DeGoedeZaak

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

DeGoedeZaak.org is *geen* website van Petities.nl. Het is een website vergelijkbaar met Avaaz.org of Change.org, maar dan in het Nederlands voor Nederland. Ook deze organisatie richt zich (met een website) op een progressieve achterban met campagnes in de categoriën:

  • Duurzame toekomst
  • Eerlijke economie
  • Gelijkwaardige samenleving
  • Open democratie

Campagnes krijgen onder andere de vorm van een petitie. Door ondertekenaars van de ene petitie te wijzen op andere campagnes zal het makkelijker worden om samen sterk te staan is de intentie.

Petities.nl is niet zo opgezet. Elke petitie moet op eigen kracht ondertekenaars verzamelen. Volgens onze cijfers ondertekent iets van 80% van de ondertekenaars op uitnodiging van andere ondertekenaars. Niet vreemd, want dit sluit aan op hoe men informatie tot zich neemt. Als je een (persoonlijke) uitnodiging ontvangt van een bekende om een petitie te ondertekenen dan is dat een betrouwbare indicatie dat het relevant is. Die persoon heeft immers de moeite genomen je uit te nodigen en heeft aan je gedacht. Kennelijk ben je dus de doelgroep. Als het goed is gebeurt dat niet te vaak.

De ondertekenaars die vaak iedereen in hun adresboek uitnodigen worden op den duur standaard genegeerd (al dan niet geautomatiseerd) als ze uitnodigingen versturen: "Heb je hem/haar weer met zo'n zinloze actie." Dit geldt ook voor de nieuwsbrieven van Avaaz. Je wordt telkens opnieuw uitgenodigd voor van alles en nog wat als je ooit één petitie ondertekende.

Degenen die je zo wel bereikt zijn de 'serial signers'. Burgers die ook vaak pro-actief aan het speuren zijn naar acties waar ze het mee eens zijn. Ze staan in contact met elkaar en ze ondertekenen veel, heel veel petities (zien we in onze database). De ervaring van een activistische site in Duitsland is dat dit een 'eiland' wordt van actievelingen die er niet in slagen contact te maken met mainstream burgers. Dat 'onbegrip' ervaren ze zelf ook en in reactie daarop worden ze nog actiever en feller. Ad infinitum. Internet en vooral de algoritmes van sociale media ondersteunen dat.

De meeste burgers zien zichzelf niet als uitgesproken dit of dat, laat staan dat ze er mee te koop willen lopen. Je weet maar nooit of je buren, werkgevers, klanten of wie dan ook ermee irriteert. Door een overkoepelende vlag zoals 'progressief' weg te laten is Petities.nl bruikbaar voor iedereen om zich uit te spreken over bepaalde specifieke petities.

Kenmerkend voor de polarisering van de actieveling is dat het ze in toenemende mate gaat om symbolische politieke onderwerpen (identiteit) eerder dan concrete onderwerpen en wetsvoorstellen. Dergelijke symbolische acties geven individueel wel het gevoel goed bezig te zijn, maar je maakt er geen vrienden mee en je bereikt er de mainstream niet mee.

Petities.nl richt zich op *alle* burgers, niet een segment ervan. Met het ontwerp van onze site en de ingebouwde logica willen we dat ondersteunen.

Petities die elders ondertekenbaar zijn willen we wel zoveel mogelijk bijhouden in de categorie 'elders ondertekenbaar'. Zo blijven ze vindbaar en worden ze gearchiveerd. Ziet u een dergelijke petitie, laat het ons weten. Bij voorkeur door de petitie ook aan te maken via 'start een petitie'. Laat maar in concept staan en mail erover, dan komt het goed.