Controle

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

Wanneer meer controle nodig?

In het geval van een petitie met meer gewicht, zoals een burgerinitiatief of referendumverzoek, is het voor de ontvanger belangrijker dan bij een gewone petitie dat de lijst ondertekenaars betrouwbaar is. De ontvanger wil die ondertekenaars controleren.

De controle door de Tweede Kamer van burgerinitiatieven is in lijn met wat wij adviseren voor lokale verordeningen. Een steekproef vergelijken met het bevolkingsregister.


Vraag geen handtekening

Vragen om een 'natte handtekening' (een krabbel) is onzinnig. Lees ook wat de Kiesraad schrijft op pagina's 3 en 4 in het Advies Kiesraad evaluatie wet raadgevend referendum.

Het komt erop neer dat er in Nederland geen register is van handtekeningen van ingezetenen om mee te vergelijken. Alleen als er gevraagd wordt om een kopie identiteitsbewijs mee te leveren kan erop gecontroleerd worden. Er werd dus alleen gecontroleerd op de aanwezigheid van de krabbel. Omdat er niet vastgesteld kon worden of de krabbel ook hoort bij de ondertekenaar werd dit dus niet gedaan. Ik vraag me af wat er zou zijn gebeurd als alle ondertekenformulieren voorzien waren van 1 en dezelfde krabbel. Logisch zou zijn om te vereisen dat alle ondertekeningen van elkaar moeten verschillen.


Vraag geen kopie identiteitsbewijs

Om het toegankelijk en laagdrempelig te houden werd er niet gevraagd om een kopie identiteitsbewijs. Ook voor een lokale referendumverordening is dat wijs. Niet alleen qua gebruiksgemak, maar ook om de potentiële gevaren voor de persoonsgegevens. Tot aan de overhandiging hebben gewone burgers (de initiatiefnemers) een grote hoeveelheid kopietjes identiteitsbewijzen in bezit als dat een eis is bij elke ondertekening. Daarnaast is dan ook publiekelijk bekend wie die initiatiefnemers zijn. Dit is een uitnodiging voor fraudeurs om die te ontvreemden (of onder dwang af te geven) en er kredieten, telefoonabonnementen mee af te sluiten en dergelijke. Het idee alleen al dat dit mogelijk is zal ondertekenaars van het verzoek weerhouden om een kopie identiteitsbewijs aan te leveren.

Vragen om een kopie identiteitsbewijs is ook in tegenspraak met het uitdrukkelijke advies van de Rijksoverheid om niemand ooit een kopie identiteitsbewijs te geven, behalve als het verzoek van een overheid komt. De initiatiefnemer van een referendum is geen overheid. Iedereen kan wel de straat op gaan en beweren een referendum te zijn begonnen. Hoe voorkom ik fraude met een kopie van mijn identiteitsbewijs? en Welke organisaties mogen een kopie van mijn identiteitsbewijs maken?


Gebruik geen DigiD

Het gebruik van DigiD heeft als groot nadeel dat dit alleen kan met medewerking van een overheid. Zo ontstaat er een afhankelijkheid van de overheid die met een referendum of burgerinitiatief bekritiseerd of gecorrigeerd wordt. Dat is onlogisch. Burgers moeten met eigen, goedkope, middelen een referendum of burgerinitiatief kunnen organiseren.


Advies: steekproef en brief

De oplossing wat Petities.nl betreft is om weinig informatie te vragen van veel mensen (naam en e-mail) en na de overhandiging een steekproef te vergelijken met het bevolkingsregister. Een deel daarvan krijgt een formeel verzoek te bevestigen dat ze inderdaad het initiatief steunden op de gegeven datum. Daarvoor kunnen ze inloggen met een unieke code uit de brief of ze sturen de brief terug naar een antwoordnummer ter bevestiging. Als teveel mensen protesteren en te weinig mensen de moeite nemen het te bevestigen dan is er gerede twijfel aan de steun.