Campagne

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 19 jul 2020 om 14:02

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Als de petitie ondertekenbaar is dan volgt het voeren van een campagne om mensen op te roepen te tekenen.

Deze opsomming gaat van makkelijk naar moeilijk:

  • nodig mensen die u persoonlijk kent uit door na het ondertekenen uitnodigingen te sturen. Dat kan op het bevestigingsscherm waar u (helemaal onderaan) adressen in een venstertje kunt plakken om petities.nl de uitnodigingen te laten versturen. Er gaat dan een standaardtekstje van ons uit, steeds naar één e-mailadres.
  • u kunt ook zelf e-mails versturen met die uitnodigingstekst! Stuur daarvoor een uitnodiging naar uzelf en dan kunt u die doorsturen naar meerdere mensen uit uw contactenlijst.
  • let er altijd op dat u het korte adres van de petitie gebruikt zoals naast de petitie staat als u verwijst naar uw petitie. In de adresregel boven de petitie staat doorgaans een veel langere (onhandig). De korte is makkelijk om door te vertellen. Op radio, tv, via de telefoon, in gesprek, makkelijker in te tikken op een klein schermpje, etc. Het korte adres staat onder de petitie bij de andere opties om de petitie te delen. Verstopt onder het knopje met het link-icoontje.
  • vraag de petitionaris van een bestaande petitie een voortgangsbericht te sturen waarin uw petitie wordt aanbevolen. Het e-mailadres van de petitionaris staat op de laatste regel van de bevestigingsmail. Dat geldt dus ook voor uw e-mailadres. Dat is altijd te veranderen onder 'bewerk details'.
  • op een nieuwswebsite kunt u zelf nieuws plaatsen, bijvoorbeeld bij Oozo.nl Als plaatje kunt u een schermafbeelding van de petitie uploaden.
  • plaats een oproep op relevante websites waarvan u denkt dat ondertekenaars van de petitie te vinden zijn. Er zijn ook speciale actiesites waar mensen acties kunnen vinden. U kunt zelfs advertenties voor de petitie kopen, maar het is onduidelijk of dat helpt. U kunt ook voor een tientje een advertentie op petities.nl zelf kopen. Dat lijkt extra ondertekenaars op te leveren, zie maar bij de oudere advertenties. U steunt ons er in ieder geval wel mee. Zie https://petities.nl/updates/geef-een-petitie-een-aanbeveling voor meer En het blijkt uw petitie ook aan een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines te geven. Logisch, want het verschijnt op de voorpagina van petities.nl.
  • op websites waar u zelf wat mag toevoegen maakt u op een pagina die over hetzelfde onderwerp als uw petitie gaat melding van uw petitie. Met de link naar de petitie. Let er wel op dat u de spelregels van de website niet overtreedt. Begin met de websites waar de doelgroep van uw petitie op te vinden is. Voorbeelden van websites waar u zelf wat op mag plaatsen zijn nieuwssites, buurtsites, sociale netwerksites, blogs, webforums, uploadsites, etc. Meestal moet u een account aanmaken voor zo'n site. Bedenk of u dat onder uw eigen naam wilt doen, de naam van uw petitie of actie, of onder een pseudoniem (bijvoorbeeld omdat u die al jaren heeft). Het beste is om de populairste gebruiker van die site of groep het te laten doen, door het met een persoonlijk intern berichtje te vragen. Die persoon wordt dan niet snel van 'spam' beschuldigt. Ook vertrouwt men het oordeel van die persoon sneller.
  • stuur een persbericht naar journalisten die hierover kunnen schrijven. In veel gevallen is het adres redactie@ en dan de naam van de krant, omroep of website. Voor journalisten moet er een reden in de actualiteit zijn. Die kunt u ook maken door het te koppelen aan een speciale dag met het onderwerp van uw petitie als thema. Op de website Fijne dag van vindt u een overzicht van alle speciale dagen.
  • start een campagnewebsite of blog waar u extra informatie geeft. Bijvoorbeeld affiches, pamfletten of lege handtekeningenlijsten als PDF. Als u een sjabloon voor handtekeningen op papier aanbiedt naast de online petitie, let er dan op dat u ook het postadres van de petitionaris erop vermeldt waar de ingevulde lijst naar opgestuurd moet worden. De ondertekeningen op papier kunnen dan opgeteld worden bij die op de website, voor zover die niet overlappen. Moedig mensen vooral aan om als het mogelijk is via de website en niet op papier te ondertekenen omdat het verwerken u veel extra werk kost.
  • Eventueel kunt u zelfs met tablet of laptop de straat op gaan om mensen daarop te laten ondertekenen. Als u de straat op gaat om ondertekeningen te werven kunt u ook visitekaartjes laten maken met daarop de link naar de petitie. Zet er dan ook een QR-code bij, die kunt u bijvoorbeeld op qr-code-generator.com aanmaken. Camera van telefoon erop richten en uw petitie opent zich. Maar zet op het kaartje ook uw e-mailadres en telefoonnummer. Wie weet komt het in handen van een journalist die er wat mee wil doen.
  • Samenwerken met bestaande organisaties. Er zijn in Nederland organisaties over bijna van alles. Die versturen nieuwsbrieven waarin ze uw petitie kunnen noemen. Denk ook aan organisaties die niet precies over het onderwerp van uw petitie gaan, maar er wel mee te maken hebben en die uw petitie zouden willen noemen.

Nieuw! Aanbeveling op petities.nl zelf plaatsen

Petitie-ondertekenaars zijn ten eerste te vinden op petities.nl zelf natuurlijk. Bijvoorbeeld vlak nadat ze een andere petitie hebben ondertekend kunt u hun aandacht trekken. Onderaan elke pagina op petities.nl kunt u een aanbeveling krijgen. Als u eraan dacht om een donatie te doen aan de Stichting Petities.nl kunt u dat ook omzetten in een dergelijke 'advertentie'. U krijgt dan ook een bonnetje met btw. Daarmee kunnen wij weer bij de Belastingdienst bewijzen dat we ondernemend zijn! Want als we alleen subsidies en donaties als inkomsten hebben mogen wij de btw op onze onkosten niet terugvragen. Dus u helpt ons en wij helpen u aan meer ondertekeningen.

Omdat wij de privacy van ondertekenaars beschermen is het een 'domme' advertentie, net zoals in een papieren krant. Het maakt niet uit wat je op petities.nl doet, iedereen krijgt onderaan elke pagina dezelfde aanbevelingen voor petities te zien. Dus een petitie over iets in de buurt verschijnt voor alle 4 miljoen bezoekers per maand! Handig daarvan is wel dat het heel snel en hoog in de zoekresultaten van zoekmachines komt. Het is namelijk een gewone link die verschijnt als nieuwtje met bepaalde trefwoorden.

Lees verder over het doen van een aanbeveling


Het is ook mogelijk om professionele campagnesoftware in te zetten, gebaseerd op 'customer relationship management'.

Lees verder ook de campagnetips voor een uitwerking van het bovenstaande.

Na een geslaagde campagne volgt het 'overhandigen' van de petitie. U leest alles wat u erover moet weten in het lemma 'overhandigen'.