Start een petitie: verschil tussen versies
(→gericht aan: nog beter beschreven welke organisaties) |
(→gericht aan: p) |
||
Regel 37: | Regel 37: | ||
menu met als laatste optie: Anders... geeft u hier de naam van de organisatie die ontbreekt in dit menu. | menu met als laatste optie: Anders... geeft u hier de naam van de organisatie die ontbreekt in dit menu. | ||
− | ''Een petitie is altijd gericht aan zogenoemde “beslissers”. Bijvoorbeeld de gemeenteraad of de Tweede Kamer die uw petitie kunnen bespreken. Als consument kunt u geen petitie starten gericht aan bijvoorbeeld een worstenfabriek, verzekeringsmaatschappij of commerciële omroep, want daar zijn alternatieven voor. Als u een 'monopolistische' [[organisaties|organisatie]] mist in het menu stuurt u | + | ''Een petitie is altijd gericht aan zogenoemde “beslissers”. Bijvoorbeeld de gemeenteraad of de Tweede Kamer die uw petitie kunnen bespreken. Als consument kunt u geen petitie starten gericht aan bijvoorbeeld een worstenfabriek, verzekeringsmaatschappij of commerciële omroep, want daar zijn alternatieven voor. Als u een 'monopolistische' [[organisaties|organisatie]] mist in het menu stuurt u een e-mail naar webmaster@petities.nl.'' |
''Als 'petitionaris' dient u er zelf voor te zorgen dat de petitie aangeboden wordt.'' | ''Als 'petitionaris' dient u er zelf voor te zorgen dat de petitie aangeboden wordt.'' |
Versie van 27 dec 2009 om 12:26
tekst in een kader zoals dit hieronder betekent dat de tekst overtypbaar is in het invulveld van het formulier
eronder staat extra informatie in italics
Het 'start een petitie'-hulpje kent 7 stappen:
uitleg
Stel zelf stapsgewijs een petitie op. In de volgende invulschermen geeft u aan:
- wie u bent en wie u eventueel vertegenwoordigt;
- waar het onderwerp over gaat en
- wat u wilt.
De tekst in de schermen is overtypebaar. Eronder staat een toelichting. Alles wat u invult is te wijzigen tot de petitie ondertekenbaar is. Het is niet mogelijk om anoniem een petitie te starten.
petitie
naam van de petitie
Geef de petitie een duidelijke omschrijving. Doe dit kort en bondig. Maximaal 50 karakters.
De naam van de petitie verschijnt in overzichten van petities, als onderwerp in e-mails, als kort chatberichtje en als titel boven de petitie. Hoe het daarom kort. De naam is definitief als de petitie ondertekenbaar is.
korte beschrijving
Wát wilt u bereiken en waarom wilt u dat? Ook hier geldt: hou het beknopt.
Hiermee werft u meer ondertekenaars. Deze tekst wordt gebruikt in uitnodigingen per e-mail en in de petitiesoverzichten. Verwerk de belangrijkste steekwoorden, maar hou het kort. Voor details is er naast de petitie ruimte. Deze tekst kunt u altijd verbeteren. Maximaal 300 karakters.
gericht aan
menu met als laatste optie: Anders... geeft u hier de naam van de organisatie die ontbreekt in dit menu.
Een petitie is altijd gericht aan zogenoemde “beslissers”. Bijvoorbeeld de gemeenteraad of de Tweede Kamer die uw petitie kunnen bespreken. Als consument kunt u geen petitie starten gericht aan bijvoorbeeld een worstenfabriek, verzekeringsmaatschappij of commerciële omroep, want daar zijn alternatieven voor. Als u een 'monopolistische' organisatie mist in het menu stuurt u een e-mail naar webmaster@petities.nl.
Als 'petitionaris' dient u er zelf voor te zorgen dat de petitie aangeboden wordt.
wij
Geef hier een omschrijving van de “groep” namens wie u een petitie opstelt. Doe dit zo duidelijk mogelijk zodat anderen zich in uw omschrijving kunnen herkennen.
U maakt hier duidelijk wie de petitie - zoals u verwacht - ondertekent. Hiermee trekt u meer ondertekenaars omdat zij zich herkennen in de beschrijving (bijvoorbeeld sportvissers, solidaire burgers, linkshandigen, bewoners van het havenkwartier). Ook weet de ontvanger van de petitie dat het hier niet om een brief van een particulier gaat, maar dat er groep mensen door deze petitie bij elkaar wordt gebracht. U kunt altijd minstens 'burgers' invullen. Maximaal 100 karakters
constateren
Schrijf hier welke gebeurtenissen, ontwikkelingen of cijfers de aanleiding zijn voor uw petitie.
Met de feiten die u hier beschrijft moeten zoveel mogelijk ondertekenaars het eens kunnen zijn. Vermijd zaken die dit in de weg staan.
verzoeken
Vermeld hier wat u wilt bereiken.
Wat u eist moet niet te gedetailleerd zijn, want de uitvoering is ten slotte in handen van anderen. Geef daarom alleen de gewenste richting aan. Formuleer alleen wat voor alle ondertekenaars belangrijk is.
petitionaris
petitionaris
Uw naam of uw organisatie
Een petitie moet een (rechts)persoon hebben die verantwoordelijk is voor de petitie en als woordvoerder kan optreden. OU treedt op namens de medeondertekenaars, u bent degene die door journalisten wordt gebeld en politici nemen van u de petitie in ontvangst.
Uw e-mailadres
Uw e-mailadres is uw gebruikersnaam op petities.nl. Uw e-mailadres plus wachtwoord vormen uw account. Op uw e-mailadres ontvangt u alleen belangrijke berichten van petities.nl over uw petitie. Niemand krijgt dit adres te zien.