WebsiteWishlist

Uit Petities
Versie door Rrr (Overleg | bijdragen) op 13 dec 2008 om 15:06 (wensen voor ondertekenaars: numeriek maken hoeveel mails ontvangen)

Ga naar: navigatie, zoeken

Wishlist

Op deze pagina kunnen alle ideeën voor wijzigingen aan petities.nl geplaatst worden. Op die manier ontstaat er op een enkele plaats een TODO lijstje met prioriteiten. Er zijn twee onderdelen. Eén voor de code en één voor de inhoud van de site en alles wat er mee te maken heeft, genaamd content.

Vragen over de code

 • Gaan bounces van uitnodigingen ook naar degenen die uitnodiging hebben verstuurd? Ze gaan in ieder geval al naar info@petities.nl, dat is goed.

defecten voor ondertekenaars

 1. reproduceerbaar Uitnodigen van ondertekenaars-pagina heeft geen mogelijkheid om terug te gaan naar de petitie. De naam van de petitie wordt wel genoemd, dus die zou klikbaar kunnen zijn. Of een kruimelpad of andere 'back' knop.
 2. reproduceerbaar help-icoontje bij uitnodigen van ondertekenaars linkt naar Handboek-pagina met titel van petitie in kwestie. Eenvoudig op te lossen door in de titelbalk te zetten "Uitnodigen van ondertekenaars", dat staat nu op de eerste regel. En vlak daarna staat ook nog eens "Dank u wel voor het ondertekenen van de petitie $petition", dus het is wel duidelijk om welke petitie het gaat. Zie http://petities.nl/bevestiging/$key/index.php
 3. reproduceerbaar Google-plaatje heeft een tekst die buiten het kadertje loopt.
 4. reproduceerbaar Als men opnieuw tekent met hetzelfde adres, dan verschijnt geen bijbehorende melding. Nu alleen de standaardmelding: "Er is een e-mail naar het door u opgegeven adres verzonden. Klik op de URL in deze e-mail om uw ondertekening van deze petitie te bevestigen." Dat moet dan worden: "Deze petitie is al eerder getekend vanaf het e-mailadres $person_email. Er is opnieuw een e-mail verstuurd met daarin een link waarmee u uw ondertekening kunt veranderen of uitnodigingen kunt versturen."
 5. Zie http://www.petities.nl/petitie/stralingsrisicos/ en het blok wit tussen petitietekst en petitie ondertekenen. Is onduidelijk, de onderteken-venstertjes zouden automatisch naar omhoog moeten gaan bij korte petities of combineren met deze oplossing: misschien de Google-maps bij een petitie naar de rechterkolom, want een ondertekenaar schreef: "Het scherm wordt wat te groot afgebeeld, ik heb de weergave iets moeten verleinen en toen kon ik pas het onderste gedeelte invullen. wllicht hindert dat enkele mensen om het in te vullen."
 6. reproduceerbaar URLs van oude nieuwsberichten zijn van URL veranderd, oude links werken niet meer. Zo verlies van traffic, want een linkpot.
 7. Hoe kan een ondertekenaar van een afgehandelde, en niet meer ondertekenbare, petitie (zoals kronkelveld.petities.nl) zijn ondertekening op onzichtbaar zetten als zhij de bevestigingsmail niet meer heeft? Eigenlijk moet er een aparte functie komen waar men opnieuw de link naar de bevestigingspagina kan opvragen per e-mail adres en per petitie.
 8. reproduceerbaar uitnodigingsformulier is dom, herkent geen adressen (= iets met @ in het midden en een TLD aan het einde) en dus mailt allemaal rotzooi naar adressen at mom.opendomein.nl
 9. reproduceerbaar na uitnodigingen versturen via uitnodigingsformulier geen melding als 'uw uitnodiging is verstuurd naar:' en dan een lijstje adressen. Nu knal je gelijk terug naar de petitie, je weet niet of het goed is gegaan, geen melding. Eigenlijk moet er een scherm komen waarbij men opnieuw kan uitnodigen onder de melding waar de uitnodigingen naartoe zijn gegaan. Een permanente loop, tot men wegklikt.
 10. reproduceerbaar het 'overig nieuws' rechts naast een nieuwsbericht is eindeloos lang. Beperken tot een stuk of 5 en daaronder een knop 'meer nieuws', beperkter aantal nieuwsberichten in de rechterkolomn naast de petitiekaart of individueel nieuwsbericht. Nu staan alle nieuwsberichten daar. Eerste 5 ofzo (zoals op petities-overzicht pagina) en dan de knop [meer nieuws] is voldoende. Op /petities/ staat de link naar [meer nieuws] trouwens niet onder de kolomn met nieuwsberichten. In het geval van een individueel nieuwsbericht kan daar ook een [meer nieuws] knop onder. Eigenlijk dan ook een knop met [meer nieuws van loket], is logisch.

wensen voor ondertekenaars

 1. na bevestigen van ondertekenen in een extra rechterkolom suggesties voor andere petities om te ondertekenen: "ondertekenaars van deze petitie tekenden ook:" en dan wat petities die gerelateerd zijn.
 2. aangeven hoeveel e-mails numeriek maken in plaats van een vinkje bij het arbitraire 'drie e-mails'. Een cijfer van 0 tot 12 en dan een pull-down menu met 'per jaar/maand/week'. Dus men kan kiezen voor 3 per week, 5 per maand of 25 per jaar', wat men maar makkelijk vindt. De petitionaris kan dan de achterban blijven spammen zolang ze dat nog willen ontvangen. Om de meeste mensen te bereiken moet die mail misschien soms uitgesteld worden, om ook de mensen van '1 keer per jaar' te bereiken. De statuswijzigingmails (petitie wordt overhandigd/behandeld bijvoorbeeld) verbruiken ook het quotum. Als men 1 per jaar wil ontvangen en de petitionaris heeft al een mail verstuurd krijgen die mensen geen mail meer.

defecten voor petities/petitionarissen

 1. Standaard Startbevestiging-mail over starten petitie zegt (nog) niet dat je de e-mail ook kan gebruiken om later toegang te krijgen tot je petitie. Zie dus Startbevestiging.
 2. reproduceerbaar Alle knoppen om iets te bevestigen werken alleen door erop te klikken, niet door op toetsenbord op return te drukken.
 3. reproduceerbaar Als een nieuwsbericht te kort is om de 'lees verder'-knop te krijgen dan is de link helemaal niet zichtbaar, want die wordt alleen rood in het volgende scherm na 'lees verder'. Een petitionaris probeerde een link toe te voegen door alleen het onderwerp en de url in te voeren, helemaal geen tekst zelfs. Dat werkt al helemaal niet, maar het is wel logisch om te doen. Mogelijke oplossing is om links wel clickable te laten zijn in de eerste x-aantal woorden waarmee een nieuwsbericht in een overzicht zichtbaar is.
 4. er moet een limiet komen op de lengte van de petitienaam, want de 'groene knop' in het nieuwsoverzicht bijvoorbeeld gaat erdoor kapot
 5. een check op petitienamen en beschrijvingen zodat ze niet in hoofdletters kunnen, zoals petitie 251 "Behoud het KRONKELVELD in WIERDENPARK Almere Haven"
 6. (reproduceerbaar) petitionaris ziet nu de ondertekeningen met onder andere de informatie ' bevestigd verborgen bovenaan' Dat laatste is nu een checkboxje, maar kan beter een cijfer (uit een pull-down menu?) zijn. Dan kan de positie van de ondertekenaar in de lijst exact worden bepaald door de petitionaris. Nu kan je de volgorde van 'de top' niet bepalen.
 7. (reproduceerbaar) Bij het bewerken van de inhoud van de petitie staat een scherm met invulvelden voor urls. Bij de eerste staat: "zustersite url omschrijving link" Maar naast de petitie verschijnt het uiteindelijk als: discussie over deze petitie. Dus in plaats van 'zustersite' moet daar staan 'discussie over de petitie'. En link 1, link 2 en link 3 moeten ook 'extra informatie' heten.
 8. subdomein wordt nu nog door webmaster in database ingevoerd, zou eigenlijk door petitionaris gekozen moeten worden, misschien combineren met bannertekst laten kiezen
 9. reproduceerbaar Postcode in geval van loket Nederland automatisch invullen op 2511 CR en voor andere loketten ook automatisch invullen lijkt me. Nu vult mijn eigen postcode in. Om dat te voorkomen onder het tabje 'petitionaris' ook het woordje 'uw' voor organisatie, naam, adres en zo. Alles wat daar voor de invulvelden staat. Onder het tabje 'petitie': petitie-naam, kort internetadres, gericht aan, verwachte datum van overhandiging, petitielokatie (postcode), zustersite over petitie, links naar extra informatie, http://, omschrijving en ook moet duidelijk worden gemaakt dat het e-mailadres publiek zal worden gemaakt.
 10. (reproduceerbaar) de feedback op afgewezen petities is niet zichtbaar, zoals bijvoorbeeld: "- petitie heeft naam van petitionaris, niet van het onderwerp van de petitie - vergelijkbare petitie is al actief, zie pgb.petities.nl" bij petitie 231, dat was wel het plan, hadden we afgekeken van petitions.pm.gov.uk
 11. reproduceerbaar petitieteksten hebben nu geen maximaal aantal woorden, oplossing om alleen een karaktertellertje mee te laten lopen maar geen harde controle. Wel een waarschuwing in het rood 'lange petitietekst' na submitten. Aantal karakters baseren op het gemiddelde in database nu (ReindeR: uitzoeken).
 12. reproduceerbaar Geen handig, sorteerbaar nieuwsoverzicht van alle nieuwsberichten op petities.nl/nieuws (waar een RSS-feed van moet komen) een nieuwsoverzicht vergelijkbaar met het petitie-overzicht, maar dan naam-> titel, inleverdatum -> datum, petitionaris -> bron (date_until veld kan genegeerd worden). Misschien nog een extra criterium 'behorend bij petitie' of iets dergelijks.
 13. (ongetest) lokatie van de geadresseerde bij indienen petitie, dat staat er nu niet bij
 14. lijst met ondertekenaars moet voor de petitionaris goed afdrukbaar zijn, zoals dat voorheen ging met Johan's scriptje. Alleen wel mooie URL, want men blijkt dat mee af te drukken... johan.deds.nl komt er nu onder elke pagina...

wensen voor petities/petitionarissen

 1. ondertekeningen in een numerieke rangorde kunnen zetten, de waarde sort_order van signatures kan nu wel alle waarden nemen, maar website zet die waarde alleen op 0 of 1 nu.
 2. verwijderen van ondertekeningen onder een andere tab als die van rangorde, dat kan per ongeluk fout gaan

nog doen om ondertekenaars te trekken

 1. Linken vanaf andere websites naar petities makkelijk maken, niet alleen de gemeentesites, maar ook Hyves, Buurtlink, Facebook, etc. Buurtlink werkt met postcodes, dus daar zouden we petities op basis van postcode kunnen 'insteken' met behulp van ofwel een iFrame of een banner (met live erin aantal ondertekenaars). Zie ook de widgets zoals YouChoose.net ze gebruikt. Nu is het heel lelijk zoals het bijvoorbeeld bij Groningen.nl staat. Almere moet nog een loket integreren op de eigen site lijkt het.
 2. Bij uitnodigen vrienden ook complete adressenboeken uploaden mogelijk maken, zoals Facebook dat doet, maar dan wel een extra scherm waar je enkelingen die je niet wil mailen kan afvinken.
 3. Herinneringsmail naar ondertekenaars om te bevestigen na een week. In de e-mail uitgebreide instructies met wat te doen als het technisch te moeilijk is. Bijvoorbeeld de e-mail doorsturen naar iemand anders. Bij de stopstalken-petitie tekent een derde niet, 10% is normaal.
 4. De andere petities in het land, zoals op de petities.startpagina.nl vermeld, ook vermelden in het overzicht door ze een eigen entry te geven in de database. Klikt men op zo'n petitie elders, dan gaat men naar de bijbehorende website elders. Wel in het overzicht een aanduiding dat het petities elders zijn, bijvoorbeeld door [externe petitie] toe te voegen na de titel. Ander lettertype, gewoon dunne zwarte letters in plaats van dik en groen.
 5. Grafische en statistische informatie over de ontwikkeling van een petitie, zoals op Petition Point.com of YouChoose.net. En bij elke petitie vermelden hoeveel ondertekenaars nog moeten bevestigen.
 6. In de uitnodigingsmail de naam van de 'uitnodiger' clickable naar de pagina waar diens ondertekening te zien is.
 7. Petitie moet goed afdrukbaar zijn op een A4tje, liefst met extra regels waar men kan ondertekenen op papier. Dan kan men ermee langs de deuren gaan bij wijze van spreken.
 8. Ondertekenaars die een x aantal weken de bevestigingsmail niet beantwoorden nog een extra e-mail sturen, met een Reply-to naar de webmaster, zodat ze ook kunnen klagen dat het niet lukt om op de link te klikken, dan doe ik dat voor ze.
 9. Na het ondertekenen een melding met de hoeveelste ondertekenaar je bent en link naar de pagina waar die ondertekening staat (als die openbaar is ten minste)
 10. Ook sortering van ondertekenaars mogelijk maken op datum en woonplaats. Eventueel ook op (achter)naam en misschien functie. Om te kijken of 'mensen zoals jijzelf' al ondertekend hebben (sociale druk).
 11. misschien de tab 'niet behandeld' en de sorteericoontjes en zo voort nog niet tonen bij loketten waar er nog geen 'niet behandelde' petities zijn. Ook als er geen nieuwsberichten zijn geen 'nieuws van het loket' tonen. Mogelijk ook elders op de site nog dergelijke redundante informatie als n=0?

wensen om ondertekenaars te trekken

 1. RSS-feeds
 2. Expiration meegeven aan het 'hidden'-veld. Bijvoorbeeld aanvinken 'verberg mij na overhandigen van petitie'.
 3. Bij uitnodigen alvast een eerste check doen op de syntax van de geadresseerden. Er gaan nog steeds veel mails naar @opendomein.nl omdat de syntax niet klopt, maar die aan de bounces te zien makkelijk te repareren zouden zijn geweest. Bijvoorbeeld met een extra scherm waarin men dat kan corrigeren. Bijvoorbeeld twee kolommen, met links het adres en de naam van de geadresseerde en rechts een open veld erachter om een adres te corrigeren. "Uw uitnodiging gaat naar onderstaande adressen, maar x ervan lijken niet correct:" (lijst verdachte adressen) "Deze adressen lijken wel goede e-mailadressen: (lijst deugdelijke adressen). Zijn er misschien kant en klare modules met deze functionaliteit op internet te vinden?
 4. de voorpagina 'levendig' maken door in een kolom onder 'zoek' te tonen welke ondertekenaars vandaag hebben bevestigd, de laatste 20 namen (met plaats, tijd, functie etc.) en daaronder een link naar 'meer ondertekenaars'. Of misschien de kolom die er nu staat verlevendigen door per petitie de laatste 5 ondertekenaars te laten zien bijvoorbeeld. Mooi zou ook een extra pagina zijn met heel veel blokjes die makkelijk uit de database te trekken zijn. De ondertekenaars van de afgelopen dag, de petitie met de meeste activiteit, etc.
 5. Ondertekenaars de mogelijkheid geven een e-mail te ontvangen met hoeveel/welke van de uitgenodigden al ondertekend hebben als extra optie bij het uitnodigen. Een vinkje met 'laat me weten als een van deze genodigden ondertekend heeft'. In die e-mail met de melding dat er iemand al ondertekend heeft komt dan ook een lijst met degenen die niet ondertekend hebben.
 6. Opmerkelijke herhaaldelijk voorkomende fout van gebruikers is het geven van een commentaar in het vakje voor het uitnodigen van anderen. Men voelt behoefte om wat commentaar te geven, dus misschien een standaardveld maken dat naar de petitionaris gaat? Die verzamelt het, zoekt het uit, schrijft terug, wat dan ook. Een mailformpje voor feedback. Na bevestigen en uitnodigen een mogelijkheid berichten aan petitionaris te sturen door ondertekenaar, die verschijnen dan in de lijst 'ondertekeningen' in de 'wijzig petitie'-interface van de petitionaris. Als de petitionaris ze aanvinkt kunnen ze bij het afdrukken van de petitie ook getoond worden.
 7. trackbacks bij nieuwsberichten: "Eigenlijk zijn referrers ook wel iets voor op de wenslijst: die kunnen namelijk ook realtime door de website verwerkt worden. Dan kunnen we zo ook tonen bij een petitie ('de volgende websites schrijven over/linken naar ons')."
 8. petitionaris moet aan kunnen geven hoeveel mensen op papier ondertekend hebben, dat getal verschijnt dan als extra informatie naast de petitie, boven het plattegrondje 'plus xxx ondertekeningen op papier' als er een waarde is voor dat veld

nog doen om petitieloketten te trekken

 1. Bij nieuwe petities die geen loket hebben een standaardmail naar info@ gemeente (ReindeR: stel tekst standaardmail op)
 2. Webrichtlijnen conform maken

vergt redactie

 1. De tagcloud activeren! Het goed afstellen van de cloud zodat er inderdaad betekenisvol verschil in fontsize is van de tags vergt wat gesleutel, vandaar even op de lange termijn gezet. Onder andere eerst eens mooie tags in de database maken door adm. medew. om te zetten in administratief medewerker enzo.
 2. Google Maplet maken van de petities-kaart en toevoegen aan de directory met dat soort kaarten
 3. Studie maken van foutmeldingen op de website en kijken of stommiteiten van gebruikers nog beter opgevangen kan worden.

om te controleren

 1. Checken of petitionaris wel e-mail krijgt als overhandigingsdatum nadert (kan ReindeR ook doen)

algemene wensen

 1. Persoonsgegevens van afgelopen petities automatisch wissen na laatste fase. Alleen de gegevens die op de publieke website staan behouden
 2. uploaden van plaatjes in een nieuwsbericht, plaatjes toevoegen bij newsitems werkt niet vanuit interface voor petitieloket of petitionaris, misschien ook een upload-formulier voor mensen om bestanden voor de petitionaris te uploaden die om te zetten zijn tot nieuwsbericht bij een petitie. Denk aan een video of een ingescand krantenknipsel. Want het nadeel van linken naar elders is de linkrot.
 3. een rechtstreekse url naar een pagina om de website te doorzoeken, zoals petities.nl/zoek die ik aan mensen kan geven als ze iemand willen opzoeken in de website. Wie heeft hun uitgenodigd om te ondertekenen? Ondertekenaar wil graag controleren of zijn/haar ondertekening eronder staat. Bij kleine, trage petities heel makkelijk, maar 1000+ hype petities niet te doen, want de ondertekening verschijnt niet op basis van tijdstip van bevestiging maar ondertekening. Is dan al dagen eerder en dus pagina's eerder. Of de zoekfunctie betere resultaten laten geven? De link naar die persoon zou eigenlijk ook mooi in de standaarduitnodigingsmail kunnen, die persoon is al in de lijst ondertekenaars te bewonderen.
 4. een lokettist moet een petitie zelf aan een ander loket kunnen richten als een petitie aan het verkeerde adres/loket is gericht, nu wordt een petitie gemotiveerd afgewezen in plaats van doorgezet naar het juiste loket. Met andere woorden, het doorgeven van een petitie van het ene loket naar het andere makkelijker maken, nu moet webmaster in database de target_organisation_id en de office_id aanpassen. Bij het doorschuiven naar een ander loket moet het nieuwe loket er ook een mailmelding over krijgen natuurlijk. Is nu nog niet zo urgent, maar als er meer petitieloketten komen wel.

ter discussie

 • Functie/zelfbeschrijvingsveld verplicht invullen, misschien? Testen bij een enkele petitie?
 • de namen van ondertekenaars wel clickable, maar door petitionaris laten bevestigen om spammers te voorkomen of valse motivatie (petities.nl als linkpot) te voorkomen.
 • Periodiek e-mails naar petitionaris om te vragen om updates bij de petitie te zetten. Bijvoorbeeld: zijn er berichten in de pers verschenen? Automatiseren of aan loket overlaten? Afhankelijk van ervaring van loketten.
 • andere vormen om een petitie te importeren, van andere petitiesites, vanuit een spreadsheet enzo.
 • ook tekenen vanaf GSM, met 06-nummer en SMS of voice-menu
 • het koekel-maps-kaartje uitgebreider te gebruiken, ook zicht op het terrein in plaats van een plattegrond, inzoemen op de lokatie enzovoort bijvoorbeeld. In te stellen door de petitionaris? Naar aanleiding van http://stopbomenkap.petities.nl
 • de 'preview'-knop in het scherm van de petitionaris naar beneden, naast 'bewaar'-knop. Ook een 'bewaar & preview'-knop.

TODO content

 1. een filmpje maken van het starten van een petitie
 2. een filmpje maken van het ondertekenen van een petitie (tonen op de voorpagina in een loop)
 3. ondertekenaars op ideeën brengen voor mensen die ze uit kunnen nodigen. In een pop-up laten zien we ze kennen en aanwijzingen geven op basis waarvan die kennissen potentiële geïnteresseerden zijn. Of ze al eens eerder hebben ondertekend. Als ze een set ondertekenaars hebben samengesteld, die kunnen bewaren voor later.
 4. periodiek, bijvoorbeeld wekelijks, een geanomiseerde .csv export als .zip aanbieden ter download met geanomiseerde ondertekeningen zodat de statistiek-fanaten ermee kunnen spelen. Welke query is ervoor nodig?
 5. achter elk in te vullen veld een [?] die kort uitleg geeft en met een link naar handboek voor lange uitleg
 6. naamloze, lege petities systematisch opruimen
 7. contact zoeken met de petitionarissen van de concept-petities waar geen leven in zit
 8. "Iemand heeft u uitgenodigd om de petitie "Alle stemmen tellen in de Tweede Kamer" te ondertekenen. Klik <http://petities.nl/index.php?view=petitions&key=25293f2761d658cc70c19515861842d712751bdc>hier om de petitie te bekijken." is nu de standaardmail voor uitnodigingen. Komt niet goed over in bepaalde (web)mail-readers.
 9. 'voortgang' velden voor 1.0 petities in database met terugwerkende kracht invullen
 10. Petitionarissen helpen met het bouwen van een gemeenschap rondom een petitie, op z'n minst met verwijzingen in het handboek naar services elders.
 11. Tom Steinberg's advies indachtig moet er op elke pagina een verwijzing staan naar een volgende actie die een burger kan ondernemen, volledig pad waarbij de burger bepaalt waar zhij afhaakt en er niet een scherm met 'bedankt en tot ziens' is dat het einde van de interactie bepaalt.
 12. Tom Steinberg's advies doorvoeren dat er op elke pagina een mogelijkheid moet zijn om contact op te nemen. Met petitionaris, petities.nl of gemeente.
 13. Privacybeleid op de site (en in standaardmails?) uitleggen, dat alleen de gegevens die nodig zijn om de petitie te tonen bewaard worden en dat de rest gewist wordt.
 14. Websites presenteren op basis van: nieuwste - populairste - actiefste - grootste - in voorbereiding etc.?
 15. het woord 'moeten' zoveel mogelijk vervangen door een vriendelijker alternatief
 16. checken of er niet gewisseld wordt in aanspreekvorm, overal u en niet je (ook in de standaardmails)
 17. pagina's met welkomstinformatie voor nieuwe loketten complementeren, zoals petitiecriteria en petitieloket
 18. values voor postalcode in petitions invullen in database, zodat ze verschijnen op petitieskaart
 19. database opschonen zodat de tagcloud geactiveerd kan worden
 20. duidelijk maken aan petitionarissen met eigen URL/campagne, dat ze de petities.nl diensten goed kunnen gebruiken en integreren in hun website, zoals 1miljard.nl had moeten doen.
 21. nieuws@petities.nl mailinglist uitbreiden met de hele mailinglist van redactie-adressen en vereniging van secretarissen, andereoverheid, etc. etc.
 22. english.petities.nl en petitions.nl met een vertaling van de hele website in het Engels voor de bezoekers die het Nederlands niet zo machtig zijn
 23. [Wikipedia over petities] completeren met statistieken over petities in het verleden: hoeveel handtekeningen, door wie en wat was het campagnebudget?
 24. berekenen hoe lang men er gemiddeld over doet om te ondertekenen, van klikken op uitnodiging in e-mail (server logfiles) tot de timestamp van de bevestigingsuitnodiging (database) en die tijd opnemen in de standaardmail met de uitnodiging: "ondertekenen duurt gemiddeld 48 seconden" oid.
 25. berekenen hoeveel van de handtekeningen tot nu toe het resultaat zijn van een uitnodiging per e-mail (meer dan 90%?) en wat de succesrato is van uitnodigingen versturen (1 op 10?)
 26. analyse maken van de 'prestaties' van de verschillende petities, visualiseren in curves met hoeveel ondertekeningen per dag bijvoorbeeld. Eigenlijk kan iedereen dit wel doen als we de database met geanonimiseerde ondertekeningen ter download aanbieden.
 27. wat is de kruisrelatie tussen de petities? Als er een populaire petitie is met 100 ondertekeningen per dag, hoeveel druppelen er dan door naar andere petities?
 28. een petitionaris moet andere petities aan kunnen bevelen via de bevestigingsmail of het scherm waar de bevestiging op staat "de petitionaris van deze petitie denkt dat u waarschijnlijk de petitie(s) ... ook wilt steunen"
 29. Een standaard-nieuwsbrief waarin allerlei statistische gegevens worden opgesomd zoals "Hoeveel mensen hebben ondertekend", "welke postcodegebieden het meest voorkomen" en allerlei andere data die we uit de database kunnen trekken. Een nieuwsbrief die er dan uitgaat bij elke 100 ondertekeningen. Zo blijven mensen betrokken bij de petitie.
 30. knipselmap met artikelen over petities.nl klaarzetten