Uitnodigingen

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

Iedere ondertekenaar kan na het ondertekenen van een petitie andere mensen uitnodigen om te ondertekenen en zo bijdragen aan de campagne voor de petitie. Dit is van groot belang omdat het er volgens de logfiles van de petities.nl webserver op lijkt dat de meeste ondertekenaars op deze manier binnenkomen. In de uitnodigingsmail staat de korte beschrijving van de petitie, uw e-mailadres en de link naar een eventuele website. Dit is de plek om mensen te overtuigen.

Aandacht in de massamedia zet praktisch geen mensen ertoe om de site te bezoeken. Dergelijke aandacht helpt mogelijk wel om mensen klaar te maken om te ondertekenen als ze daarna een uitnodiging ontvangen. Het vervelende is dat je meer mensen moet bereiken met het nieuws over de petitie voordat je ze uitnodigt om te ondertekenen. Het is ook mogelijk om ze eerst persoonlijk bij te praten over het nut en de noodzaak van de petitie om ze daarna de uitnodiging te sturen. Dit is eigenlijk alleen haalbaar bij hele lokale petities waarbij je de ondertekenaars fysiek kan bereiken. Ze toespreken in grote groepen helpt ook weer minder goed dan persoonlijk, maar iedereen persoonlijk spreken kost weer meer tijd. Vraag ondertekenaars dan ook om dat te doen bij vrienden en bekenden. Die kunnen dat het best en spreken toch al met ze!

De ideale route om een ondertekenaar zo ver te krijgen om te tekenen is:

  • 1 een mededeling in de krant of op televisie over de petitie
  • 2 een toespraak erover aanhoren in levende lijve
  • 3 persoonlijke toelichting ontvangen over de petitie
  • 4. een telefoontje met de uitnodiging om te ondertekenen
  • 5. een e-mail met de link naar de petitie
  • 6. een herinneringsmailtje
  • 7. een herinneringstelefoontje

Dit alles met de veronderstelling dat de persoon in kwestie wel sympathiseert met het doel van de petitie en er geen hoog oplopende bezwaren tegen heeft.

Wie niet uitnodigen?

  1. Nodig geen mensen uit die u nog nooit hebt gesproken en die u niet kennen. Ze zullen uw uitnodiging ervaren als spam. Het is strafbaar om e-mailadressen aan te schrijven van mensen "waarmee u nog nooit zelf e-mailcontact heeft gehad" [1].
  2. Dit geldt ook voor Bekende Nederlanders of politici. Ze hebben de petitie-uitnodiging al lang ontvangen van hun bekenden, daar kunt u bij petities die al duizenden ondertekeningen hebben gerust vanuit gaan. Bedenk dat politci zelf geen petities ondertekenen, zij ontvangen ze. Uitzonderingen zijn petities van een lager naar een hoger niveau (gemeentelijk naar Den Haag of Europa).
  3. Stuur geen uitnodigingen naar e-mailadressen die horen bij een functie en niet bij een persoon. Daar willen we nog een filter voor gaan bouwen. Mail ondertussen niet naar: klantenservice@ info@ postmaster@ webmaster@ helpdesk@ vragen@ secretariaat@ redactie@ etc. Ook niet naar mailinglists, @googlegroups.com, @yahoogroups.com etc.

Wie wel uitnodigen?

  1. Mensen die u goed kent. Een handige manier om snel goede kandidaten te vinden is om in uw 'verzonden mail', outbox of hoe het heet, te kijken. Sorteer op frequentie en zoek eerst onder die mensen naar mensen die het waarschijnlijk met de petitie eens zijn.
  2. Mensen die al eens eerder een petitie hebben getekend, vooral als ze dat openbaar hebben gedaan. Eventueel kunt u een aantekening maken in uw adresboek bij degenen die al eens een petitie hebben ondertekend.
  3. Mensen die het ermee eens zijn omdat u ze ooit iets dergelijks hebt horen zeggen of omdat u een direct belang voor ze ziet.
  4. Eventueel kunt u een bericht naar een mailinglist of webforum sturen als het onderwerp daar perfect bij past. Stuur dan geen standaarduitnodiging, maar schrijf een origineel bericht waarin u uitlegt waarom de petitie juist goed bij die discussie past. U kunt ook een link naar de petitie in uw onderschrift dat onder elke bijdrage verschijnt plaatsen.

Tips bij het uitnodigen

  1. Hou zelf een lijst bij van de e-mailadressen die u een uitnodiging heeft gestuurd. U kunt dan zelf af en toe controleren of de persoon inmiddels getekend en bevestigd heeft. Als u petitionaris bent kunt u ook ondertekenaars zien die niet openbaar hebben ondertekend. U kunt ze opzoeken op naam.
  2. Als u iemand een uitnodiging stuurt, zet dan in uw eigen agenda een week in de toekomst de vraag of die persoon ook heeft ondertekend. Dit kunt u checken op de lijst ondertekenaars of u belt/mailt de persoon in kwestie erover.