Facebook: verschil tussen versies

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken
(kladje over like-button van Facebook)
(geen verschil)

Versie van 25 jul 2011 om 18:25

Veel gestelde vraag. Waarom geen Facebook like-knopje?

Antwoord per e-mail op ANC-93215-977


We hebben nu een dienst die heet 'AddThis', dat plusje in oranje vierkantje rechtsboven elke pagina. Daarmee is een link te delen via 334 verschillende netwerken. Het is een compromis omdat we huiverig zijn om een Facebook like-button op onze site te zetten. Werkt dat niet naar wens?

Het nadeel van zo'n knopje is dat het knopje in verbinding staat met de servers van Facebook. Daarmee kunnen zij zien op welke computer welke pagina wanneer opvraagd wordt. Het is niet zo heel moelijk om die informatie te koppelen aan een persoon. Als de persoon ondertussen ook ingelogd is bij Facebook bijvoorbeeld dan weet Facebook alles van die persoon. Op die manier kan Facebook je belangstelling voor bepaalde petities registreren. Veel mensen vinden dat geen probleem, zeker niet als dat een duidelijke afspraak is.

Maar de mensen die niet weten dat er een Facebook-knopje op onze site staat zien dat pas als de pagina geladen is. Daarmee is het al te laat. Zo zijn er gebruikers die bewust allerlei onschuldige grappen voor Facebook bewaren, maar anoniem een petitie tekenen over zaken die heel erg gevoelig zijn. Door zo'n onschuldig knopje worden die twee werelden plots doorbroken. Gebruikers moeten die keuze hebben in plaats van dat wij dat voor iedereen kiezen.

We zijn aan het puzzelen op een slimme technische truuk. Bijvoorbeeld door een kopie van het Facebook-knopje aan te bieden die dan via een omweg, een extra klik, pas echt verbinding maakt met Facebook. Het is dus niet iets triviaals voor ons. Tegelijk is de hele website volledig vrijwilligerswerk en zijn er grote problemen op te lossen achter de schermen. De site is bijvoorbeeld onacceptabel traag soms waardoor duizenden mensen hun ondertekening niet voltooien. Als u donaties of technische vaardigheden kunt bijdragen dan kunt u de komst van het Facebook-knopje bespoedigen.

Ondertekenaar