stelt. Zelfs het vragen ernaar kan aanstootgevend zijn, bijvoorbeeld bij slachtoffers van stalking. Als de persoon in kwestie open staat voor communicatie dan zijn er allerlei manieren om contact te vinden zoals het telefoonboek, sociale netwerken of de werkgever van de persoon in kwestie.

Het spijt mij dat we u niet kunnen helpen. In de begindagen van petities.nl deden we dit nog wel, maar na diverse ervaringen doen we dit per definitie niet meer. U kunt in contact komen met de petitionaris van de petitie via het e-mailadres dat in de bevestigingsmail staat die u ontving na het ondertekenen van de petitie. De petitionaris kan alle vragen over de petitie beantwoorden.

Heeft u een advies om misbruik van deze e-mailadressen te voorkomen?

Zolang ondertekenaars publiekelijk tekenen met hun eigen naam en daarnaast ook ergens elders op het web hun contactgegevens publiceren dan is het niet te voorkomen dat ze e-mail krijgen over hun ondertekening. Het is misschien niet netjes, maar ook niet illegaal als dit niet in bulk-hoeveelheden gaat. Een individu mag individueel gemailed worden volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (zie privacy).

Ik heb al een keer ondertekend, mag je dat meer keren doen

Het helpt niet. Wat wel helpt is om anderen oproepen om ook te tekenen. Daar wordt de petitie krachtiger door.

Na het bevestigen van uw ondertekening krijgt u een venstertje waar u e-mailadressen van bekenden in kunt plakken. Die krijgen dan automatisch een uitnodiging.

Ik denk dat u enorm veel meer traffic genereert als er sharebuttons komen bij de petities. Waarom plaatst u die niet?

Het heeft grote privacy-implicaties als we bijvoorbeeld een Facebook-icoontje op elke petitie-pagina zetten. Facebook wil namelijk dat het icoontje bij hun van de server wordt gehaald. Zij kunnen registreren welke internet-gebruiker via welke pagina het icoontje ophaalt. Op deze manier kan van een gebruiker een profiel worden samengesteld en gekoppeld worden aan zijn of haar Facebook-account. Vooral bij petities kan dat gevoelig zijn omdat ze vaak gaan over politieke voorkeuren. Voordat je naar een pagina bij ons op de website gaat kan je niet zien of er weer een Facebook-spionnetje op de pagina is ingebouwd. Als je die ziet verschijnen is het al te laat.

Dergelijke kritiek willen we voor zijn en daarom bieden we het sharen via een kleine omweg. De deelicoontjes komen niet van Facebook en dergelijke maar pas als u erop klikt krijgt u de mogelijkheid om de petitie te delen. Onder elke petitie staan de icoontjes. Op mobiele apparaten verschijnt ook WhatsApp, die zou rechtstreeks de WhatsApp-applicatie moeten oproepen.

Waarom niet ondertekenen met DigiD?

Alleen de overheid mag DigiD gebruiken. Wij zijn maar een stichting van een paar burgers die namens andere burgers namen verzamelt die aan de overheid overhandigd worden. Het aantal is dan ook belangrijker dan de betrouwbaarheid van de ondertekening. Wij controleren al op grootschalige fraude (is niet makkelijk), dus het gecompliceerde DigiD blijft dan beperkt voor belastingaangifte en dergelijke. Als we DigiD zouden gebruiken zou het aantal ondertekenaars heel laag blijven omdat het niet makkelijk is. Sommige gemeenten willen het wel gaan gebruiken bij het valideren van een burgerinitiatief, maar dat is dan ook geen normale petitie.


Mag iemand een petitie starten gebaseerd op leugens?

Het is voor ons niet mogelijk om te controleren hoe het precies zit met een petitie. Het is aan de ontvanger om uit te leggen hoe het wel zit en dat gaat dan per e-mail terug naar alle ondertekenaars.

Wel is het mogelijk dat we een petitie sluiten als de petitionaris weigert om de petitie te overhandigen aan de ontvanger. Kennelijk weten ze dan al wel dat ze fout zitten. Het overhandigen is het moment waarop duidelijk wordt hoe het zit.

Iedereen kan de ontvanger erop wijzen dat de ondertekenaars op petities.nl via ons bericht kunnen krijgen wat het antwoord op de petitie is. Ze weten vaak niet dat dit mogelijk is. Als de ontvanger van de petitie het antwoord op de petitie ook nog eens op het web publiceert dan wordt het wel veel makkelijker voor ons.

De ontvanger van de petitie kan zich ook bij ons melden om te melden dat ze de petitie graag in ontvangst willen nemen (zodat ze erop kunnen reageren).

Van petitionarissen

Mijn petitie is kapot, er komen geen ondertekeningen binnen

U kunt de ondertekenaars die problemen ondervinden doorverwijzen naar webmaster@petities.nl, het is vooral fijn als ze een schermafbeelding van eventuele problemen doorsturen.

Maar adviseer ze vooral eerst om gewoon nog een keer te ondertekenen met hetzelfde e-mailadres. Dan lukt het vaak wel.

Er is niets mis met de site, want het werkt voor alle petities hetzelfde. Zo komen er honderdduizenden ondertekeningen per maand binnen. Als daar iets mis mee gaat dan beginnen hier allemaal bellen te rinkelen en ontvangen wij klachten via verschillende kanalen binnen een paar minuten nadat het probleem ontstaat. We hoeven alleen maar even op onze smartphone te kijken.

Het probleem ligt vaak bij de ondertekenaar. Als ze het nog een keer proberen gaat het vaak wel goed. Men maakt bijvoorbeeld een typfout in het e-mailadres, zoals gmail.nl in plaats van gmail.com.

Of er is een spamfilter dat e-mail van ons even vast houdt, quarantaine zet. Dat kan gebeuren als mensen de bevestigingsmail ongelezen als spam aanmerken (en daarna gaan ze ook klagen dat hun ondertekening niet verschijnt). Een tweede e-mail van ons breekt dan wel door het spamfilter heen. Dat is omdat een spambericht zelden na een half uurtje of uurtje van exact dezelfde bron komt met exact dezelfde inhoud. De bron is ondertussen doorgaans al wel afgesloten wegens het misbruik. Onze e-mails komen al vele jaren van hetzelfde IP-adres. De inhoud van de e-mail verandert ook niet omdat onze dienst stabiel is.

Waarom is mijn petitie nog niet via Google te vinden?

Duurt soms even. Google houdt alle veranderingen niet in real-time in de gaten. Er zijn permanent robots van de zoekmachines (zoals Google) actief die van link naar link springen om te zien of er een link op die pagina bijgekomen is.

Als de robot op https://petities.nl/petitions?locale=nl&sorting=newest komt dan vindt die daar een link naar de nieuwe petitie. En geeft de nieuwe link door om toe te voegen aan de zoekresultaten.

Gelukkig krijgt petities.nl vaak bezoek van deze zogenaamde 'spiders' van Google. Praktisch dagelijks! Petities.nl hoort bij de 4000 populairste websites van het .nl-web. Soms vaker per dag, soms iets minder. Kennelijk doen ze maar een vast aantal links per dag en zijn er dagen met meer of minder nieuwe webpagina's. Een onbekende website krijgt minder vaak of nooit bezoek van een spider. Zo is maar 17% van alle webpagina's die er bestaan te vinden via Google is de schatting. De rest wordt wel het 'deep web' genoemd, daar komen de spiders nooit. Een deel daarvan is lastiger te vinden (is echt afgesloten voor zoekmachines) en heet het dark web. Daar schijnt nooit het licht van de zoekmachines op.

Daarom is het ook goed om vaak een nieuwtje onder de petitie te schrijven. Dat is voer voor de robots. Daardoor komt er weer een nieuwe link naar de petitie bij. Het nieuwtje verschijnt ook op een aparte pagina: https://petities.nl/updates. De woorden in het nieuwtje dat u schrijft kunnen ook weer woorden zijn waar een ondertekenaar op zoekt zonder te weten dat er een petitie over bestaat.

Hoeveel ondertekeningen moet een landelijke petitie krijgen voordat het aangenomen wordt?

Om een petitie in te dienen in Den Haag is er volgens de Grondwet (artikel 5) maar één ondertekening nodig. Die van u als petitionaris. Alle extra ondertekeningen dienen om de aandacht te trekken en in de ogen van de politici gewicht te geven aan uw petitie. Een petitie ondertekend door de directeuren van de 10 grootste ziekenhuizen in het land kan bijvoorbeeld zwaarder wegen dan een petitie ondertekend door honderden patiënten. Het is voor politici gevaarlijker om die eerste groep te negeren dan om enkele honderden burgers te negeren. Maar als die honderden patiënten allemaal op televisie komen met hun persoonlijke verhaal dan weegt dat weer zwaarder. Als de ondertekenaars alleen met hun voornaam tekenen of met fantasienamen dan is dat slecht voor het aanzien van de petitie voor zowel de politiek als extra ondertekenaars (als die namen zichtbaar zijn).

Een petitie met duizenden ondertekeningen komt op zich wel in het nieuws, maar niet altijd. Iemand moet journalisten erop wijzen. Bijna altijd wordt er eerst door een (regionale) krant over geschreven voordat iets op de televisie komt. Televisiemakers lezen de krant en luisteren naar de radio om te besluiten wat aandacht nodig heeft.

Veel media-aandacht, veel ondertekenaars of prominente ondertekenaars zijn niet altijd nodig. Een petitie met een paar honderd ondertekenaars kan in alle stilte een wetswijziging tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld als Kamerleden erdoor op een idee worden gebracht en gelijk overtuigd zijn door de goede argumenten erin. Het is wel belangrijk om de petitie persoonlijk te overhandigen in Den Haag, anders weten ze niet van uw petitie af.

In geen geval kan een petitie automatisch omgezet worden in een wet. De Tweede Kamer besluit daar zelf over. Een meerderheid van de 150 Kamerleden moet het eens zijn met uw petitie, dat is waar het om gaat. Ook een zogenaamd burgerinitiatief levert niet automatisch een wetswijziging op. Als een dergelijke petitie aan de vele eisen voldoet en 40.000 ondertekenaars heeft moet het wel verplicht besproken worden in de Tweede Kamer. Daarna kan het evengoed afgewezen worden! Een burgerinitiatief kan wel extra media-aandacht opleveren (omdat het niet vaak voorkomt). Maar een petitie met 10.000-en ondertekenaars kan evengoed evenveel of zelfs meer aandacht trekken. Dat is afhankelijk van de petitie-inhoud, u als petitionaris en de ondertekenaars. Zelf raden we het doorgaans af om een landelijk burgerinitiatief te starten, het is te moeilijk er resultaat mee te boeken.

Hoeveel ondertekeningen moet een lokale petitie krijgen voordat het aangenomen wordt?

Voor de lokale petities geldt ook artikel 5 uit de grondwet. Verder is het anders. Tientallen of honderden ondertekeningen kunnen al een verschil uitmaken. Maar ook op lokaal niveau is het belangrijk om uw petitie zelf te overhandigen. Vaak krijgt u dan 3 of 5 minuten de tijd om de hele gemeenteraad (of een gespecialiseerde commissie in grote gemeenten) toe te spreken hierover. Als de mogelijkheid voor een burgerinitiatief bestaat in uw gemeente dan zijn daar enkele honderden en soms duizenden ondertekeningen voor nodig. Dat verschilt per gemeente. Ook maakt het verschil of het over de buurt of de hele gemeente gaat. Lokaal is het niet heel moeilijk om aandacht voor uw petitie te krijgen. Een mailtje naar de lokale krant of radio is vaak al genoeg. Zet wel uw telefoonnummer erin, journalisten grijpen snel naar de telefoon.

Ook hier geldt dat in geen geval een petitie automatisch omgezet kan worden in een verordening, beleid of iets dergelijks. Soms is het wel mogelijk met een petitie een referendum aan te vragen. Een referendum weegt dan wel als een heel zwaar advies dat moeilijk te negeren is.

Hoe lang duurt (ongeveer) het verwerkingsproces voordat een petitie de status ondertekenbaar heeft? Moet de aanvraag bijvoorbeeld beoordeeld worden?

Ja, praktisch dagelijks beoordelen we de petities die ondertekenbaar moeten worden. Soms is het dus een kwestie van minuten, met wat pech een hele dag. Als u zeker wilt zijn dat de petitie op een bepaald moment doorgelaten wordt dan schrijft u een week tevoren de tijdstippen waarop de petitie uit concept gaat en ondertekenbaar moet worden. Dan houden we daar zoveel mogelijk rekening mee. Heeft u haast, spreek een voicemail in. Dan kijken we er snel naar.

Krijg ik het e-mailadres van de ondertekenaars als petitionaris?

In principe kunt u de ondertekenaars niet mailen. Ze kunnen u wel mailen op uw e-mailadres dat ze toegestuurd krijgen bij het bevestigen van de ondertekening. In de voortgangsberichten, nieuwsberichten en op een eventuele campagnewebsite kunt u mensen wel aanmoedigen om een abonnement op een nieuwsbrief te nemen, u te mailen of het vinkje in het beheersscherm te zetten. We geven u niet het e-mailadres omdat de meeste mensen alleen de petitie willen steunen en meer niet. Doordat ze door petities.nl als bemiddelaar bij het ondertekenen van onverwachte e-mail gevrijwaard worden tekenen ze eerder. Het antwoordbericht gaat naar alle ondertekenaars.

Ik heb de indiendatum/een plaatje/een link/wat woorden veranderd, maar het wordt niet zichtbaar. Doe ik iets verkeerd?

Waarschijnlijk staat het ondertussen wel goed op de publieke pagina. De pagina die aan iedereen getoond wordt verandert niet direct. Als onze server de pagina voor elke bezoeker apart zou moeten uitrekenen dan vergt dat miljoenen berekeningen per seconde. Dat legt onze server feitelijk plat. In plaats daarvan wordt er af en toe voor elke petitie een hele pagina klaargezet die snel heel vaak getoond kan worden. Of er wijzigingen zijn wordt petitie na petitie gecontroleerd. Nadeel is dat wijzigingen niet direct zichtbaar worden, het vergt wat van uw geduld voordat de server alle petities langs is gegaan en die van u ook bijgewerkt is. Het kan tot wel 24 uur duren voordat alle petities bijgewerkt zijn. In een volgende versie van de website willen we dat gebruikersvriendelijker maken.

Wordt mijn naam/e-mailadres ook zichtbaar voor de buitenwereld als petitionaris?

Dat heeft u zelf in de hand. Uw personalia moeten wel bij ons bekend zijn (daarmee logt u in), maar hoe het verschijnt op de petitie kunt u zelf beheren. Als uw petitie in concept-fase staat kunt u bekijken hoe het eruit komt te zien via de 'Toon de petitie'-knop. Verander het onder 'bewerk de details'.

De petitie moet nog wat langer doorlopen dan de datum die er nu naast staat, kunt u dat wijzigen?

Het mooie is dat u het aanpassen van de einddatum zelf kunt doen, zo vaak als nodig is. Vanaf het beheerscherm, onder het blokje 'Details' kiest u 'Bewerk de details' (onderaan de pagina). Met het pull-down menu kunt u een andere maand kiezen en in het vakje een andere dag invullen.

De einddatum staat in het verleden, maar mijn petitie sluit niet

Inderdaad, het automatisch sluiten van de petitie betekent in de praktijk meestal dat het automatisch fout gaat. We wachten daarom tegenwoordig een verzoek van de petitionaris af op webmaster@petities.nl om de petitie te sluiten. We horen dan graag wat er aan de hand is met de petitie. Is die niet meer nodig, al overhandigd of gebeurt dat binnenkort? Een petitie hoeft niet te sluiten om te kunnen overhandigen, de petitionaris kan elk moment (zo kort mogelijk voor de overhandiging de ondertekenaarslijst als pdf onder de petitie vinden daarvoor (behalve bij 5000 of meer ondertekeningen, dan moeten wij helpen).

De overhandiging zelf zorgt er doorgaans voor dat er plots meer mensen zijn die heel graag per se de petitie ook willen ondertekenen, ook al tellen ze niet meer mee voor de overhandiging. Dat laten we het liefst wel gebeuren omdat ze dan ook het antwoordbericht of voortgangsberichten kunnen ontvangen. Als de aanwas van ondertekeningen (een paar dagen later) stopt kan de petitie alsnog dicht. Daarna is het wachten op het antwoord die we graag als antwoordbericht versturen naar de ondertekenaars.

Zijn uw diensten gratis?

Ja. En dat zullen ze ook blijven voor ondertekenaars. Alleen op die manier zijn we er zeker van dat zoveel mogelijk burgers petities tekenen en starten. Mogelijk verschijnen er wel extra diensten die onze belangrijkste dienst niet raken.

Is het mogelijk dat vanaf één computer meerdere ondertekenaars worden aangemeld? Of kan ieder zich alleen vanaf zijn/haar eigen computer ondertekenen?

We controleren op uniek e-mailadres en steekproefsgewijs controleren we of verdachte ondertekeningen van dezelfde internetverbinding komen (IP-adres). Grootschalige fraude is er niet omdat het bij een petitie niet lonend is. Het blijft altijd goedkoper/makkelijker om extra mensen uit te nodigen te tekenen. Zelf nep-ondertekeningen toevoegen (met het risico de goede zaak schade aan te brengen) is lastiger dan een uitnodiging sturen naar een lijst e-mailadressen van bekenden. De petitie van iemand anders vandaliseren is ook teveel gedoe. Ook omdat de valse ondertekeningen makkelijker weer gewist worden door ons dan ze toe te voegen zijn.

Ik wil graag zo'n e-mail naar alle ondertekenaars van mijn petitie sturen maar ik kan nergens een optie vinden daarvoor. Hoe werkt dat?

Dit is inderdaad geen zichtbare optie. Om misbruik te voorkomen doen wij dit nog handmatig. Stuurt u uw tekst en uw verzoek naar webmaster@petities.nl en dan verzorgen we het verder voor u. Ergens in 2018 gaan we dit onderdeel verbeteren.

Waarom staat mijn petitie niet op de voorpagina?

Op petities.nl staan duizenden verschillende petities. Het is onmogelijk om die allemaal op de voorpagina de plaatsen: daar hebben we simpelweg niet genoeg ruimte voor op die pagina. We hebben ervoor gekozen om onze voorpagina te vullen met "actieve" petities. Ons systeem bekijkt welke petities recent zijn voorzien van een nieuwe ondertekening en plaatst de populairste dan vanzelf in het lijstje op de voorpagina.

Wanneer u met de zoekmachine op petities.nl zoekt met de naam van uw petitie (of een gedeelte ervan) vind u een ondertekenbare petitie direct.

Heeft u vrij snel na het ondertekenbaar maken van uw petitie erop gezocht? Onze zoekmachine is niet helemaal realtime, maar voor nieuwe petities kan het tot ongeveer een uur duren voordat ze vindbaar zijn via de zoekmachine.

De beste manier om uw petitie te promoten is in onze ervaring trouwens door mond-tot-mond reclame. Doorsturen aan mensen waarvan u denkt dat ze het interessant vinden of delen via sociale netwerken werkt vaak erg goed.

Waarom heeft de petitie twee adressen?

Er is een technische reden voor die extra naam. De link die u uit de internetadresbalk haalt is lang, erg lang soms. Die wordt vaak afgebroken bij het doorsturen en dan werkt het niet meer. Dan krijgen wij klachten dat onze website kapot is of een petitie onvindbaar. Die klachten zijn altijd terug te voeren op het verspreiden van een te lange link. Daarom krijgt uw petitie bij het ondertekenbaar worden van ons ook een kort adres.

Daarnaast is de korte link makkelijker over de telefoon of op de radio doorgeven. Het is snel in te typen voor de luisteraar.

Ze werken allebei, de korte is de handige die doorverwijst naar de lange, de technisch noodzakelijke.

Lang geleden had ik een petitie op petities.nl, maar die wil ik nu graag wissen. Hoe doe ik dat?

We bewaren alle petities. Dat is interessant voor onder andere wetenschappers, journalisten, ambtenaren en politici. Uw petitie kan zo toch nog gevolgen hebben op de lange termijn. Ook is een ondertekende petitie enigszins 'eigendom' van de ondertekenaars. Die willen als ondertekenaar zichtbaar zijn. Maar u kunt uw naam wel zelf onzichtbaar maken. Als u inlogt dan vervangt u uw naam onder 'details' door twee streepjes: --.

Heeft een petitie wel eens een verschil gemaakt?

Ja, dat zijn doorgaans technische petities met vaak niet eens 1000 ondertekeningen (als het een landelijke is). Het helpt dan ook als er geen sterk georganiseerde tegenstander is (met lobby) en de maatregel geen/weinig geld kost. [1] Voor een succesvolle petitie heeft de petitionaris doorgaans goed huiswerk gedaan en details uitgezocht. Kan het wel wat de petitie vraagt?

Emotionele petities over voornamelijk symbolische zaken leveren weinig op, ondanks dat ze door 100.000-en worden ondertekend. Ook algemene petities, tegen de regering bijvoorbeeld, zijn praktisch kansloos.

Een petitie zonder organisator die geen zin/tijd heeft er werk van te maken (politici en journalisten terugbellen, persbericht versturen etc.) is vaak ook kansloos. Zelfs als er 100.000-en ondertekenaars zijn. Politici weten dan niet van het bestaan van de petitie, ze hebben het te druk om internet in de gaten te houden. Of ze redeneren dat als er niemand de moeite neemt om ermee naar het parlement of de raadszaal te komen het kennelijk al voorbij is of op een andere manier opgelost.

Van bezoekers

Ik krijg een melding dat het beveiligingscertificaat niet klopt en de navigatie wordt geblokkeerd

Kan het zijn dat het klokje in uw computer verkeerd staat/stond? Dat verklaart dan namelijk ook waarom wij er verder nooit meldingen over krijgen.

Als u vanuit een andere tijdzone onze site bezoekt zou dat geen probleem moeten geven. De software is slim genoeg om daar rekening mee te houden. Tenzij u niet de lokale tijd in de juiste tijdzone in uw pc heeft ingevoerd, maar een paar jaar in de toekomst. Het certificaat is dan nog niet geldig. Andersom kan ook. Als het batterijtje in uw computer niet meer werkt dan valt de datum vaak terug naar 1970. Dat werkt ook niet. In theorie kan het gebruiken van een hele oude browser die nog niet met certificaten om kan gaan ook de oorzaak van het probleem zijn.

Hoeveel bezoekers/petities/ondertekenaars heeft petities.nl?

Zie de categorie Bezoeker [2] voor vragen over cijfers over Petities.nl, interviews met de oprichter, extra literatuur etc.

Waarom tekenen mensen anoniem?

Er zijn allerlei redenen waarom iemand niet graag zijn/haar naam bij een petitie zet. Drie voorbeelden:

  • Een zelfstandig ondernemer die klanten heeft die zoeken op zijn of haar naam. Zo iemand wil diens website bovenaan in de zoekresultaten hebben en niet een ondertekening van een petitie daarboven hebben.
  • Iemand had een petitie ondertekend voor het erkennen van een vermoeidheidsziekte. Ze had na een lange periode weer zicht op werk en wilde bij het sollicitatiegesprek vertellen en uitleggen wat haar situatie was. Als personeelszaken bij een eerste selectie van de sollicitatiebrieven haar naam op internet onder die petitie zou zien dan zouden ze haar waarschijnlijk niet uitnodigen.
  • Iemand wil de buren te vriend houden die tegenstanders zijn van een petitie over iets in de straat of buurt. De gemeente mag/moet wel weten van die ondertekening, maar de buren niet.

Als men anoniem ondertekent betekent dat overigens alleen dat de naam niet op het web zichtbaar is. De petitionaris en de ontvanger van de petitie hebben wel de volledige gegevens van alle ondertekenaars (behalve het e-mailadres).

Waarom zijn de ondertekenaars niet klikbaar?

Als de ondertekenaars klikbaar zouden zijn dan kunnen petities misbruikt worden om hogere zoekresultaatnoteringen in zoekmachines te verwerven. Ondertekenaars zijn dan mogelijk om de verkeerde redenen gemotiveerd om een petitie te ondertekenen.

Van sponsoren

Hoe kan ik steunen?

Iedereen die petities.nl individueel wil steunen kan op de donateurs-pagina lezen hoe. Je kan ook helpen door een aanbeveling voor een petitie te kopen voor een tientje. Die staat dan helemaal onderaan elke petitiepagina.

Organisaties kunnen de sponsoren-pagina bekijken of ze nog kunnen helpen of doe ons een aanbod!