Doorontwikkelen

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

De laatste prioriteiten voor het doorontwikkelen van petities.nl nog even kort. Meer details vindt u in het lemma Versie3, misschien nog wat in WebsiteWishlist en verder in openstaande tickets in de helpdesk, todo-lijstjes lokaal in Omnifocus en in het Alias bugtracking systeem.

Het petitieproces uitwerken en koppelen aan gemeenten

De website moet automatisch e-mails versturen naar griffie en de antwoorden die binnenkomen gaan weer de website in. Want dat schaalt wel, petitieloketten worden dan een optie voor de 'pro-gebruikers' die meer willen met hun burgers. Ook moeten petitionarissen e-mails krijgen met aanmoedigingen om in actie te komen, petities in te trekken, op te leuken, van nieuws te voorzien, voortgangsberichten te sturen en dergelijke. De hele site moet zichzelf zo ook schoon houden, het proces moet sluitend zijn. Nu 'hangen' er veel petities met onduidelijke afwikkeling als 'ondertekenbaar'. Ondertekenaars weten niet wat er mee is gedaan, dat is slechte reclame voor het petitie-instrument en geen aanmoediging voor overheden om een loket te nemen.

De interface voor het beheren van petities en loketten

Het beheren van petities en loketten is onduidelijk. Niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar het kost veel tijd om mensen per e-mail te assisteren. Lokettisten laten het er soms zelfs helemaal bij zitten, het is te moeilijk voor het incidentele bezoek van ze aan de site. Ook weten we niet hoeveel petitionarissen afhaken omdat de interface te onduidelijk is, ze mailen wel altijd met dezelfde vragen naar de helpdesk. Ook halen ze niet het maximale uit de mogelijkheden. Zie ook vorige punt, ze moeten per e-mail aan de hand worden genomen met stapsgewijs instructies wat ze beter kunnen doen. Petitionarissen zouden regelmatig terug moeten komen in het beheerscherm voor onderhoud, bijvoorbeeld omdat ondertekenaars (of een script?) onder hun aandacht wordt gebracht (prominent of verdacht) en omdat ze er een voortgangsbericht kunnen neerzetten om te laten versturen. Zie Beheerscherm#Nieuwe_versie met eisen voor nieuwe beheerscherm.

Interface eindgebruikers verbeteren, verlichten van de helpdesk

Er zijn allerlei kleine interface verbeteringen mogelijk in de interface waar ondertekenaars als eindgebruikers over struikelen. Zie ook de auto-reply die verstuurd kan worden naar ondertekenaars die de helpdesk mailen. Als we die verbeteren heeft de helpdesk minder werk en tekenen meer mensen. Ook hoort daar internationalisering à la Rosetta op petitions.nl (en hopelijk ook petitions.eu als die te koop is) bij.

Integratie met andere initiatieven

Het Europees Burgerinitiatief, gemeentelijke burgerinitiatieven (Utrecht, mogelijk Apeldoorn) en EuroPetition hebben wat specifieke eisen aan de site en de API. Extra velden, formulier aanpassen, extra checks op werkende e-mailadressen en dergelijke. Zie Europees Burgerinitiatief Ook moet de code als open source opgeleverd worden, dat vergt nog wat kleine verbeteringen en dan kunnen verbeteringen in het openbaar plaatsvinden zoals bij democratiespel.nl op github.

Uitwerking

 • december: internationalisatie en codecheck, al gefactureerd
 • januari tot en met maart: mergen van nieuwe code met Tolk in huidige code
 • vanaf maart: performance verbeteren en het petitieproces verbeteren (met gevolgen voor interface van beheerpagina)
 • juni: de verbeterde code lokaal testen en dan in productie
 • (klein) juni: doneren onderbrengen in de interface/sponsors melden in de footer
 • zomer: het verbeterde petitieproces dat zichzelf 'schoon' houdt, inclusief mailen naar gemeente (met uitgebreid begeleidend schrijven in die mail).
 • zomer: de interface verbeteringen, inclusief een RSS-feed voor (aantal) ondertekeningen per petitie


Toekomst

 • internationalisatie verder implementeren met taalknop en consequenties
 • database ontwerp aanpassen
 • privacy-wetgeving: mailings en database opschonen
 • jaarlijkse dump maken uit database met niet-privacy gevoelige data
 • tussendoor, de oorzaak van de plof op 16 januari 2011 achterhalen