Geld inzamelen

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

Het is goed mogelijk om geld in te zamelen om uw petitie verder te helpen. Onder voorwaarden inzamelen:

  • Transparant (hoeveel nodig)
  • Doelgericht (voor wat precies)
  • Eigen belang uitsluiten (hou er niets aan over)
  • Noodzaak (alleen met geld inzamelen kan het)

Om geld vragen is wel een lastige kwestie en dat is eerder op deze website verkeerd gegaan.

De petitionaris van de petitie kinderbijslag.petities.nl wilde naar Den Haag om haar petitie onder de aandacht te brengen van Tweede Kamerleden. Alleen omdat ze haar kinderen mee wilde nemen werd het wat duur (geen dalurenkaartje 2e klas, maar een gehuurd busje) en vroeg ze om hulp van de ondertekenaars. Als 1% iets van 10 cent zou overmaken dan zou ze bijna de reiskosten eruit hebben. Dit stond niet zo in de e-mail die naar meer dan 100.000 mensen ging en daardoor leek het voor sommige ontvangers op oplichting. Zie een bloemlezing van reacties op de Kinderbijslag-petitie.

De reacties maken duidelijk dat aan bovenstaande voorwaarden niet werd voldaan.

Transparant

Het was niet transparant hoeveel er nodig was. Men dacht dat je met een paar tientjes voor een treinkaartje klaar bent. Dat moet je zelf wel kunnen opbrengen redeneerde men. Het plan om een vol busje te gaan stond er niet in. Ook voelde men zich 'overvraagd'. Een tientje of een paar euro kan deze doelgroep niet missen. Er stond niet in 'ik vraag niet meer dan 10 cent'.

Doelgericht

Waar het precies voor was werd ook niet duidelijk. "Naar Den Haag gaan" was duidelijk niet genoeg voor de doelgroep. Dat klonk als een leuk, vrijblijvend uitje. Dat het belangrijk i om in contact te komen met Kamerleden die het superdruk hebben en geen gehoor geven stond er niet in. Je moet er fysiek zijn om opgemerkt te worden. Opmerkelijk genoeg begreep de doelgroep van een ander voortgangsbericht (Handenafvanhomeopathie) die ook om geld vroeg wel gelijk dat het nodig is geld te geven. Een verslag van de dag beloven zou misschien ook hebben geholpen.

Eigen belang uitsluiten

Veel ontvangers dachten gelijk dat er (te) veel geld zou binnenkomen. Veel meer dan nodig voor de reiskosten. Wat zou daarmee gebeuren? Werd dat terug gestort of ging het naar een ander goed doel of werd het voor verdere lobby voor de petitie gebruikt? Dat wekte ook argwaan op. Aan een stichting wat overmaken doet men veel makkelijker dan aan een privépersoon.

Noodzaak

De noodzaak waarom het met geld inzamelen moest werd ook niet duidelijk. Omdat het meer was dan een triviaal tientje, €150 is op een minimaal inkomen teveel voor een individu om even op te hoesten. Alle kinderen moesten immers mee om het argument van de petitie te visualiseren voor de politici. Ze konden ook niet thuisblijven, want oppas zou ook weer duur zijn. Een vriendin moest meerijden omdat er zoveel kinderen in het busje zouden zitten, wel zo veilig.

Crowdsourcing websites

Voor meer transparantie en het (daardoor) het uitsluiten van eigen belang is het een oplossing een website te gebruiken die ingericht is voor "crowdfunding" voor goede doelen. Vind een website waar gevers precies kunnen zien hoeveel er al gegeven is en hoeveel anderen geven. Bij sommige sites (welke?) wordt het geld ook pas afgeschreven als het tevoren opgegeven streefbedrag is gehaald. Ook wordt getoond hoeveel anderen geven. Misschien PayItForward-world of JustGiving, allebei ongetest.

Rechtspersoon

Verder vertrouwen sommige mensen een rechtspersoon als een stichting meer dan een individu. Immers, een stichting of vereniging moet verantwoordiging afleggen over het geld; het moet bijdragen aan de doelstelling van de stichting. Een individu heeft die plicht niet. Als u een stichting heeft voor uw petitie gebruik die dan vooral. Als u die eerst moet oprichten dan kunt u een crowdfunding-actie gebruiken om de notariskosten te dekken.